Blog

 1. Bier-review: Wildebok

  Speciale mannen bij de Scheldebrouwerij! Brouwmeester Peter van den Eijnden ruilde in 1994 zijn politiefluitje en gummiknuppel in voor een roerstok en begon in piepkleine ketels bier te brouwen. Eerst in het Nederlandse Bergen-Op-Zoom, nu in het Belgische Meer. Belgisch bier met Nederlandse wortels dus!

  Uitzicht: een diep roodbruin bier met een fonkelende gloed en een stabiele, crèmekleurige schuimkraag.

  Smaak: een ongefilterd, niet gepasteuriseerd bier met nagisting op de fles: dat zijn drie garanties voor een pure en eerlijke smaak. Je proeft karamel, snoepjes, pruimen en gedroogd fruit.

  Afdronk: hoewel de eerste aanzet zoet is met lichte koffietoetsen, proef je in de afdronk een nabitterheid van pure chocolade.


  Conclusie: Dit roodbruin bokbier is een karakterbier voor de echte bierliefhebber. Een herfstbier om bij weg te mijmeren.

  Lees meer »
 2. Wijnpairing: deze wijnen tillen je junkfood naar een hoger niveau

  Je kent het wel: je hebt een lange dag gehad, honger en echt geen zin om te koken. Je bestelt junkfood of haalt wat snacks uit de kast, maar hebt ook zin in een lekker glaasje. Met deze tips hoef je niet meer na te denken en maak je altijd combinaties die geweldig smaken. Want zelfs ‘trashy’ eten verdient een fancy drankje.

  Chips & Chardonnay

  Wijnpairing-junkfood-Prik-en-tik

  Zin om je in de zetel te ploffen met een zak chips? Schenk dan ook meteen een Chardonnay in, want de zuurtegraad van die wijn maakt een mooi contrast met het vet en het zout in aardappelchips.

  Lees meer »
 3. De opmars van bier in blik

  Prik&Tik - Bier in blik

  Bier in blik is aan een steile opmars bezig. Ingeblikte pils kennen we natuurlijk allemaal, maar nu vinden ook speciaalbieren hun weg naar het blik. Niet onlogisch want blik is licht, zo goed als onbreekbaar en houdt de UV-straling tegen. Vooral dat laatste is erg belangrijk, want UV-straling heeft een negatieve invloed op de houdbaarheid van het bier.

  Rik koos zijn favoriete blikjes uit ons aanbod. Geniet ervan!

  La Chouffe blond

  De kabouters uit Achouffe draaien hun handjes niet om voor een innovatie meer of minder. Zo is hun blonde La Chouffe nu ook verkrijgbaar in blik. Een stevig (8% alc.) blond bier met een enthousiaste witte schuimkraag.

  Lees meer »
 4. Voor compromisloze cocktails: NONA June

  Hou je wel van een lekker glaasje maar wil je – voor welke reden dan ook – (even) geen alcohol drinken? Dan hoef je je echt niet te beperken tot frisdrank of de hele avond van je glaasje water met ijs nippen. In ons eigen land is er namelijk een heerlijk alcoholvrij alternatief opgestaan: NONA June gin, gemaakt in Gent en gecreëerd door bio-ingenieur Charlotte.

  Prik&Tik - Compromisloze cocktails - NONA June

  Uitzicht: perfect helder, lekker licht. Ja hoor, deze NONA June ziet er helemaal uit als een traditionele gin. Perfect als basis voor mocktails, maar ook lekker met extra toevoegingen zoals bijvoorbeeld roze peperkorrels of een takje rozemarijn.  

  Neus: Charlotte heeft negen top-botanicals in ha

  Lees meer »
 5. Wijnhack: hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

  Zolang de kurk of schroefdop op de fles blijft, kan je een goede fles wijn jarenlang bewaren. Maar eens geopend moet het snel gaan. Oxidatie is namelijk de grootste vijand van wijn. Door het contact met zuurstof kan je wijn verzuren. Er zijn twee vuistregels. Een geopende fles rode wijn kan je maximaal twee dagen bewaren. Witte en rosé wijnen blijven maximaal vier dagen goed.

  In de koelkast!

  Een fles die je niet leegdrinkt, moet je uiteraard zo goed mogelijk afsluiten – handiger met een schroefdop dan met een kurk – en dan bewaren in de koelkast. Dat geldt ook voor rode wijn! De koude zal het oxidatieproces vertragen.

  Tip: koop voor een paar euro een plastic of metalen wijnstop voor die dagen dat je de kurk er echt niet opnieuw in krijgt.

  Modern materiaal

  Er bestaan apparaatjes om je fles vacuüm te trekken of om stiks

  Lees meer »
 6. Cocktail-checklist: hoe maak je de perfecte home bar?

  Prik&Tik - Cocktail checklist - Ijs

  Ken je dat gevoel? Je hebt een heerlijke cocktail geproefd op café en wil hem graag namaken bij je thuis. Of je hebt een geweldig idee voor een eigen creatie … maar alleen een pintje en een bodem sinaasappelsap in huis.

  Wees je ideeën een stapje voor en creëer je eigen home bar, zodat je altijd klaar bent om een top-cocktail te serveren aan vrienden en familie. En dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Met onze checklist kom je al een heel eind!

  Op zoek naar ideeën voor drankjes? Klik dan hier. En de essentiële cocktailtechnieken vind je

  Lees meer »
 7. Ze doen ons den Duvel aan!

  De Duvel Tripel Hop, het hoppige buitenbeentje in het gamma

  De klassieke Duvel is een stevig, licht gehopt en blond bier. Maar in 2007 speelden de Duvel brouwers gewiekst in op de groeiende vraag naar uitgesproken hoppige bieren en lanceerden ze de eerste Tripel Hop.

  Geen half werk
  De meesterbrouwers voegden niet gewoon een derde hop toe, maar pasten de dry-hopping techniek toe. Dat houdt in dat er, naast de standaard hop tijdens het kookproces, nog extra hopbellen toegevoegd worden tijdens de lagering. Zo krijg je een bier met intense en tegelijkertijd heel fijne hoparoma’s.

  De Duvel Tripel Hop Citra
  Sindsdien keken Duvel liefhebbers jaarlijks uit naar de lancering van nieuwe versies, maar in 2016 mochten 5000 kenners de definitieve keuze maken. De Duvel Tripel Hop Citra, die voor het e

  Lees meer »
 8. Wijnpairing: Hoe kies je de perfecte wijn bij kaaspizza?

  Prik&Tik - Wijnpairing - Welke wijn bij pizza?

  Verse tomaten en smeuïge kaas … het zijn de basisingrediënten van één van de meest populaire gerechten van de hele wereld: pizza! En bij een lekker stuk pizza hoort natuurlijk een goed glas wijn. Wij leggen uit hoe je deze het beste kiest.

  Rood of wit?

  Als je een Italiaans restaurant binnenloopt, zie je daar traditiegetrouw flessen rode wijn op tafel staan. Daar zijn goede redenen voor, want pasta en pizza zijn stevige gerechten, met een vrij hoog vetgehalte. Rood is de wijnsoort die daar het beste tegengewicht aan kan bieden. Maar dat wil niet zeggen dat witte wijn uitgesloten is voor je pizza party. Als je een variant uitkiest met een stevige body, kunnen wit en zelfs bubbels ook prima.

  Veel aciditeit, weinig tannines

  Lees meer »
 9. Raise your glass: het geschikte glas voor elke cocktail

  Prik&Tik - Raise your glass - perfect glas voor elke cocktail

  Je hebt topingrediënten verzameld, een heerlijk recept gevonden en al je shake- en stirmateriaal staat uitgestald. Er ontbreekt nog 1 ding voor de perfecte cocktail: een glas! En omdat – zeker in de cocktailwereld – het ene glas echt niet het andere is, lijsten we even op wanneer je welke variant best kiest.

  Highball

  Prik&Tik - Raise your glass - Highball

  Dit hoge, smalle glas zonder voet wordt ook wel een collins of een delmonico genoemd. Doordat zijn oppervlak zo klein is, houdt een high

  Lees meer »
 10. Wijnhack: hoe open je wijn zonder flessenopener?

  Prik&Tik - Wijnhack - Hoe open je een fles zonder kurkentrekker?

  Een heerlijke fles wijn? Check. Aangepaste glazen? Check. Flessenopener? Potverdorie, waar is die weer naartoe …? Geen zorgen, met onze tips open je je fles wijn zelfs zonder flessenopener in no time! Welke methode kies je?

  De sleutelmethode

  Ok, je kan je flessenopener nergens vinden. Maar een sleutel heb je altijd wel bij de hand!

  Steek de sleutel schuin in de kurk en gebruik hem om de kurk helemaal rond te doen draaien in de richting van de klok. Wikkel nu een handdoek rond de sleutel en trek de sleutel – en de kurk – eruit.

  Let op: met deze methode kunnen er soms kleine stukjes kurk loskomen. Heb je dat aan de hand? Giet je wijn dan door een koffiefilter om ze

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.