Blog

 1. Ice tea baby! Zo maak je je eigen ijsthee

  Lentezonnetje. Luilekkeren op het terras. Leuk gezelschap. Het enige wat ontbreekt? Een groot glas ice tea in je hand! En dat is gelukkig echt niet moeilijk te maken. Rik deelt zijn geheim recept, geeft tips & tricks en laat je lekkere kant-en-klaar opties ontdekken.

  Lees meer »
 2. Fris & fruitig: onze beste fruitbieren

  Het aanbod van Belgische brouwers is ongelooflijk veelzijdig. We zijn natuurlijk wereldwijd bekend voor onze trappisten, abdijbieren en geuzes, maar er is zoveel meer. Onze fruitbieren bijvoorbeeld. Ne goeie kriek kennen we al langer, maar de keuze werd de voorbije jaren steeds maar groter en steeds beter. Gewoon steengoede bieren met een frisse en fruitige smaak en vaak met weinig alcohol. Kortom, de perfecte dorstlessers voor een zonnige dag.

  Rik koos voor jullie enkele toppers uit het Prik&Tik aanbod.

  Lees meer »
 3. Onze 5 beste wijnen voor bij de BBQ

  Een goede wijn kiezen voor bij de barbecue is minder eenvoudig dan het lijkt. BBQ is een echte outdooractiviteit voor een mooie dag. De worstjes, kippenbillen en gemarineerde steaks knisperen op het houtskoolvuur en aan de zijkant gaart langzaam de vis in papillot. Je moet dus een wijn selecteren die niet te zwaar is, want op zo’n warme dag wil je verfrissing. Maar tegelijkertijd moet die wijn voldoende body hebben om te kunnen opboksen tegen een stevige portie vlees én vis van de grill.
  Rik selecteerde voor jullie een aantal lekkere wijnen die voldoen aan alle BBQ-criteria.

  Lees meer »
 4. Bier van de maand: Haru Sakura Infused

  Een Belgische tripel doordrenkt met aroma’s van Japanse kerselaarbloesems, lezen we dit goed? Jawel! Deze HARU is het geesteskind van Niels en Evert, de drijvende krachten achter de nieuwe Antwerpse brouwerij Ferm Beer Brews. Niels en Evert zijn gepassioneerde makers van speciaal bieren op basis van bijzondere ingrediënten. Ze creëren nieuwe, verfijnde smaken door zeer zeldzame processen te gebruiken. Eén van hun stokpaardjes is de fermentatie of vergisting van hun bieren. Vandaar ook de naam ‘FERM Beer Brews’

  Voor ons Bier van de Maand, de HARU Sakura Infused, gingen ze aan de slag met de aroma’s van Sakura kersenbloesems. We nemen aan dat je nieuwsgierig bent wij naar het resultaat van deze ongewone mix van Vlaamse brouwkunst en Japanse verfijning. 

  Lees meer »
 5. 3 smaakvolle mocktails en cocktails met Monin passievruchtensiroop

  Monin Passievruchtensiroop wordt automatisch gelinkt aan vakantie op een Caribisch strand. Het is een bestseller die al je mocktails en cocktails doet opfleuren met zijn zoetigheid en lichte zuurheid.
  Benieuwd naar hoe je deze het beste verwerkt in een cocktail of mocktail? Lees dan snel verder!

  Lees meer »
 6. Is tequila the new thing?

  Nog niet, maar de groeiende populariteit van tequila bewijst wel dat er een mooie toekomst is voor sterke dranken. Net zoals gin en vodka, is tequila een zogenaamde witte alcohol maar daar houdt de gelijkenis op. Voor gin is jeneverbes nog steeds de belangrijkste smaakmaker, voor tequila is dit agave. De naam tequila is een beschermd handelsmerk en mag alleen gedragen worden door mescals uit de streek rond Santiago de Tequila. Verder moet tequila voor minstens 51% uit agavesap bestaan. De rest is meestal suikerriet. Hoge kwaliteit tequila's bestaan voor 100% uit Agave tequilana.

  Tequila heeft zijn populariteit voor een groot deel te danken aan de Tequila Sunrise – een cocktail op basis van tequila, vers appelsiensap en grenadine. Ook het tequila-ritueel om een shotje te drinken ging de wereld rond: je likt een beetje zout van je hand, drinkt het shotje in één keer leeg en je bijt even in een partje limoen. Maar een tequila van goede kwaliteit drink je best gewoon puur, zoals de Mexicanen het zelf doen.

  Rik selecteerde voor jullie enkele goede Tequila’s uit het Prik&Tik-assortiment.

  Lees meer »
 7. Met deze suggesties kan je paasvakantie niet meer stuk!

  Paasvakantie. Da’s veertien dagen lang oefenen voor de grote vakantie. En oh ja, er is ook nog het Paasfeest. Heerlijk! Rik heeft een paar suggesties voor jou om er een op en top geslaagde veertiendaagse van te maken. Lees je even mee?

  Lees meer »
 8. Bier & kaas, een mooi koppel!

  Hoewel we op café allemaal graag enkele blokjes Hollandse kaas lusten bij onze trappist, denken we toch vooral aan de combi kaas & wijn, en minder aan de combi bier & kaas. Dat is best spijtig, want het bijna eindeloze aanbod aan biervariëteiten geeft je enorm veel mogelijkheden om te combineren met de meest verschillende kaassoorten. Experimenteren mag en moet, maar onze fijnproever Rik geeft je graag twee vuistregels en een aantal voorbeelden om je alvast op de goede weg te helpen.

  Lees meer »
 9. Bier van de maand: Malheur 10

  In 1773 vinden we voor de eerste keer een vermelding van brouwerij Malheur. Na een lange onderbreking bond Manu De Landtsheer in 1997 de schort aan om de eeuwenoude brouwerijtraditie nieuw leven in te blazen. Alle bieren van de brouwerij Malheur uit Buggenhout zijn traditionele, levende bieren met hergisting op fles en op vat. Deugdoende bieren die al snel populair werden bij de bierliefhebbers. Dat is ook de professionals niet ontgaan want ons Bier van de Maand, de Malheur 10, werd door de jury van de Brussels Beer Challenge uitgeroepen tot het beste Belgische bier van 2021. Als je weet dat er bijna 500 bieren deelnamen aan deze Challenge is dit een referentie die kan tellen!

  Redenen te over dus voor Rik en biersommelier Ben Vinken deze absolute topper te selecteren als Prik&Tik Bier van de Maand.

  Lees meer »
 10. Sofie's Beer Talk - Verfrissende lentebieren

  Met de komst van de lente grijpen we gemakkelijker naar verfrissende bieren. Op het zonnige terras smaken die krakende saisons, dorstlessende witbieren of lekker gehopte blonde bieren nog beter. Dit zijn er vijf voor je boodschappenlijst.

  Lees meer »
Pagina