Blog

 1. De ideale flessen voor je secretaresse!

  Op 15 april is het wereldwijd Secretaressedag, het uitgelezen moment om je personal assistant in de bloemetjes te zetten. Of wat ons betreft, en nog véél beter, om je secretaresse een heerlijke fles wijn te schenken. Omdat die dag alleen het beste goed genoeg is, ging Rik op zoek naar de echte verborgen parels in ons aanbod. Vijf topflessen die je met een gerust gemoed kan cadeau doen. Het enige wat je moet doen is even uitvissen wat zij of hij het liefst drinkt. Wit, rood, rosé of bubbels?

  Lees meer »
 2. Cocktails met gember, gezond én lekker!

  Gember is ‘hot’ en met recht en reden! Het is gezond, lekker en héél veelzijdig. Ideaal dus om heerlijke cocktails en mocktails te mixen. Voor deze suggesties werken we met Gimber The original, een pittige mixer op basis van de beste biologische gember, citroenen en andere subtiele kruiden en specerijen die je smaakpapillen zullen strelen. Rik proefde voor jullie de beste recepten. Wat een geluk heeft die man toch!

  1. Gimber Champagne

  Een champagnecocktail met een verrassende twist!

  Lees meer »
 3. For beerlovers: zo organiseer je een online bierproeverij!

  De laatste jaren worden ze steeds populairder. Biertastings, begeleid door een biersommelier of zytholoog. Maar nu we allemaal thuis moeten blijven kan je natuurlijk nergens gezellig bier gaan proeven … Dus waarom organiseer je zelf geen degustatie, via Skype of Zoom? Nodig je beste vrienden uit en ga aan de slag!

  Lees meer »
 4. Bier van de maand: Averbode Blond

  De Kempen zijn een goede biotoop voor onze Belgische abdijbieren. Trappist van Westmalle en de abdijbieren van Tongerlo en Postel kennen we allemaal, maar voor april selecteerde biersommelier Ben Vinken deze Averbode Blond. In de eeuwenoude abdij van Averbode, gesticht in 1134, werd vanaf de 14de eeuw tot het begin van de 20ste bier gebrouwen. De paters Norbertijnen knopen nu opnieuw aan bij deze traditie met dit blonde abdijbier dat in opdracht gebrouwen wordt door Brouwerij Huyghe op de Appelhoek in Melle waar al sinds 1654 brouwactiviteit is. Vandaag roert Alain De Laet, de 4de generatie Huyghe, er in de brouwketels. Het olifantje van hun bekendste bier, Delirium, werd geboren in 1989 en is een internationaal icoon geworden. Averbode Blond is sinds 2013 op de markt en rijfde sindsdien al 9 internationale beer awards binnen. Tot in Shanghai, China en Melbourne, Australië!

  Lees meer »
 5. The classics, the new kid in town and the strong one!

  Amber bieren hebben eigenlijk maar één zaak echt gemeen: hun kleur. Amber bier komt aan die mooie kleur door het gebruik van bleke moutsoorten, het zogenaamde “special B” mout. Een gedeelte van het gerst wordt wat zwaarder gebrand en dit zorgt ervoor dat de suikers in het graan lichtjes karamelliseren. Het bier kleurt mee en de granen geven een kruidige, karamelachtige smaak aan het  bier. Amber bieren zijn heel zelden echt zoet. Lichtjes bitter en hoppig is de norm. Maar verder zijn er amber bieren naar ieders smaak. Van vederlicht tot héél stevig.

  Lees meer »
 6. De onstuitbare opmars van premium rum

  Is premium rum the new gin? Het lijkt er hoe langer hoe meer op. Niet dat gin op de terugweg is, integendeel, het aanbod groeit nog steeds, maar ook het aanbod aan premium rums zit in de lift. Bacardi, Havana Club en Captain Morgan blijven nog steeds belangrijke merken, maar er zijn veel kapers op de kust.

  Rum was heel lang een sterke drank die erg populair was in cocktails – denk maar aan Cuba Libre of Pina Colada – maar zelden puur gedronken werd. Daar komt nu stilaan verandering in. Net zoals je een fijne single malt whisky niet gebruikt om te mixen, drink je ook een premium rum puur of on the rocks. Classy!

  Vandaag hebben we al een vijftigtal rums in ons Prik&Tik gamma. Rik zette zich aan het proeven en pikte er zes toppers uit die je absoluut eens moet ‘sippen’ zoals ze zeggen in de US.

  Lees meer »
 7. Een stevige kaas met een goed glas porto, zalig!

  Als we aan kaas denken, dan denken we al snel aan de combinatie van Franse kaas met een goede rode wijn of aan wat blokjes Hollandse gouda met een trappist. Maar het kan ook anders en de Britten geven ons daarin het goede voorbeeld. Over de plas beschouwen ze de combinatie van een stukje stropshire, cheddar of stilton kaas met een goed glas porto als de perfecte afsluiter van de maaltijd. De pairing van de wat zoute; uitgesproken smaak van deze karakterkazen en het zoete van de porto is een ware streling voor de smaakpapillen. Het moet trouwens niet per definitie Engelse kaas zijn. Porto doet het ook prima bij bijvoorbeeld oude brokkelkaas, Italiaanse gorgonzola of Franse roquefort. Zolang de kaas maar karakter heeft.

  Lees meer »
 8. Bier van de maand: Scotch Silly

  Voor maart selecteerde Ben Vinken, biersommelier van Prik en Tik en drijvende kracht achter Bierpassie Magazine, deze Silly Scotch. Allesbehalve een ‘silly’ keuze, want de brouwers van Silly zijn geen dwazen, integendeel! Sinds Marcelin Hypolite Mynbrughen in 1850 in het Henegouwse Silly startte met brouwen, wordt de expertise van het ambachtelijk bier brouwen al 6 generaties lang doorgegeven. De brouwerij is een referentie op het vlak van kwaliteit. Elk bier van de Brasserie de Silly wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen met de beste grondstoffen: zuiver water, unieke gist waarvan enkel de meesterbrouwer het geheim kent, de beste hop en kwaliteitsmout. Deze stevige scotch (8% alc.) is het zoveelste bewijs van hun vakmanschap.

  Lees meer »
 9. Bier review: Triple d'Anvers

  Wie Antwerpen zegt, zegt de Meir, het MAS en misschien zelfs de Antwerpse handjes. Maar wist je dat de Sinjorenstad ook een eigen blonde tripel heeft? Ben Vinken heeft hem mogen proeven.

  Lees meer »
 10. Date Night: de beste cocktails voor ’n Valentijn bij je thuis

  Ah, Valentijn! Een avond om met je liefste helemaal weg te dromen … Hoe maak jij er ook thuis iets bijzonders van? Kies je een romantische film uit? Of wat dacht je van een cosy picknick in je achtertuin? Waar je ook voor gaat, Rik weet precies welke cocktail erbij past! Hier vind je de recepten:

  Movie Night

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.