Het mixen en shaken van een cocktail is al een feest op zich, maar voor de eindejaarsfeesten mag het nog net ietsje meer zijn. Daarom selecteerde Rik vijf feestelijke cocktailrecepten met extra aandacht voor de decoratie en de afwerking.
- Cranberry Orange Whisky Sour
Een heel mooie pink cocktail. Hartverwarmend door de whisky, kruidig door het ginger beer en tegelijkertijd verfrissend door de citrus en het cranberrysap.
Wat heb je nodig?
- 6 cl blended whisky
- 6 cl Double Dutch ginger beer
- 6 cl Ocean Spray cranberrysap
- 2 cl vers geperst appelsiensap
- Het sap van één limoen
- 2 cl Lumba rietsuikersiroop
- IJsblokjes
- Een mooie sliert appelsienschil, enkele veenbessen en kristalsuiker voor de versiering
Hoe maak je hem?
- Doe alle ingrediënten behalve het ginger beer in een shaker met flink wat ijsblokjes en shake
- Giet de cocktail door een strainer in een mooi breed cocktailglas met een tweetal ijsblokjes
- Top de cocktail met het ginger beer
Hoe versier je hem?
- Voor je de cocktail uitschenkt, bevochtig je de rand van het glas en dep het in de kristalsuiker zodat je een mooie zoete rand krijgt
- De sliert appelsienschil plaats je in spiraalvorm op een prikker
- Enkele rode veenbessen accentueren de mooie kleur van de cocktail
- Prosecco Margaritas
Een klassieke margarita die je een feestelijke boost geeft met jouw favoriete bubbels. Pure klasse!
Wat heb je nodig?
- 15 cl goed gekoelde prosecco Eterna
- 4 cl Espolòn tequila blanco
- 2 cl cointreau
- 2 cl vers geperst citroensap
- IJsblokjes
- Een bordje grof zeezout en een mooi egaal citroenschijfje voor de garnering
Hoe maak je ze?
- Meng de tequila met de triple sec en het limoensap.
- Voeg ijsblokjes en een partje limoen toe. Vul het glas aan met de prosecco en serveer meteen.
Hoe versier je ze?
- De belangrijkste decoratieve elementen van deze margaritas zijn de champagne flûtes en de sprankelende cocktails zelf. Zorg ervoor dat je mooie en royale glazen hebt
- Voor je de cocktail uitschenkt ga je met een schijfje citroen over de rand van de glazen en dep je ze één voor één in het grof zeezout
- Je maakt in ieder schijfje citroen een inkeping en plaats ze voorzichtig op de glazen
- Mistletoe Mule
Een kerstvariant op de klassieke Moscow Mule. Ben je geen fan van granaatappelpitten, dan kan je ze gerust skippen, maar de rood-witte zuurstokken zijn een absolute must!
Wat heb je nodig?
- 4 cl Smirnoff N°21 vodka
- 2 cl vers geperst citroensap
- Een flesje Fever Tree ginger beer
- IJsblokjes
- Enkele granaatappelpitten, stukjes rood-witte zuurtjes, een rood-witte zuurstok, een takje munt
Hoe maak je hem?
- Heel eenvoudig! Doe wat ijsblokjes in een koperen mok, doe er de vodka en het citroensap bij, even door elkaar roeren en klaar!
Hoe versier je hem?
- Alles begint en eindigt met de roodkoperen mok die zo karakteristiek is voor deze cocktail
- De cocktail zelf werk je af met de enkele granaatappelpitten, de zuurtjes in kleine stukjes, een takje munt en last but not least de rood-witte zuurstok om de Mistletoe Mule compleet te maken.
- Peppermint Bark Mimosas
Een cocktail als een snoepje, grappig en oh zo lekker!
Wat heb je nodig?
- 10 cl goed gekoelde Cava GM Brut
- 3 cl Get 27 pepermuntlikeur
- Gesmolten halfbittere chocolade
- IJsblokjes
- Crushed rood-witte zuurtjes
- 1 rood-wit zuurstokje
- 1 stukje peperkoek
Hoe maak je ze?
- Doe 3 cl Get 27 in ieder glas.
- Vul aan met de gekoelde cava.
Hoe versier je ze?
- Dep de rand van het champagneglas voor je ze vult eerst in de gesmolten chocolade en vervolgens in de crushed candy.
- Bereid dan je cocktail glas per glas en werk af met een rood-witte zuurstok.
- Als je echt all-the-way wil gaan, serveer je hierbij een stukje zoete peperkoek.
- Pornstar Martini
Een exotische cocktail die je zelfs tijdens de feestdagen doet dromen van verre stranden. Als je deze Pornstar serveert met Kerstmis is het misschien wel verstandig om hem te herdopen tot Holy Martini.
Wat heb je nodig?
- 6 cl gekoelde Filliers vanillejenever
- 6 cl gekoeld Looza passievruchtensap
- IJsblokjes
- Een rondje versie passievrucht
- Gekoelde Lagolena prosecco
Hoe maak je ze?
- Doe de vanillejenever in de champagnecoupe.
- Vul aan met het passievruchtensap.
Hoe versier je ze?
- Ook hier start de versiering met de keuze van mooie champagnecoupes.
- Zorg voor een egaal rondje verse passievrucht die je in de cocktail laat drijven.
- Een verrassend shotje prosecco als side-drink maakt het plaatje compleet.
Tip van Rik: alle drankjes voor deze cocktails kan je online bestellen of kopen in je favoriete Prik&Tik winkel.