Is premium rum the new gin? Het lijkt er hoe langer hoe meer op. Niet dat gin op de terugweg is, integendeel, het aanbod groeit nog steeds, maar ook het aanbod aan premium rums zit in de lift. Bacardi, Havana Club en Captain Morgan blijven nog steeds belangrijke merken, maar er zijn veel kapers op de kust.

Rum was heel lang een sterke drank die erg populair was in cocktails – denk maar aan Cuba Libre of Pina Colada – maar zelden puur gedronken werd. Daar komt nu stilaan verandering in. Net zoals je een fijne single malt whisky niet gebruikt om te mixen, drink je ook een premium rum puur of on the rocks. Classy!

Vandaag hebben we al een vijftigtal rums in ons Prik&Tik gamma. Rik zette zich aan het proeven en pikte er zes toppers uit die je absoluut eens moet ‘sippen’ zoals ze zeggen in de US.

  1. Appleton Estate Réserve

Een Jamaicaanse prime rum met een heel complex smakenpalet. Je proeft toetsen van eik en fruitige accenten, cacaonoot en fijne melasse, sinaasappelschil, vanille en subtiele hints van koffie met een vleugje geroosterde amandel.

  1. Bumbu XO Rum

Bumbu XO Rum is een Panamese prime rum die tot 18 jaar heeft mogen rijpen op eiken bourbonvaten, waarna een korte narijping op sherryvaten volgde. Samen zorgt dit voor een evenwichtige rum die rijk is aan toetsen van kruiden, zoetigheden en fruit. Je proeft rozijnen met hints van koffie, vanille, caramel, geroosterde eik en citrus. Héél complex!

  1. Pampero Especial Gold

Deze Pampero Especial was de allereerste houtgerijpte rum in Venezuela. De distilleerders begonnen met de rijping op oude eiken bourbonvaten in 1938. De smaak is eerst romig zoet en licht kruidig. Daarna proef je houttonen, vanille, honing en een fruitige finish.

  1. Don Papa Rum

Deze Filipijnse rum wordt in kleine batches geproduceerd op basis van suikerriet dat afkomstig is uit eigen land. De rum rijpt in Amerikaanse eiken vaten waardoor hij zijn typische gelaagde zoetigheid en kruidigheid krijgt.

  1. Fabullous Rumble

Na de Buffel Gin Classic en de Buffel Gin Black & Gold is er nu deze Fabullous Rumble, een zachte blend met heerlijke rum uit het Caraïbische eiland Martinique. Heel fijn en heel apart dankzij de zachte vanilletoetsen.

  1. Ableforth’s Rumbullion

Een kruidige Caribbean rum waarin je romige vanille uit Madagascar proeft, samen met sinaaszeste, kruidnagel, kaneel en wat kardemom. Heel lekker met ijs en een scheutje vers limoensap.

 

Tip van Rik: is voor jou alleen het beste goed genoeg? Spaar dan even voor een fles Mount Gay Rum 1703, een prijzige maar fantastische premium rum uit Barbados.

Wil je meer weten over onze premium rums? Vraag dan zeker advies aan onze Prik&Tik specialisten!