Glühwein staat voor warmte en gezelligheid. Traditioneel bijzonder populair op kerstmarkten, maar ook hoe langer hoe populairder thuis. Logisch, want het samen drinken van een glaasje om op te warmen geeft simpelweg een goed gevoel.

Alhoewel we de eerste sporen van glühwein al bij de Romeinen kunnen vinden, ontstond de glühwein zoals we die nu kennen in Duitsland op het einde van de middeleeuwen. Het recept was gebaseerd op een mix van wijn, kruiden en fruit en in essentie is hier de laatste 600 jaar niet veel aan veranderd. De wijn werd verwarmd maar niet gekookt om geen alcohol te laten ontsnappen en verrijkt met kaneel, citrusschillen, kruidnagel en steranijs. Voor een zoetere variant voegde men suiker of honing toe.


Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 1 fles soepele rode wijn
  • 4 kruidnagels

Hoe maak je het?

  1. Je snijdt de citroen en sinaasappel in partjes en  breekt het kaneelstokje doormidden.
  2. Giet de wijn in een ruime pan.
  3. Voeg de partjes, de kruidnagels en de kaneelstokjes bij de wijn.
  4. Verwarm het mengsel zachtjes zonder te koken.
  5. Laat de smaken minimaal 15 min. in de wijn trekken.
  6. Zeef de glühwein en roer er naar smaak suiker of honing door.

Lekkertip

Kook een restant glühwein met wat extra suiker of honing in tot een siroop. Lekker over roomijs met stukjes peer.

Tip van Rik: geen tijd of geen zin om zelf glühwein te maken? In onze webshop en de Prik&Tik-winkels vind je een mooi gamma kant-en-klare glühwein!