Je hebt ze vast wel al eens gezien bij de koffieketen met het zeemeerminlogo: grote bekers vol koffie en tonnen ijs. In Amerika is het een heuse trend, Japanners zweren er al jaren bij en nu begint de drank ook bij ons door te breken. We hebben het natuurlijk over iced coffee, oftewel koffie die op klassieke wijze – warm dus - gemaakt wordt, en daarna meteen gekoeld. Zo behoudt het brouwsel z’n intense smaak, maar kan je het ook prima drinken bij tropische temperaturen. Rik heeft alvast enkele recepten voor je opgelijst.
Frisse Opkikkers zonder alcohol
Om de dag goed te beginnen, of als stimulans in de namiddag. Deze drankjes zijn op elk moment van de dag lekker verfrissend.
Caffe Shakerato
Deze koffie moet je shaken, niet stirren voor een heerlijk lichte textuur.
- 4 delen sterke koffie
- 1 deel suikersiroop
- 1 deel chocoladesiroop
Giet alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Shake lang en hard, zeef en serveer.

Vietnamese ijskoffie
Eens je dit drankje – dat het levenslicht zag in Hanoi – hebt geproefd, ga je nooit meer terug naar kant-en-klare ijskoffie. Zoetebekken zijn er zot van.
- 2 el. gemalen koffie
- 2 el. gesuikerde gecondenseerde melk
Laat de koffie, in een hittebestendige kom, trekken in 20 cl kokend water. Meng de gecondenseerde melk onder het brouwsel. Schenk in een glas, voeg ijs toe en serveer.
Iced coffees met een scheutje alcohol
Soms mag een koffie net dat tikje meer hebben… Een lekker scheutje alcohol bijvoorbeeld.
Guinness Affogato
Dessert, koffie en cocktail in één? Yes please!
Vul je glas met het vanille-ijs. Giet eerst de espresso erover, en dan de Guinness. Serveer met een rietje en een lange lepel.
Siciliano
Kan je na het eten niet kiezen tussen een koffie of een Amaro? Dan is dit recept perfect voor jou.
- 2 delen Martini Bianco vermouth
- 1.5 delen Averna Amaro
- 1.5 delen sterke, koude koffie
- 1 deel suikersiroop
- Sodawater
Meng de vermouth, de Amaro, de koffie en de suikersiroop in een tumblerglas. Voeg ijs en sodawater toe. Serveer.
Irish iced coffee
Een cocktail voor echte fijnproevers, die er even mooi uitziet als hij smaakt.
- 2 delen Ierse whisky
- 3 delen sterke koffie
- 1 tl. gemalen espresso
- 2 tl. Suikersiroop
- Slagroom
Meng de koffie en de whisky in een kommetje. Laat 15 minuten rusten.
Giet het mengsel daarna samen met de suikersiroop in een shaker. Voeg er ijs bij en shake tot de buitenkant van de shaker aangeslagen is (ongeveer 30 seconden). Giet in een longdrinkglas gevuld met ijs en werk af met slagroom en eventuele toppings zoals chocoladeschilfers of cacaopoeder.