Bier van de Maand

 1. Bier van de maand: Kerel Saison

  Al sinds het einde van de 19e eeuw maakt de Verbeeck-Back brouwerij in Tielrode heerlijke Belgische bieren. En zo groeide deze topper door de jaren uit tot één van de meest gewaardeerde onafhankelijke brouwerijen in het noorden van het land. En dat wil VBDCK, oftewel Verbeeck-Back-De Cock, absoluut zo houden. Aan deze bieren komen geen grote multinationals of monniken te pas. Wel een echt familiebedrijf.

  Kerel is al langer een gevestigde waarde, maar nu krijgt hij een klein broertje. Net als alle andere verschillende soorten saison-bieren wordt Kerel Saison in de winter gebrouwen, zodat het in de lente en zomer gedegusteerd kan worden. Dit is dus het ideale moment voor Ben Vinken om de proef op de som te nemen.

  Lees meer »
 2. Bier van de maand: Lamoral

  Weet je wie de Graaf van Egmond was? Deze man was in de 16de-eeuwse Nederlanden één van de belangrijkste edelen. Tot hij op een dag beschuldigd werd van hoogverraad, een misdaad die je toen nog met de dood bekocht. In 1568 stond hij op de Grote Markt in Brussel, waar hij zijn laatste adem uitblies. Zijn doodsvonnis ondertekende hij met Lamoral Degmont. Zo schreef hij zijn eigen naam.

  Deze rebel en voorvechter van het goede was dus een interessante inspiratie voor deze goudblonde creatie van Brouwerij Van den Bossche. De brouwer maakt naast de Lamoral nog andere verschillende soorten Belgische bieren waaronder Pater Lieven, Zatte Rita, Buffalo en Livinus. Maar met dit blonde 8%-bier deelt de brouwerij een originele invalshoek, met kracht en levensvreugde. Echt een glas om het leven mee te vieren!

  Lees meer »
 3. Bier van de maand: St. Adelardus Tripel

  Brouwerij Kerkom, in het Limburgse Sint-Truiden, is geen brouwerij zoals alle anderen. Al sinds 1878 worden er verschillende bieren gemaakt in een traditionele hoeve. Aandacht voor ambacht staat er centraal. En dat kunnen de vele fietser en wandelaars die er elk jaar een pitstop inbouwen alleen maar beamen.

  Alles gebeurt bij Brouwerij Kerkom met de hand. Dat geldt voor de eerste telg, Bink Bier, maar ook voor de nieuwere creatie, St. Adelardus Tripel. Dit blond abdijbier bestaat sinds 2005 en wordt gemaakt met gruut. Een totaal unieke mengeling van een tiental verschillende, inheemse kruiden die het bier zijn bijzondere smaak geven. Je ziet: St. Adelardus Tripel kreeg niet voor niets 2 Golden Stars op de Superior Taste Awards van 2015.

  Recent heeft Brouwerij Kerkom het brouwen van al hun bieren, behalve het bloesembier, toevertrouwd aan Brouwerij De Ranke. In de toekomst gaan ze zeker weer dranken maken in huis, maar tot dan is ook de St. Adelardus Tripel dus een mooie samenwerking.

  Lees meer »
 4. Bier van de Maand: CORNET Smoked

  De geschiedenis van CORNET leidt ons naar de 18e eeuw. Theodoor Cornet, toenmalig rentmeester van kasteel Diepensteyn, werd gevraagd om een krachtig bier te brouwen. Sindsdien zetten de brouwers van Brouwerij De Hoorn de traditie van Theodoor verder. Brouwerij De Hoorn uit Steenhuffel heeft één doel voor ogen wanneer ze hun verschillende soorten bieren brouwen: mensen samenbrengen. Of dat nu bij een maaltijd is of gezellig op de zetel, met vrienden of familie. Zo creëerden ze de CORNET Smoked, een speciaalbier met een subtiele ‘smoked’ smaak. De brouwerij heeft een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van dit blond bier. Het was een hele uitdaging om de juiste balans te vinden.

  Lees meer »
 5. Bier van de maand: Gouden Arend

  Flashback naar 1886. Gustave De Ryck droomt van een eigen brouwerij en doet er alles aan om een nieuw bier te brouwen. Hij koopt een boerderij, gaat de stiel leren en de rest is geschiedenis …

  Lees meer »
 6. Bier van de maand: Beer van Brugge 12 Single Malt Whisky Infused

  Toen Boudewijn, graaf van Vlaanderen, tijdens zijn tocht naar Brugge door een reusachtige beer in het donkere woud werd aangevallen, aarzelde hij niet. Met een hevige klap doorboorde hij de beer die de inwoners van Brugge al enige tijd de stuipen op het lijf joegen en prikte hem tegen een boom aan.

  Eeuwen later is de amberkleurige Beer van Brugge 12 nog altijd even straf en dus ook het bier van de maand december. Een ongefilterd en geheim familierecept dat wordt bijgestaan door de extra kracht van de legendarische Talisker Single Malt Whisky. Durf jij hem aan?

  Lees meer »
 7. Bier van de maand: Curtius

  In 2012 startten François en Renaud, twee jonge agronomen, hun brouwavontuur in een kleine garage. Hun passie voor bier en brouwen bracht hen samen. Ze bestudeerden en experimenteerden erop los en creëerden zo hun befaamde Curtius.

  Vandaag vinden we deze jongere ondernemers terug in Brasserie C, een prachtig historisch pand in het oude Begijnhof in hartje Luik. Naast de Curtius brouwen de twee vrienden nog andere bieren in hun gloednieuwe brouwerij La Fabrique C in het Quartier St. Leonard.

  Biersommelier Ben Vinken selecteerde hun blonde Curtius als bier van de maand bij Prik&Tik. Samen met Rik zijn we heel benieuwd naar het resultaat onder de kurk.

  Lees meer »
 8. Bier van de maand: Ros Beiaard

  In 1999 probeerde Vincent Dillewyns eens iets helemaal nieuws: hij brouwde bier in zijn garage. De Vicaris was geboren! En nu, 23 jaar later komt de brouwerij op de proppen met een nieuwe versie van hun Ros Beiaardbier. Dat is een specialleke, want in 2019 was dit het allereerste bier gebrouwen op basis van vlas – een lokaal gewas uit de streek rond Dendermonde. Dat wil Rik dus zeker wel eens proeven!

  Lees meer »
 9. Bier van de maand: Zeezuiper

  Een beetje verloren in de oceaan van Belgische bieren? Dan is Zeezuiper je rots in de branding! Deze tripel is het paradepaardje van de Scheldebrouwerij, een bedrijf met een mooi verhaal. Want eigenaar Peter van den Eijnden startte in de jaren ’90 met het brouwen van bijzondere bieren. Al snel werd hij gebeten door de brouwmicrobe en meer dan 25 jaar later smaken zijn bieren nog steeds even fris. Het bier van de maand september: Zeezuiper, in zijn 75 cl-fles, voor iedereen die grote dorst heeft.

  Lees meer »
 10. Bier van de maand: Ardenne Saison

  In Baillonville, op enkele kilometers van het beroemde kleinste stadje ter wereld, Durbuy, worden we in een glooiend landschap verrast door het opvallend architecturaal gebouw van de brouwerij Minne. De nieuwe brouwerij werd in 2019 in gebruik genomen, maar sinds 2008 werken Catherine en Philippe Minne (meesterbrouwer) samen met Philippe Meurisse aan de uitbouw van een indrukwekkend gamma streekbieren opgesplitst in vier categorieën: Classiques, de klassiekers dus, Humeurs, bieren die wisselen van seizoen tot seizoen, Wood, bieren die rijpen op eikenhouten vaten en Bios, de biobieren.

  Ons bier van de maand, Ardenne Saison, is een klassieke saison die dankzij de wilde Brettanomyces gist van eigen kweek een heel eigen karakter heeft. Rik en biersommelier Ben Vinken voelden deze ‘Saison Sauvage from Wild Belgium’ aan de tand.

  Lees meer »
Pagina