Bier van de Maand

  1. Bier van de maand: Achel Gallant Grand Cru Special 75 cl

    Bier van de maand: Achel Gallant Grand Cru Special 75 cl

    Introductie

    In 2023 vierde De Achelse Kluis een bijzonder jubileum: het was precies 25 jaar geleden dat voormalig abt Marc Gallant de abdijbrouwerij nieuw leven inblies. Ter ere van deze mijlpaal werd de Achel Gallant Grand Cru Special gebrouwen, een blond speciaalbier met een alcoholpercentage van 9,5%. Dit feestelijke bier is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en het vakmanschap van de abdij.

    Lees meer »
  2. Bier van de maand: Silly Scotch Sauvignon Blanc Barrel Aged 2024 – Limited Edition

    Bier van de maand: Silly Scotch Sauvignon Blanc Barrel Aged 2024 – Limited Edition

    In de rijke brouwtraditie van Brasserie de Silly komt een ware meesterwerk tot stand met de limited edition Silly Scotch Sauvignon Blanc Barrel Aged 2024. Dit donkere amberkleurige bier combineert de robuustheid van traditioneel Schots bier met de aromatische verfijning van rijping in Sauvignon Blanc-vaten, wat zorgt voor een bierervaring die zowel levendig als geraffineerd is.

    Lees meer »
  3. Bier van de maand: Petrus Infinitum

    Bier van de maand: Petrus Infinitum

    Ter ere van hun 130-jarig bestaan trakteert Brouwerij De Brabandere ons op een uniek meesterwerk: Petrus Infinitum. Dit feestbier is meer dan een eerbetoon, het is een symbolische sleutel tot puur genot.

    De naam Petrus is al generaties lang verweven met de brouwersfamilie. Bovendien wordt Petrus in de traditie afgebeeld met een sleutel, als poortwachter van de hemel. En laten we eerlijk zijn: wat zou er beter passen bij een hemelse entree dan een uitzonderlijk bier?

    Lees meer »
  4. Bier van de maand: Vicaris Tripel Rhum

    Bier van de maand: Vicaris Tripel Rhum

    Bij Vicaris komen familie, passie en vakmanschap samen, en de Vicaris Tripel Rhum is daar een prachtig voorbeeld van. Een terechte keuze dus voor Bier van de Maand volgens Ben Vinken en Rik! Bovendien is het biertje ook volledig glutenvrij en vegan.

    Lees meer »
  5. Bier van de maand: Q20

    Bier van de maand: Q20

    Rik kiest deze maand een echte toost op traditie als Bier van de maand. Glazentoren viert twintig jaar meesterschap met de Q20, een speciaalbier dat vakmanschap en viering moeiteloos combineert. Dit quadrupel bier, gekenmerkt door zijn licht amberkleur en subtiele oranjetinten, nodigt uit om te proeven en te genieten. Ontworpen om te delen, is Q20 de perfecte manier om te proosten op de kunst van het brouwen en de continuïteit van traditie.

    Lees meer »
  6. Bier van de maand: De Warmste Zot

    Bier van de maand: De Warmste Zot

    Deze maand zetten we een uniek biertje in de kijker. Van 18 december tot en met 24 december organiseert VRT opnieuw de Warmste week. Deze actie voor het goede doel leeft in heel België, en dit jaar is het centrale thema 'samen vlammen tegen eenzaamheid'. 

    Speciaal voor deze actie wordt de Brugse Zot, de Warmste Zot. Hiermee willen ze de Warmste week nog meer in de kijker plaatsen. Bovendien gaat er €1 per verkochte flesje naar de steunactie.

    Lees meer »
  7. Bier van de maand: Rodenbach Vintage

    Bier van de maand: Rodenbach Vintage

    Belegen bier. Dat klinkt een beetje vreemd, maar je kan vertrouwen op Rik. Hij heeft de Rodenbach Vintage uitgekozen omdat het de Roeselaarse brouwerij op z'n best toont. Net als Rodenbach zelf, zet dit bier in op verrassing. Vrij donker van kleur, maar toch heerlijk fris. Gebrouwen met respect voor traditie, met een rebelse twist.

    Lees meer »
  8. Bier van de maand: LePlan Quad 75cl

    Bier van de maand: LePlan Quad 75cl

    Wat brouwt daar in Malle? Één van de beste bierontdekkingen van de laatste jaren, als je het Rik vraagt! Daar kan je namelijk brouwerij LePlan-Vermeersch vinden. Een plek waar heel veel bierpareltjes het licht zien. En niet de minste is LePlan Quadrupel, ook wel LePlan Quad of Quad BBI genoemd. Dit karaktervol bier heeft op de Brussels Beer Challenge van 2023 het zilver weten weg te kapen. Een enorme prestatie als je weet hoe groot de concurrentie op Brusselse bodem is. Dit hoge fermentatiebier wordt hergist op de – supermooie – fles en smaakt heerlijk soepel. Dat komt onder andere te danken door de infusie op bourbonvaten. Een slimme zet van de biermakers. Hoog tijd om deze creatie eens te proeven!

    Lees meer »
  9. Bier van de maand: Goyck 75cl

    Bier van de maand: Goyck 75cl

    Er was eens een iconische, Belgische Brouwerij. Ons allemaal bekend onder de naam Lindemans. Beroemd om zijn lambiek, kriekenbier, geuze en faro. Die brouwerij wordt gerund door Geert Lindemans. En waar die woont? In het pittoreske Gooik, ook wel de Parel van het Pajottenland genoemd. Alleen is ook maar alleen, dus raakte Geert al snel bevriend met een andere bierspecialist uit hetzelfde dorp: Koenraad Goddeau, de bezieler van bierfirma Toots.

    En die combinatie, daar zat muziek in! Na jarenlang experimenteren en vooral veel proeven kwamen ze tot de perfecte combinatie van Lindemans Lambic en Toots-bier. Een mengbier van hoge gisting met een laag alcoholgehalte. Het bier moest natuurlijk ook een bijpassende naam hebben, en dat werd Goyck, de oude schrijfwijze van hun geliefde dorp. Het bier zelf? Dat is minstens even mooi en uniek als het verhaal erachter!

    Lees meer »
  10. Bier van de maand: Duchesse Cherry

    Bier van de maand: Duchesse Cherry

    What's in a name? Duchesse Cherry is – je raadt het al – een kriekenbier. Maar niet de eerste de beste, want ook de adellijke elegantie van dit brouwsel kan je uit de naam afleiden.

    Deze gravin wordt gebrouwen met 100% echte Belgische kersen uit het mooie Sint-Truiden. Smaakversterkers en kersenextracten worden compleet gebannen, zodat de vrucht zelf volledig tot zijn recht kan komen. Zodra de kersen aankomen bij Brouwerij Verhaeghe in West-Vlaanderen, worden ze verwerkt tot een roodbruin bier. Geen lambiek zoals je meestal bij kriek verwacht, maar een creatie van gemengde gisting. Daarna mag de Duchesse Cherry een hele tijd rijpen op foeders oftewel eikenhouten vaten waar ook heerlijke Bordeaux-wijnen in bewaard worden. Daar houdt het bier verfijnde tannines aan over.

    De volgende stap: de brouwer voegt maar liefst 20 kilo van de Belgische zure krieken Kriek Gorsem toe aan 100 liter basisbier.  Zes maanden lang mogen de krieken badderen en na een verwerkingsproces van 24 maanden is de Duchesse dan eindelijk klaar. En ze is het wachten meer dan waard.

    Lees meer »