
Rik wil met je wedden. Dat je zeker al wel eens een glas Grimbergen gedronken hebt. Want elke zichzelf respecterende bierkenner is natuurlijk bekend met deze abdijbrouwerij. Maar wat maakt hun bieren zo speciaal? Ze zijn altijd op zoek naar een lekker evenwicht tussen het allerbeste van de brouwtradities uit de eeuwenoude boeken van de abdijbibliotheek en innovatieve technieken die wel uit de toekomst lijken te komen. Het resultaat: volkomen unieke creaties.
Het is die liefde voor bier die priester-brouwer Karel Stautemas en zijn team deed verhuizen naar een nieuwe abdijbrouwerij. Daar kunnen ze net als hun symbool, de mythische feniks, oude methodes en smaken weer tot leven wekken. En die negen eeuwen ervaring? Die proef je in elke slok.
Rik moest dus niet lang twijfelen bij de keuze van het bier van de maand: de nieuwe 1128 Brut Bier Grimbergen. Toch zot als je bedenkt dat de brouwerij al sinds die datum bestaat!
Proefnotities van Ben Vinken:
Uiterlijk: Qua kleur is deze creatie bijna niet te onderscheiden van het beroemde, blonde Grimbergen bier. Wel een duidelijk verschil: de 1128 bubbelt feller dankzij het dubbele gistingsproces. Zo toont hij dat hij vol leven zit!
Aroma’s: Fruitig en vol, zo ruikt hij. Je kan ook een lichte gistgeur herkennen, die je eerder transporteert naar een wijngaard dan naar een brouwerij.
Smaak en afdronk: Het bier doet wijnachtig aan, met toetsen van peren, sinaasappel en vanille. Levendig, uniek en toch niet te zoet.
Conclusie: Deze nieuwe telg in de Grimbergen-familie is een brut bier pur sang. De Nelson Sauvin hop verleent het een droge witte wijn smaak, die nog ondersteund wordt door het dubbele gistingsproces. Bijzonder genoeg om bierkenners te verrassen maar toch toegankelijk!
Ben Vinken: “Zoals altijd krijg je bij aankoop van dit bier van de maand gratis ons biersommelier 20cl-proefglas. Ideaal om deze 1128 Brut Bier Grimbergen van de Abdijbrouwerij van Grimbergen te ontdekken en te degusteren.”
Foodpairing: Brut bier is de keuze bij uitstek voor het aperitief. Je kan er prima de schuimwijn of de champagne mee vervangen. Zeker als de hapjes caprese-spiesjes, camembert op de barbecue of taco's zijn.