In Baillonville, op enkele kilometers van het beroemde kleinste stadje ter wereld, Durbuy, worden we in een glooiend landschap verrast door het opvallend architecturaal gebouw van de brouwerij Minne. De nieuwe brouwerij werd in 2019 in gebruik genomen, maar sinds 2008 werken Catherine en Philippe Minne (meesterbrouwer) samen met Philippe Meurisse aan de uitbouw van een indrukwekkend gamma streekbieren opgesplitst in vier categorieën: Classiques, de klassiekers dus, Humeurs, bieren die wisselen van seizoen tot seizoen, Wood, bieren die rijpen op eikenhouten vaten en Bios, de biobieren.

Ons bier van de maand, Ardenne Saison, is een klassieke saison die dankzij de wilde Brettanomyces gist van eigen kweek een heel eigen karakter heeft. Rik en biersommelier Ben Vinken voelden deze ‘Saison Sauvage from Wild Belgium’ aan de tand.

Proefnotities van Ben Vinken

Uiterlijk: een lichtjes troebel, koperblond bier met een ferme, stabiele schuimkraag.

Aroma’s: de wilde gist zorgt voor de heel opvallende wilde aroma’s van leer en hooi. Op de achtergrond ruik je mooie mouttoetsen.

Smaak en afdronk: de smaak koppelt een aangename frisheid aan de droge en kruidige accenten van de nobele Hallertau en Cascade hopbellen. Een bier met een aangename en lange afdronk.

Conclusie: een heel geslaagd, apart en niet te zwaar (5,5% alc.) saisonbier. Droog, lichtjes bitter en extreem dorstlessend. Ideaal voor de warme zomerdagen en terecht bekroond met een gouden medaille op de Brussels Beer Challenge 2021.

Ben Vinken: “Zoals altijd krijg je bij aankoop van dit bier van de maand gratis ons biersommelier 20cl proefglas. Ideaal om de complexe smaak van deze Ardenne Saison te ontdekken en te appreciëren. Je serveert dit koperblonde bier best behoorlijk fris tussen de 5 en 8° Celsius.”

Foodpairing: de frisse en lichtjes bittere smaak past perfect bij een dampende kastrol mosselen, bij een flinke gebakken zeetong en zelfs bij sushi.    

Tip van Rik: vergelijk deze Ardenne Saison eens met de andere saisonbieren in het Prik&Tik gamma. Bijvoorbeeld een St Feuillien Saison of een Saison1858. We zijn benieuwd naar jullie bevindingen!
Bestel vandaag nog je flessen in onze webshop of ga snel langs bij je Prik&Tik-winkel.