Zo’n twaalf jaar terug wandelde brouwmeester Hans Mehuys samen met Xavier Vanhonsebrouck, inmiddels de vijfde generatie van de familiebrouwerij, door de kelders van het Kasteel van Ingelmunster. In de kelders vonden ze enkele flessen Kasteel Donker die zo’n tien jaar hadden gerijpt. Ze openden een fles en kregen een fantastisch smaakpalet voorgeschoteld dat meteen naar meer smaakte. Na de degustatie van de oude Kasteel Donker gingen Xavier en zijn brouwmeesters onmiddellijk aan de slag en ontwikkelden ze deze Cuvée du Château. Ze gebruiken dezelfde ingrediënten als voor een Kasteel Donker maar wel volgens een speciaal brouwproces dat het bier zijn unieke porto-achtige smaak geeft. Hoe dat speciale proces precies in mekaar zit blijft voorlopig ‘brouwersgeheim’.

De proefnotities van Ben Vinken:

Uiterlijk: een diep donkerbruin bier met een imposante, lichtbruine schuimkraag.

Aroma’s: de geur van geroosterde en gekarameliseerde mout komt je onmiddellijk tegemoet.

Smaak en afdronk: het valt meteen op dat de Cuvée du Château minder zoet is dan de Kasteel Donker. Toetsen van porto en madeira bepalen het smaakpalet, gevolgd door een delicate hopbitter in de afdronk. Je merkt bovendien meteen dat dit bier met zijn 11% alc. een serieuze klepper is.

Conclusie: stel dat je bier zou vergelijken met wijn, dan zou deze Cuvée du Château in de buurt komen van een topper uit de bourgogne of een zware médoc. Rijk en vol van smaak, lichtjes zoet, met een mooie afdronk dus.

Ben Vinken: “Zoals altijd krijg je bij aankoop van dit bier van de maand gratis ons biersommelier 20cl proefglas. Ideaal om deze Cuvée du Château te ontdekken en te degusteren. Je serveert dit schitterende bier best op een temperatuur van ongeveer 12°C.”

Foodpairing: de porto- en madeiratoetsen van deze ‘premier cru classé’ contrasteren perfect met de heel rijke en pittige smaak van bv. een Franse Epoisses kaas of een stukje Herve van bij ons. Je kan het bier trouwens ook in een heerlijke konijnschotel verwerken!

Tip van Rik: proef zeker ook eens de andere Kasteelbieren van Ingelmunster, stuk voor stuk toppers, zowel verkrijgbaar in je Prik&Tik-winkel als in onze webshop!