Helder bier kennen we allemaal. De typische pils is bijvoorbeeld perfect doorzichtig. Maar soms zie je ook een bier voorbijkomen waar je niet doorheen kan kijken en dat een mooie gele of gouden kleur heeft. Dat is troebel bier en het verschil zit ‘m in de manier van brouwen. Doorheen het brouwproces worden de bieren meermaals gefilterd. Een eerste keer na het maischen – het proces waarbij enzymen het zetmeel in de mout afbreken tot enkelvoudige suikers – om de draft te verwijderen, een tweede keer na het koken van de wort – de moutpap die de basis van het bier vormt – en een derde keer tenslotte na de hergisting op het vat net voor het bottelen.

Bieren met karakter

Brouwers slaan voor sommige biersoorten bewust deze laatste stap over omdat ongefilterde bieren een complexere smaak hebben met veel karakter. Het meeste witbier bijvoorbeeld dankt hieraan zijn typische, troebele kleur. Ook vele zwaardere bieren, zoals trappist, worden niet gefilterd en gisten nog na op de fles. Hierdoor evolueert de smaak van het bier, net zoals bij goede wijn, ook nog na het bottelen. Als je ooit de kans krijgt om tijdens een degustatie Orval bieren van verschillende jaargangen naast elkaar te proeven, moet je dit zeker doen. Je zal versteld staan van de smaakverschillen!

Prik en Tik - Heldere kijk op bieren

Troebel of helder? Je kiest het zelf!

Bij ongefilterde bieren zinkt de gist, die het bier troebel maakt, langzaam naar de bodem. Daardoor kan de bierliefhebber de keuze maken tussen een helder of een troebel bier. Als je de fles voorzichtig decanteert, krijg je een mooi helder parelend bier, maar als je de gist mee in het glas giet krijg je de troebele versie. Hopus heeft hiervan een heel ritueel gemaakt met twee glazen: een klassiek glas voor zijn hoppig blond bier en een klein borrelglaasje voor de gistresten. Troebel of helder is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur.

We hebben voor jou een eigenzinnige selectie uit ons aanbod gemaakt.

1. Timmermans Blanche Lambicus

We starten met de Timmermans Blanche Lambicus, een absoluut buitenbeentje tussen de witbieren. De Blanche Lambicus is een witbier op basis van traditionele lambiek van spontane gisting. Door de toevoeging van koriander en gedroogde appelsienschil heeft dit troebele bier een fruitige en subtiel kruidige smaak.

2. Witkap-Pater Stimulo

Dit bier van hoge gisting is een echt meesterwerk van brouwerij Slaghmuylder in Ninove. De Witkap-Pater Stimulo is een lichtjes troebel goudkleurig bier op basis van hop en gist zonder extra kruiden. De smaaksensatie start met een fluweelzacht mondgevoel en lichte hopbitters in de afdronk. Een bier dat bewijst dat je ook met een minimum aan ingrediënten van topkwaliteit een bijzonder complex bier kan brouwen. Witkap-Pater Stimulo hergist in de fles en evolueert daardoor geleidelijk van smaak.

3. Hopus

De blonde Hopus mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Voor het brouwen van dit complexe en uitgesproken hoppige bier gebruikt brouwerij Lefebvre maar liefst vijf verschillende hopsoorten. De fruitige aroma’s, de moutsmaken en de bittere smaakervaring van de overdadig aanwezige hop houden elkaar perfect in evenwicht. Een echt degustatiebier. En dankzij de unieke combinatie van het bierglas en het borrelglaasje kan je zelf kiezen of je jouw Hopus helder of troebel drinkt.