We lusten allemaal al eens graag een biertje. Maar hoe gezond is dat eigenlijk?
Niet voor iedereen
Laat ons beginnen met het slechte nieuws: alcohol kan – in bepaalde gevallen - de gezondheid schaden. Zwangere vrouwen, jongeren en risicopatiënten mijden best alcohol.
Een pintje vol gezonde ingrediënten
Maar er is ook goed nieuws: bier is een echt natuurproduct zonder bewaarmiddelen, zonder zout of vet en boordevol vitaminen en mineralen. De basisingrediënten van bier zijn water, mout, hop en gist. We zetten hun positieve eigenschappen even op een rij:
- Mout is gekiemde gerst en zorgt – net zoals gist – voor vitamine B en oplosbare vezels. Deze vezels bevorderen de darmtransit, verminderen het cholesterolgehalte en doen het risico op hart- en vaatziekten afnemen.
- Hop geeft het bier zijn karakteristieke bittere smaak en bevat lupuline, een stof die een kalmerende werking heeft en zodoende stress en depressie kan tegengaan. Niet toevallig daarom werden hoofdkussens vroeger gevuld met hopbloemen, een geurige garantie voor een rustige slaap.
- De combinatie van veel magnesium en weinig calcium in het bier is goed tegen gal- en nierstenen en veel kalium en weinig calcium is goed tegen een hoge bloeddruk. Gematigd biergebruik zou dan weer het risico op diabetes type 2 met 30% verminderen!
Met mate(n)
Maar wat is gematigd biergebruik? Doorgaans neemt men aan dat verantwoord biergebruik voor vrouwen maximum 1 tot 2 glazen per dag is, voor mannen maximum 2 tot 3 glazen. Maar let op, drinken met mate is een rekbaar begrip. Je leeftijd, je gewicht, je conditie, vermoeidheid, het alcoholpercentage van het bier enz. zijn allemaal factoren die dit aantal kunnen beïnvloeden.
Moraal van het verhaal? Een fris pintje is best gezond, maar geniet steeds met mate(n)!