India Pale Ale of IPA is een biersoort die vandaag ontzettend populair is. Dit bier vindt zijn oorsprong in Engeland, zo’n 400 jaar geleden. Er bestaan verschillende tegenstrijdige verhalen over zijn opkomst, maar wat vaststaat is dat het een heel parcours heeft afgelegd. Vanuit Engeland naar Indië en meer dan honderd jaar later via de VS terug naar Europa. Ondertussen kunnen we IPA’s niet meer wegdenken uit het bierlandschap.

India Pale Ale

 

Een Engels bier, speciaal voor Indië

In de 17e eeuw wilden de Britten hun landgenoten in Brits-Indië voorzien van hun eigen bier, maar het klimaat in Indië was te heet om ter plekke te brouwen. Daarom transporteerden ze bier vanuit Engeland. De Britse officiers dronken graag een frisse en lichte Pale Ale, maar die lichte Pale Ales overleefden de vijf maanden durende overtocht per zeilboot meestal niet.

zeilboot

 

Meer hop voor een langere houdbaarheid

Dit was voor de brouwers het signaal om iets nieuws te bedenken. Uit ervaring wisten ze dat bieren met meer hop en een hoger alcoholgehalte langer houdbaar waren, dus experimenteerden ze met zwaardere en hoppige Pale Ales. Deze bieren werden speciaal voor de export naar Indië gebrouwen, en werden na verloop van tijd bekend als India Pale Ales. De bieren werden uiteindelijk ook in Engeland zelf populair en verkochten aanvankelijk erg goed.

hop

 

De Amerikaanse heropleving

Tegen het einde van de 19e eeuw werden de IPA’s verdrongen door andere biersoorten, voornamelijk lagers. Maar ongeveer 100 jaar later werden de IPA’s herontdekt door brouwerijen in de VS. Sinds een jaar of tien zijn ze uitgegroeid tot de meest gedronken craftbieren van Amerika. En dat hebben ze te danken aan hun frisse, hoppige karakter.

 

De fruitige hype

Gestimuleerd door die groei gingen brouwers in Vermont op zoek naar een nieuwe variant voor deze biersoort. De New England India Pale Ale, ofwel NEIPA was geboren. New England is de naam van de streek in het uiterste noordoosten van de VS waar het bier ontwikkeld werd. Na een aantal jaren experimenteren, werden in 2015 officiële richtlijnen voor deze nieuwe stijl vastgelegd. De New England IPA’s herken je aan hun hoppig en heel fruitig aroma. Je ruikt bijna onmiddellijk tropisch fruit in je glas. Daarnaast hebben ze een heel typisch uiterlijk. Een New England IPA is meestal koperkleurig en altijd ondoorzichtig, beneveld zelfs. Ondanks die opvallende look is het toch de uitgebalanceerde smaak die ervoor zorgt dat deze biersoort een ware sensatie is in de VS. Hij is fruitig zonder overdreven zoet te worden, hoppig maar niet te bitter.

 

Een greep uit de selectie IPA’s van Prik&Tik:

 • Viven Imperial IPA
  De Imperial IPA van Viven is een schoolvoorbeeld van een moderne IPA. Een Amerikaans recept gekoppeld aan Belgische brouwkunst. De smaak is die van een rasechte IPA: een bittere, hoppige basis waaronder je elegante citrus- en florale toetsen proeft. Met 8% alc. is dit best een stevig biertje.

  Viven

   

 

 • Spencer India Pale Ale
  Een echt buitenbeentje: Spencer is de enige erkende Amerikaanse trappist en ook de enige IPA onder de trappistenbieren. Het is een stevig gehopt bier met 7,2% alc. en een mooie gouden kleur. Deze Spencer is een vrij bitter, met enkele toetsen van tropisch fruit en een heel lichte hint van citrus.

  Spencer

 • Goose IPA
  De IPA van Goose Island is een gevestigde waarde onder de Amerikaanse IPA’s. Deze IPA is met 5,9% alc. één van de lichtere op de markt. Dat proef je ook, maar onderschat dit bier niet. Het is en blijft een rasechte IPA met een bitter hoppig karakter en duidelijk aanwezige citrustoetsen.

  Goose IPA