PrikenTik wijnstreken - asperges en witte wijn

Het is weer april en dat kan maar één ding betekenen… Tijd voor asperges!
Deze typisch Belgische groente, die boordevol vitaminen en mineralen zit, wordt niet voor niets het witte goud genoemd. Zijn smaak is enorm verfijnd en past perfect in heel wat lente- en zomergerechten. De groene versie, die in tegenstelling tot de witte variant boven de grond groeit, is scherper van smaak en lichtjes knapperig. Samen zijn ze absoluut onmisbaar op je barbecues, lentefeesten en picknicks.

En wat past er nu beter bij aspergerecepten dan het witte goud van de dranken: wijn!

Best combineer je enkel witte wijn bij asperges. Asperges bevatten namelijk bepaalde zwaveldeeltjes die vloeken met de eiksmaak en rijke tannines van een lekker glaasje rood. Wanneer je ze toch combineert, is de kans groot dat zowel de asperges als de wijn bitter gaan smaken. En dat zou zonde zijn natuurlijk!

Ga daarom voor een witte wijn. Zijn smaak zal de groente niet alleen in ere houden, maar ook naar een hoger niveau tillen.

Nog wat inspiratie nodig? Wij hebben twee overheerlijke recepten voor jou uitgezocht, natuurlijk mèt aangepaste wijn. Beginnen doen we met een echte klassieker: asperges à la flamande!

Asperges à la flamande

PrikenTik wijnstreken - witte wijn, asperges à la flamande

Dit heb je nodig:

  • 2 bussels witte asperges
  • 4 eieren
  • 4 el peterselie
  • 200 g gezouten boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
Zo maak je het:
  1. Schil de witte asperges rondom met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.  Kook ze in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Laat ze hierna even uitlekken op keukenpapier.
  2. Kook de eieren 8 à 9 minuten totdat ze perfect hardgekookt zijn. Na het pellen druk je de dooiers en eiwitten fijn met een vork.
  3. Laat de boter smelten en kruid met peper en zout. Let erop dat de boter niet bruint.
  4. Leg de asperges op de borden en verdeel het eiermengsel, de peterselie en wat nootmuskaat erover.
  5. Giet de gesmolten boter over de asperges en serveer.
  6. Genieten maar!

De perfecte wijn voor dit recept: Les Coliments Réserve Chardonnay-Viognier

Les Colimonts Réserve Chardonnay-Viognier fles 75cl
Les Colimonts
€ 6,55

Online in voorraad


Deze Franse witte wijn heeft een heldergele kleur, en een mooie, ronde smaak met frisse fruitnoten. Heerlijk bij asperges maar ook als aperitief op een zwoele zomeravond.

Risotto met asperges

PrikenTik wijnstreken - risotto met asperges

Dit heb je nodig:

  • 500 g verse witte asperges
  • 500 g verse groene asperges
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el traditionele olijfolie
  • 300 g risottorijst
  • 200 ml droge witte wijn
  • 100 g Grana Padano kaas in een blokje
  • 3 bosuien
  • 50 g roomboter
Zo maak je het:
  1. Schil de witte asperges  met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Doe ze in een pan met gezouten water en breng aan de kook voor ongeveer 10 minuten. Draai dan het vuur uit en laat ze nog 10 minuten in het hete water rusten.
  2. Breek in tussentijd de onderkant van de groene asperges. Snijd alle puntjes ruim af en de rest in stukjes van 2 cm. Hou de puntjes apart.
  3. Na 10 minuten neem je de witte asperges met een schuimspaan uit de pan. Hou de puntjes apart en snij de rest in stukjes van 2 cm. Let op: het vocht moet je nog even bewaren!
  4. Zeef het kookvocht boven een maatbeker en meet 1 liter vocht af. Vul indien nodig aan met water. Doe alles in een pan en hou warm op een laag vuur.
  5. Snij vervolgens de knoflook fijn. Verhit de olie in een pan met dikke bodem op een matig vuur en stoof de knoflook 1 minuut. Voeg de rijst toe en bak deze gedurende 1 minuut mee. Schenk de wijn erbij en roer tot deze volledig is opgenomen. Doe hetzelfde met het kookvocht. Doe dit om en om totdat de risotto volledig gaar is. Dit duurt ca. 20 minuten. Voeg na 15 minuten de groene asperges toe, zodat ze nog even kunnen meegaren.
  6. Rasp de kaas en snijd de bosui in ringetjes. Neem de pan van het vuur. Schep de stukjes witte asperge, bosui, boter en ⅔ van de kaas door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel een snuifje zout. Doe het deksel op de pan. Laat 3 minuten staan. Garneer de risotto met de witte en groene aspergepuntjes en de rest van de kaas.
  7. Tast toe!

Combineer je risotto met deze wijn: Lume, Trebbiano D’Abruzzo


Om door de rijke romigheid van dit gerecht te breken heb je een droge wijn nodig. Deze mooie goudgele Trebbiano D’Abruzzo van Azienda Vinicola I Lauri  heeft alles in huis om deze risotto met asperges tot zijn recht te laten komen. De smaak is verfrissend, rond en licht met tonen van rijpe appel, perziken en een tikkeltje groene kruidigheid. De afdronk is lang en rond.