Het is de week van het kasteel en dus zetten we enkele beroemde kastelen in de kijker. Niet voor hun architectuur maar voor hun hemelse wijn. Heb je interesse in een van deze wijnen? Best toch maar eerst even je spaarrekening checken! Deze wijnen zijn echt van absolute topkwaliteit, mèt bijhorend prijskaartje uiteraard.

Château Pétrus

De Pétrus is zonder twijfel de beroemdste Pomérol ter wereld. Gek genoeg heeft deze topwijn geen enkele officiële classificatie. Het is gewoon een ‘Grand Vin’ zoals de eerste de beste kleine Bordeaux in het winkelrek. Zin om deze heerlijke Merlot in huis te halen? Reken dan toch maar op minimum 2.500 euro voor een fles uit 2016. Oudere jaargangen halen met gemak de 7.000 euro.

Prik&Tik - Beroemde châteaux - Château Pétrus

Château d’Yquem

De beroemdste zoete witte wijn ter wereld! In de oer-classificatie uit 1855 kreeg het Château d’Yquem als enige de classificatie Premier Cru Supérieur. Niet goedkoop maar met prijzen vanaf zo’n 200 euro is deze Sauternes bijna een koopje in vergelijking met de Pétrus.

Prik&Tik - Beroemde châteaux - Château d'Yquem

Château Margaux

Nog zo’n beroemde topper uit de Bordeaux! Een weelderige rode Premier Grand Cru Classé die gekenmerkt wordt door ‘intensiteit en diepte’. Pas als je een Margaux jarenlang in ideale omstandigheden laat rijpen zal hij zijn complexe smaakpatroon volledig vrijgeven. Dat mag ook wel voor prijzen vanaf zo’n 650 euro per fles.

Prik&Tik - Beroemde châteaux - Château Margaux

La Romanée-Conti

Geen kasteel deze keer maar een ‘gewoon’ wijndomein uit de Bourgogne. Van deze exquise bourgognewijn worden maar 450 kistjes van 12 flessen per jaar geproduceerd. De druiven zijn van biologische teelt. Roald Dahl omschreef het smaakpalet als ‘een huwelijk van satijn en fluweel’. Interesse? Mits voorinschrijving en betaling van een ‘acompte’ van 10.000 euro kan een van de kistjes voor jou zijn.

Prik&Tik - Beroemde châteaux - La Romanée-Conti

Château Mouton-Rothschild

De Rotschilds mogen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Dit fameuze wijngoed ligt in Pauillac, aan de grens met Saint-Estèphe. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt het etiket ieder jaar ontworpen door een befaamde kunstenaar. Denk aan Salvador Dali, Pablo Picasso, Karel Appel, Keith Haring enz. Hun vergoeding? 24 kistjes wijn! Niet slecht betaald als je weet dat één fles zo’n slordige 700 euro kost.

Prik&Tik - Beroemde châteaux - Château Mouton-Rothschild