Bij een lekkere brownie hoort een goede espresso. En bij een goed glas rode wijn hoort een stukje kaas. Zo hoort het denken we …  Maar als je een beetje out-of-the-box denkt en proeft kom je tot heel verrassende en lekkere combinaties!

Rik nam de proef op de som en selecteerde enkele rode wijnen die prima passen bij de zoete chocoladesmaak van brownies. Alle drie hebben ze flink wat alcohol om de chocolade te weerstaan en eerder zachte tannines om qua smaak mooi complementair te zijn.

Maar we beginnen met het brownierecept van Rik.

Dit heb je nodig:

  • 60 g boter
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 g pure chocolade
  • 1 el Luikse siroop
  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 60 g cacaopoeder
  • 100 gr gehakte pecannoten
  • 1 tl bakpoeder

Zo maak je het:

  1. Doe de boter, beide soorten suiker, chocolade en siroop in een pannetje. Zet alles op een laag vuur en roer tot de boter en chocolade gesmolten zijn. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen.
  2. Klop ondertussen de eieren luchtig op en voeg het chocolademengsel toe. Mix alles op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
  3. Voeg nu de bloem, het cacaopoeder en het bakpoeder toe. Mix opnieuw op een lage stand tot alles goed gemengd is.
  4. Giet het beslag gelijkmatig in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm.
  5. Bak de brownie gedurende 25 minuten op 190 graden.
  6. De bovenkant kan er droog uitzien na het bakken, maar binnenin zal hij nog lekker zacht en smeuïg zijn. Laat de brownie volledig afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt en in stukken verdeelt.

De brownie-wijntopper van Rik

Paolini Nero d'Avola

Een mooi getypeerde Nero d’Avola (13.5% alc.) van de Siciliaanse wijnmaker Paolini. De aroma’s van rode vruchten en de zijdeachtige tannines harmoniëren perfect met de brownies.

Paolini Nero d'Avola IGP Terre Sicilianne fles 75cl
Paolini
€ 8,15

Online in voorraad