Een wijnetiket begrijpen is soms een hele kunst. Op het ene etiket staat een halve roman geschreven, het andere bevat amper informatie. Maar waar moet je op letten als je een goede wijn wilt kiezen? Wat staat nu precies op de etiketten en wat betekenen al die termen? We leggen het vandaag graag aan je uit!

PrikenTik wijnstreken - wijnetikketen

Vaste Europese regels

  • Partijnummer/lotnummer/identificatienummer: iedere producent moet zijn flessen van een unieke code voorzien. Zo is het mogelijk om de flessen te traceren als er iets fout loopt met de voedselveiligheid.
  • De herkomst: de vermelding van het land van oorsprong is een minimumvereiste. Meestal vind je op het etiket ook de wijnregio terug. Niet onbelangrijk, want het terroir kan erg smaakbepalend zijn. Een bourgogne is heel anders dan een bordeaux en een wijn uit Toscane heeft een heel ander karakter dan een wijn uit het zuidelijke Puglia.
  • De inhoud van de fles: de standaardmaat voor wijnflessen is 0,75 liter. Dit is in 1977 zo vastgelegd. Ook de andere inhoudsmaten zijn gereguleerd. Voor een klein flesje is dat 37,5 cl, voor een magnum, 1,5 l.
  • Het alcoholgehalte: het alcoholgehalte van (erg) lichte wijntjes schommelt tussen de 5% en 8% alcohol. De meeste wijnen zitten tussen de 10% en 15%. Boven de 15% gaat de alcohol de smaak overheersen en dat is uiteraard niet de bedoeling. Meer en meer wijnproducenten bieden ook wijnen zonder alcohol aan, bijvoorbeeld de Vintense wijnen uit ons gamma.
  • De plaats van botteling en naam van de bottelaar: veel wijnmakers pakken er graag mee uit dat hun wijn wordt gebotteld op het eigen domein. Bij Franse wijnen zie je dan ‘mise en bouteille au château’ of ‘mise en bouteille à la propriété’ op het etiket.
  • Allergeneninformatie: de meeste wijnen bevatten sulfieten. Die komen van nature voor en zorgen ervoor dat de wijn langer houdbaar blijft. Vaak voegen wijnbouwers zelf ook nog extra sulfieten aan hun wijn toe om het rijpingsproces te stoppen. Een minder aangenaam neveneffect van die sulfieten is dat ze kunnen zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid en allergische reacties.
  • Oorspronglabels: wettelijk beschermde oorspronglabels zijn vaak ook een echte kwaliteitsgarantie en moeten op het etiket vermeld worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Franse AOC en VDQS wijnen of de Italiaanse IGT, DOC en DOCG wijnen. Meer informatie hierover vind je in ons wijn-ABC.
PrikenTik wijnstreken - wijnetikketen2

Nuttig maar niet verplicht

  • Het wijnjaar: op de meeste flessen vind je het oogstjaar van de wijn terug. Voor de echte wijnliefhebber is dit heel belangrijke informatie want de kwaliteit van de wijn kan heel verschillend zijn van jaar tot jaar en van regio tot regio. 2015 bijvoorbeeld was een schitterend jaar voor de Franse wijnen, maar niet voor de wijnen uit Chili en Argentinië.
  • De cépages: dit geeft aan welke druivenrassen gebruikt werden voor het maken van de wijn. We onderscheiden mono-cépages voor wijnen op basis van één druivenras en multi-cépages voor wijnen op basis van verschillende druivenrassen. Opnieuw belangrijke informatie voor de wijnliefhebber want ieder ras heeft zijn eigen karakter. Een ronde chardonnay is heel anders dan een fris zurige sauvignon.
  • Food pairing: veel wijnbouwers geven aan waarbij hun wijn het best past: rood vlees, wild, gevogelte, vis, zeevruchten enz. Deze aanduiding is richtinggevend maar niet echt zaligmakend. De tijd dat je bijvoorbeeld. bij vis enkel witte wijn kon drinken ligt al lang achter ons.