Wijn is niet alleen heerlijk in je glas. Het is ook een onmisbaar ingrediënt in je kookpotten! Franse chefs doen niets liever dan met wijn koken. En terecht! Wijn is een prima smaakmaker die je in de meest uiteenlopende gerechten kan gebruiken. Leer hier hoe je heerlijke gerechten met wijn op tafel tovert.

Koken met wijn

 

Waarom wijn?

Er zijn heel wat recepten waarin wijn centraal staat. Denk maar aan coq au vin of kalfstong in madeirasaus. Maar wijn doet meer dan wat extra aroma’s toevoegen, het haalt ook verrassende smaken in andere ingrediënten naar boven. Rode wijn geeft je gerechten extra  fruitigheid terwijl een witte wijn een frisse toets toevoegt.

 

Wat met de alcohol?  

Het is een misvatting dat alle alcohol als residu in je gerecht blijft zitten. Er blijft na het koken wel een beetje alcohol achter, maar daar zal je echt niet dronken van worden.  Hoe langer iets kookt, hoe minder alcohol er overblijft. Wil je op veilig spelen? Weet dan dat na twee en een half uur sudderen, zoals bij een stoofpotje, slechts 5% van de alcohol niet verdampt is. Als er kinderen mee aan tafel schuiven, hou je hier wel best rekening mee.

 

Hoe kies je de juiste wijn?

De vuistregel is vrij eenvoudig: kook alleen maar met een wijn die je zo ook zou drinken. Gebruik dus zeker geen minderwaardige wijn omdat het maar ‘om te koken’ is. Slechte wijn kan de smaak van je gerecht helemaal om zeep helpen. Maar je moet natuurlijk ook niet voor de duurste wijnen gaan. Een exclusieve grand cru komt in je glas beter tot zijn recht dan op je bord.

 

Ga je voor rood of voor wit?

Ook hiervoor is er een eenvoudig principe: gebruik dezelfde kleur wijn als de kleur van je gerecht. Ga dus voor rode wijn bij rood vlees of tonijn en voeg witte wijn toe aan je gerechten met witte vis of gevogelte. Maar regels zijn er ook om af en toe gebroken te worden… Je kan best witte vis met een rode wijnsaus klaarmaken, maar gebruik dan geen zware malbec. Kies eerder voor een lichte pinot noir, zoals onze pinot noir uit Pays d’Oc.

pinot noir

Een fruitige pinot noir met aroma’s van framboos, kersen, tonen van aardbei en peper. De toevoeging van 15% grenache geeft deze wijn extra frisheid. Kan licht gekoeld gedronken worden.

 

Welk karakter moet de wijn hebben?

Je kan gerust experimenteren met verschillende combinaties, maar probeer je wijnkeuze af te stemmen op de andere ingrediënten van het gerecht. Zo voorkom je dat de wijn overheerst of dat hij net helemaal niet doorkomt. Elke wijnsoort heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Als je bijvoorbeeld een stoofpotje met wild maakt, mag je gerust een volle cabernet sauvignon gebruiken of zelfs een porto!

 merlot

Een Zuid-Afrikaanse wijn met een robijnrode kleur, intense aroma’s van rode en zwarte bessen met een vleugje mint en mooi verweven hout van de vatrijping.

 

Maak je een dessert met rode wijn, opteer dan eerder voor een lichtere, fruitige wijn, zoals een merlot.

merlot

Een 100% merlot uit Languedoc Roussillon met veel aroma’s van rode vruchten zoals aardbeien en rode bessen. Een stijlvolle en genereuze alleskunner.

 

Onthoud vooral dat de juiste wijnkeuze geen exacte wetenschap is. Twijfel je? Laat je dan leiden door het etiket, waarop je meestal interessante aanbevelingen kan vinden of kies voor een wijn uit dezelfde streek als je gerecht. Een heerlijk frisse witte wijn uit Lombardije of Veneto zal je risotto’s ongetwijfeld naar een hoger niveau tillen! Twijfel je nog? Vraag dan gerust raad aan één van onze Prik&Tik medewerkers!

 

Pinot

Een mooie Pinot Grigio IGT Veneto met florale aroma’s en een mond vol fruit en toetsen van citrusvruchten.

De klassieke kleppers

Heb je ondertussen zin gekregen in een authentiek gerecht met wijn? Probeer dan zeker één van deze recepten!