Al sinds de 17de eeuw sluiten wijnmakers hun flessen af met een natuurlijke kurken stop. Tot een paar jaar geleden waren er zo goed als geen alternatieven en had de kurk de wijnmarkt voor zich alleen. Maar sinds een aantal jaren proberen de synthetische stop en de schroefdop de kurk van de troon te stoten. We zetten de voor- en nadelen even op een rij.

Prik en Tik - Kurk of schroefdop - Kurkdop

De kurken stop is een duurzaam natuurproduct dat zich eenvoudig in de juiste vorm laat persen om een fles wijn mooi en bijna luchtdicht af te sluiten. Kurk laat een minimale hoeveelheid lucht door en zou daardoor een positieve invloed hebben op het verouderingsproces van de wijn. We schrijven ‘zou’ want niet alle experts zijn het daar 100% mee eens. Het grootste nadeel van de kurk is het risico op een muffe ‘kurksmaak’. Deze beruchte goût de bouchon is te wijten aan de molecule trichloro-anisol (TCA) die naar schatting 2 à 3% van de wijnen ondrinkbaar maakt. Een ander klein nadeel is dat je wijn met kurk noodgedwongen liggend moet bewaren om de kurk vochtig te houden.

Prik en Tik - Kurk of schroefdop - Synthetische kurken

De synthetische kurk lijkt het pleit langzaam maar zeker te verliezen. Hij geeft slechts heel zelden een kurksmaak maar verliest te snel zijn vermogen om de fles luchtdicht af te sluiten. Voor wijnen die jong gedronken worden is dit geen probleem maar voor grote bewaarwijnen is de synthetische stop geen geschikt alternatief. Een ander nadeel is zijn stroefheid. Heel wat kurkentrekkers zijn niet solide genoeg voor een synthetische kurk en belanden onherroepelijk op de schroothoop.

Prik en Tik - Kurk of schroefdop - Schroefdop

De schroefdop daarentegen lijkt aan een bijna onstuitbare opmars bezig. Hij sluit de fles perfect af – ook een fles die al aangebroken werd – en is dus super handig! Hij laat net zoals kurk een minieme hoeveelheid zuurstof door waardoor bewaarwijnen mooi kunnen verouderen en je breekt er geen kurkentrekkers mee. Flessen met een schroefdop kan je met een gerust hart rechtop bewaren. Het enig – voorlopige? – nadeel is zijn imago. We zijn blijkbaar niet geneigd om wijnen met een schroefdop cadeau te doen omdat ze goedkoop lijken. Nochtans bestaat er geen verband!

Dus of je nu steevast kiest voor een schroefdop of trouw blijft aan kurk, genieten van een glas lekkere wijn kan natuurlijk altijd, ongeacht de manier waarop hij afgesloten wordt.