wijn bewaren

Vijf factoren zijn heel bepalend voor de ideale bewaring en rijping van je wijnen: temperatuur, vochtigheid, licht, lucht en trilling.

De temperatuur is wellicht de belangrijkste factor. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de wijnen zullen rijpen en andersom. Een constante temperatuur van 12°C is ideaal. Te grote temperatuurschommelingen doen de druk in de fles stijgen en beschadigen de kurk. Met andere woorden beter een te warme maar constante 17°C dan een temperatuur die schommelt tussen 8°C en 19°C.

Vochtigheid is een moeilijk te beheersen factor en bijna even belangrijk als de temperatuur. Ideaal is een luchtvochtigheid van 75%, maar tussen 50% en 90% is al voldoende. Een te droge kurk krimpt waardoor er lucht in de fles kan sluipen. Door die lucht zal de wijn oxideren en bijgevolg bederven. Te veel vocht veroorzaakt schimmels.

Wijn moet op een duistere plaats gestockeerd worden omdat ultraviolet licht de kleur van de wijn beïnvloedt. In een kelder bijvoorbeeld is dit normaal geen probleem. Een spaarlampje is helemaal niet schadelijk voor de wijn.

De kwaliteit van de lucht moet neutraal zijn. Het is dus uit den boze poetsmiddelen of verf in dezelfde ruimte als je wijnen te bewaren. Maar groenten en kaas zijn ook af te raden. Tocht is eveneens een vijand. Teveel tocht droogt de ruimte uit en daar houden de flessen niet van. Wat luchtcirculatie kan geen kwaad.

Trillingen in huis vinden we niet fijn. Een fles wijn houdt er ook niet van. Hou je wijnen dus uit de buurt van de wasmachine en de droogkast.

Liggend of recht bewaren?

Flessen met kurk bewaar je liggend om te verhinderen dat er lucht aan de wijn kan. Flessen met een draaistop of plastic kurk kunnen staand bewaard worden omdat er geen lucht kan binnendringen in de fles.

De uitzondering op deze regel zijn de mousserende wijnen zoals onze Cava GM. De CO2 in de mousserende wijn zorgt ervoor dat de kurk constant licht vochtig blijft en creëert zo een beschermende 'kamer' tussen de kurk en de wijn. De afsluiting van de lucht wordt ook gegarandeerd door het ijzerdraadje dat ervoor zorgt dat de kurk ook verticaal tegen de flessenrand wordt gedrukt.