Wijnhack: hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

Voor de echte wijnliefhebber is er niets zo aangenaam als het geluid van een kurk die uit een fles wijn wordt getrokken. Een goede fles kan, mits ongeopend en correct bewaard, jarenlang meegaan. Maar wat gebeurt er als de fles eenmaal geopend is? Dan moet het snel gaan want oxidatie is namelijk de grootste vijand van deze heerlijke drank. Door het contact met zuurstof kan jouw wijn verzuren. Rik geeft je enkele tips hoe je geopende flessen wijn kan bewaren zodat ze smaakvol blijven bij iedere slok.

In de koelkast!

Een fles die je niet leegdrinkt, moet je uiteraard zo goed mogelijk afsluiten – handiger met een schroefdop dan met een kurk – en dan bewaren in de koelkast. Dat geldt ook voor rode wijn! De koude zal het oxidatieproces vertragen. 

Leg je wijnfles niet neer in de koelkast, maar bewaar 'm rechtop. Zo zorg je ervoor dat het contactoppervlak met de zuurstof dat in de fles zit geminimaliseerd wordt.

Tip: koop voor een paar euro een plastic of metalen wijnstop voor die dagen dat je de kurk er echt niet opnieuw in krijgt.

Modern materiaal

Er bestaan apparaatjes om je fles vacuüm te trekken of om stikstof in te spuiten. Beide systemen helpen wel degelijk, maar ook niet langer dan enkele dagen.

Type wijn

Welke soort wijn speelt een cruciale rol in hoe lang je deze kunt bewaren na het openen van de fles. Dit wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder het tanninegehalte, zuurgraad, suikergehalte en alcoholpercentage. 

  • Rode wijn: deze zijn over het algemeen robuuster dan een wit of rosé wijntje, maar lijden erg onder langdurige bloostelling aan zuurstof. Bewaar een geopende fles rode wijn maximaal twee tot drie dagen in de koelkast. Volle, tanninerijke wijnen zoals Cabernet Sauvignon kunnen soms iets langer bewaard blijven dan lichtere soorten zoals Pinot Noir. Bij rode wijn kan je de bewaardtijd wel verlengen tot 6 dagen als je deze vacuüm kan trekken. Maar dan mag je de fles wel niet te vaak opnieuw openen en sluiten.
  • Witte wijn en rosé wijn: Deze kunnen idealiter tot drie tot vijf dagen bewaard worden in de koelkast na opening. Na 5 dagen verdwijnt jammer genoeg het aroma en is het fruitige smaakprofiel volledig verdwenen. Je zal niet ziek worden, maar je geliefde wijntje zal een fletse smaak krijgen. Wijnen met een hogere zuurgraad, zoals Sauvignon Blanc, houden over het algemeen iets langer hun frisheid dan rijker, voller wit zoals een Chardonnay. 
  • Mousserende wijn: bubbels zoals Champagne, Prosecco, en Cava vereisen extra aandacht. Zodra de fles geopend is, begint het koolzuurgas te ontsnappen, wat een deel van de charme van de mousserende drank uitmaakt. Gebruik een speciale mousserende wijnstop om de bubbels zo lang mogelijk te behouden, idealiter niet langer dan 1 tot 3 dagen in de koelkast.
  • Alcoholvrije wijn: ook de alcoholvrije variant is gevoelig aan zuurstof. In de koelkast blijft hij drie tot vier dagen op z'n best.

De tip van Rik

“A glass a day keeps the doctor away”! Geef je lekkere fles wijn gewoon de kans niet om slecht te worden. Maar drink altijd met mate natuurlijk.

Ontdek ons wijnaanbod. Geloof me, je zal deze flessen zeker niet willen laten staan!