Eerst het goede nieuws. Als je bij het ontstoppen van de wijn de ontkurker te ver doordraait, kan het best zijn dat er kleine kurkdeeltjes in je lekkere fles wijn terechtkomen. Geen probleem! Die kleine stukjes gaan de smaak van de wijn echt niet beïnvloeden. Je kan kurk tussen je tanden voorkomen door de wijn door een fijne zeef te decanteren of gewoon door de kurkdeeltjes met een lepeltje uit je glas te vissen. Opgelost!

Prik&Tik - Wijnhack - Kurk in je fles

Een echte kurksmaak in je wijn is echter een ander paar mouwen. Wijn moet een lekkere wijnsmaak hebben, dat is logisch. Toch kan het gebeuren dat wijn naar kurk smaakt. Een wijn met kurksmaak komt naar schatting bij 3% van de wijnflessen voor. Maar hoe komt dat? Kurksmaak is een chemische reactie die veroorzaakt wordt door bacteriën en schimmels in de fles. Die gaan een chemische verbinding aan met de wijn en zo ontstaat de muffe en wrange smaak. Voor de liefhebbers van scheikunde: het gaat om de verbinding ‘2,4,6 – trichlooranisol’ (TCA).

Gek genoeg kan kurksmaak dus ook voorkomen bij wijn met een schroefdop of een kunststof kurk. Wijn met een kurksmaak is helaas reddeloos verloren, ook voor gebruik in de keuken. Want zeg nu zelf, een coq-au-vin met kurksmaak klinkt niet direct als het toppunt van gastronomie.