Verse tomaten en smeuïge kaas … het zijn de basisingrediënten van één van de meest populaire gerechten van de hele wereld: pizza! En bij een lekker stuk pizza hoort natuurlijk een goed glas wijn. Wij leggen uit hoe je deze het beste kiest.

Prik&Tik - Wijnpairing - Welke wijn bij pizza?

Rood of wit?

Als je een Italiaans restaurant binnenloopt, zie je daar traditiegetrouw flessen rode wijn op tafel staan. Daar zijn goede redenen voor, want pasta en pizza zijn stevige gerechten, met een vrij hoog vetgehalte. Rood is de wijnsoort die daar het beste tegengewicht aan kan bieden. Maar dat wil niet zeggen dat witte wijn uitgesloten is voor je pizza party. Als je een variant uitkiest met een stevige body, kunnen wit en zelfs bubbels ook prima.

Veel aciditeit, weinig tannines

Eens je je kleur gekozen hebt, moet je rekening houden met de kaas. Om door het vet heen te snijden heb je een wijn nodig met een hoog tot heel hoog zuurgehalte (ook wel aciditeit genoemd). Dit helpt je ook om de aciditeit van de tomaten zelf te counteren.

Rode wijn met heel veel tannines laat je best links liggen. De combinatie tomaat-tannines geeft namelijk een metaalachtige smaak vrij.

Bovendien past een wijn met uitgesproken fruitaroma’s en/of aardachtige toetsen lekker bij het knapperige deeg.

Italië, land van pizza en wijn

Qua herkomst lijkt de keuze logisch: Italië natuurlijk. Er zijn heel wat toppers uit La Bella Italia die perfect bij pizza passen. Denk maar aan complexe montepulciano, volle chianti, friszoete pinot grigio of sprankelende prosecco. Maar het zou oneerlijk zijn om cuvées uit andere landen te vergeten. Onze suggesties: cabernet sauvignon of pinot noir. Buon appetito!

Onze keuze voor de perfecte pizza-avond

C. Muller et Fils Pinot Noir fles 75cl
C.Muller
€ 10,90

Online in voorraad

I Lauri Rood Bajo Montepulciano D'Abruzzo fles 75cl
I Lauri
€ 6,95

Online in voorraad

Eterna Prosecco fles 75cl
Eterna
€ 11,50

Online in voorraad