Prik en Tik - Wijnstreken - 10 tips & tricks voor would be sommeliers

 1. De eerste tip is de belangrijkste. Bij wijnproeven gaat het erom wat JIJ lekker vindt, niet wat één of andere wijngids of wijngoeroe graag lust. Wijndrinken moet een ontspannende en prettige bezigheid zijn. Plezier en genieten krijgen altijd voorrang!
 2. Leer wel onder woorden brengen wat je nu precies lekker of juist niet lekker vindt aan een wijn. Zo kan je een volgende keer om een vergelijkbare wijn vragen of juist bepaalde wijnsoorten vermijden.
 3. Wijn proef je met drie zintuigen. We kijken naar de kleur, nemen de geur in ons op en proeven.
 4. De kleur geeft je een eerste indicatie over de kwaliteit en de veroudering van de wijn. Een jonge witte wijn is helder, lichtgeel, soms zelfs heel lichtgroen. Oudere witte wijnen zijn donkerder, soms zelfs okergeel. Rode wijnen zijn er letterlijk in vijftig tinten rood, maar als de kleur baksteenrood of bruin is moet je opletten. Zo’n wijn is meer dan waarschijnlijk over zijn top.
 5. Snuif daarna de aroma’s op, terwijl je normaal ademhaalt. Probeer een link te leggen tussen de aroma’s en geuren die je kent. Maar opnieuw, er zijn geen foute antwoorden. Het gaat om jouw beleving. Een geur kan fruitig zijn of floraal, je kan hout of tabak ruiken, een wijn kan fris of muf ruiken, enz. 

  Tip: giet maximaal 2 à 3 cm wijn in het glas en ruik eerst zonder te walsen. Wals dan even met het glas in een soepel draaiende beweging, niet te heftig. Door het walsen zullen de geuren zich ontsluiten en ruik je beter de echte potentie van de wijn.

 6. Dan volgt het echte proeven. Neem een eerder zuinige slok, zuig wat lucht op en proef met heel je mond. Zoet zal je vooral vooraan op de tong proeven, zuur eerder aan de zijkanten en bitter op de achterzijde. Let ook op de nasmaak. Eens je de wijn doorslikt moet de nasmaak aangenaam zijn en zo’n 10 seconden aanhouden.
 7. Probeer onder woorden te brengen wat je proeft: rood fruit, rijp fruit, bosbessen, amarenakersen, groene appel, perzik, lychee, enz. Het kan allemaal!
 8. Ga je naar een wijndegustatie? Vergaloppeer je dan niet. Begin met wit en ga nadien naar rood. Vergelijk maximaal drie wijnen met elkaar. Zelfs voor een professional is het aartsmoeilijk om meer dan drie wijnen correct te vergelijken. Vergeet niet om proefnotities te maken als geheugensteuntje. 

  Tip: kijk niet naar de prijs voor je proeft. We hebben allemaal de neiging om een dure wijn automatisch beter te vinden. ‘Als het zoveel geld kost, moet het wel goed zijn’. Ga voor de beste prijs/kwaliteitverhouding!

 9. Als je wijn gaat proeven, zorg ervoor dat je geen parfum, zware aftershave of deodorant op hebt. Deze geuren zullen de aroma’s van de wijn overstemmen.
 10. En nog een uitsmijter om in te kaderen: het leven is véél te kort om slechte wijn te drinken!

Prik & Tik - Wijnstreken - Wijnproeven voor beginners

Wil je meer weten over wijn? Blader dan zeker eens door ons wijn-ABC.