PrikenTik wijnstreken - Elzas1

Begint het bij jou ook alweer te kriebelen om op verlengd weekend te gaan?

Waarom dan niet in de wagen stappen richting de Elzas? Na enkele uurtjes rijden, ben je al in deze prachtige, historische wijnregio. Hier is voor ieder wat wils: Straatsburg, het romantische Colmar, het pittoreske Riquewihr, de Bugatticollectie in Mulhouse, de bergkammen van de Vogezen, voortreffelijke gastronomie en … een 170 kilometer lange wijnroute.

Langs die route vind je wijngaarden met 6 druivenrassen: pinot noir, pinot blanc, silvaner, Gewürztraminer, tokay pinot gris, Riesling en muscat.

PrikenTik wijnstreken - Elzas2

Riesling, een onderschatte cru

Enkel op basis van de pinot noir druif wordt een lichte rode wijn gevinifieerd, daarbuiten is het voornamelijk witte wijn wat de klok slaat.

Riesling, ook wel de koning van de Elzas genoemd, is goed voor 25% van de ongeveer 160 miljoen flessen die jaarlijks gebotteld worden. Riesling heeft bij ons soms de onterechte reputatie om enkel goed te zijn voor  het maken van saus, maar de goede rieslings uit de Elzas zijn echte toppers. De grand cru’s van onder meer Hugel, Faller en Trimbach zijn een must voor iedere wijnliefhebber.

Gewürztraminer, als het iets speciaals mag zijn

De Gewürztraminer levert een heel kruidige witte wijn op die door zijn krachtige smaak prima past bij een pittige ‘Elzasser’ zuurkoolschotel. De dure top van de Gewürztraminers zijn de ‘vendange tardive’ variëteiten, ideaal als dessertwijn en een volwaardig alternatief voor bijvoorbeeld een sauternes.

Lekkere doordrinkers

De tokay pinot gris is een beetje vergelijkbaar met de Gewürztraminer maar minder uitgesproken kruidig en daardoor ook veel meer een allemansvriend. Een ideale wijn om bij een goed stukje gegrilde of gebakken vis te degusteren. De pinot blanc en sylvaner druiven leveren heel frisse witte zomerwijntjes op, net zoals de fruitige muscat. Drie pretentieloze maar correcte cru’s die het prima doen op een zonnig terras.

Het is pas fijn als er bubbels zijn

In de Elzas drink je geen champagne, maar wel een goed glas Crémant d’Alsace. De kwaliteit van deze plaatselijke mousserende wijn gaat van goed tot uitmuntend. Een goede Crémant d’Alsace is kwalitatief absoluut evenwaardig aan een champagne. Spring bijvoorbeeld bij het binnenrijden van Riquewihr eens binnen bij Dopff au Moulin, de pioniers van de Crémant d’Alsace, en proef daar de Cuvée Julien. Je zal verrast zijn!

PrikenTik wijnstreken - Elzas3

TIP: de meeste wijndomeinen hebben een degustatieruimte waar je alle specialiteiten kan proeven. Stap gerust binnen en laat je verleiden!