Prik&Tik - Zuid-Afrikaanse wijn - wijnlanden

Meestal rekenen we Zuid-Afrika tot de zogenaamde ‘nieuwe wijnlanden’. Dat mag misschien een beetje vreemd lijken voor een land dat al sinds 1659 (!) wijn produceert, maar toch is dit niet geheel onterecht. Zuid-Afrika heeft namelijk al een woelige wijngeschiedenis achter de rug: eerst verwoestte een parasiet de prestigieuze wijngaarden van Constantia, die voorheen wereldvermaarde wijnen opleverden. En tijdens het apartheidsregime kreeg de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie nog meer klappen door de handelsblokkade tegen het land en de concentratie van de productie in grote, door de regering gecontroleerde, coöperaties.

Maar de Zuid-Afrikaanse wijnen beleven nu een echte revival. Jonge, energieke wijnmakers namen het over van de oude coöperaties en produceren nu opnieuw excellente wijnen. Zowel de kwaliteit als de variatie gingen er met sprongen op vooruit. Vandaag zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen gewoon ‘baie lekker*’, zeker bij de ‘braai**’! Maar opgelet, door de overdaad aan zonneschijn zijn de wijnen ook behoorlijk stevig. 14 tot 15 procent alcohol is eerder de regel dan de uitzondering.

*heel lekker
**barbecue

Een selectie uit ons aanbod

Groot Geluk Brut Cap Classique

Een heerlijk frisse ‘vonkelwijn’. Geproduceerd volgens de ‘méthode traditionnelle’ en maar liefst 18 maanden gerijpt op de fles. Het ideale aperitief!

Frisky Zebras Seductive Shiraz

Een heerlijke rode fairtrade wijn met een rijk smaakpalet waarin je toetsen van vanille, pure chocolade, braambes, zwarte bes en peper kan herkennen.

Silver Lining Chenin Blanc

Een schitterende witte Chenin Blanc uit de West-Kaap. Een wijn met een mooie lichtgele kleur en een jonge, frisse neus met een fruitige toets. Een vlotte doordrinker.

Vonkel Fontein Rosé

Een zomerse rosé met aroma's van aardbei en rode bes, ook uit de West-Kaap. Een betaalbaar kwaliteitswijntje!

  1. Vonkel Fontein Rosé fles 75cl
    Vonkel Fontein Rosé fles 75cl
    € 5,00
    Tijdelijk niet op voorraad
    Meer informatie