De perfecte bieren voor bij je zomerse salades

zomerse salades

In de zomermaanden is het veel aangenamer om een frisse salade te eten dan een uitgebreide warme maaltijd. Wie wil er nu urenlang in de hete keuken staan wanneer het buiten ook al zo warm is? En wat is er lekkerder bij zo’n salade dan een even verfrissend biertje? Wij geven je drie uitgelezen combinaties van zomerse salades met bijpassende bieren zodat jij het deze zomer niet te heet krijgt! Als extra voordeel kan je de voorbereidingen voor deze salades op voorhand treffen, dan heb je nog amper werk wanneer je wil eten.  

 

Caesar salad

Met een naam als Caesar salad verwacht je een link met het oude Rome. Maar niets is minder waar, want deze salade werd in de jaren ’20 van vorige eeuw in Mexico uitgevonden door een zekere Caesar Cardini. Slim als hij was, gaf hij zijn eigen naam aan de salade. De Caesarsalade blinkt uit in eenvoud en daarom matchen we hem met een puur en elegant witbier. De Blanche de Namur vormt de perfecte, frisse aanvulling voor deze heerlijke zomerse salade.

 

Dit heb je nodig:

Voor de salade

  • 1 krop Romeinse sla
  • 8 kippenbouten
  • 8 ansjovisfilets
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 4 eieren
  • 4 sneden brood (wit of bruin)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 scheutje maïsolie
  • 1 theelepel selderijzout
  • Peper

Voor de vinaigrette

  • 3 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 8 ansjovisfilets
  • 1 teentje look
  • 2 eidooiers
  • ½ citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels water
  • Peper

 

Zo maak je hem:

  • Verwarm de oven voor op 195°C
  • Was de sla en zwier droog. Snij hem daarna grof.
  • Leg de kippenbouten in een ovenschaal. Wrijf ze in met maïsolie en kruid ze met peper en selderijzout.
  • Bak de bouten 35 à 40 minuten in de oven op 195°C.
  • Breng een ketel met water aan de kook en kook de eitjes 10 minuten. Schrik de hardgekookte eitjes onder koud water. Pel ze en snij ze in vier. Zet ze daarna even aan de kant.
  • Snij de korsten van het brood en snij het brood in blokjes. Verwarm olijfolie in een pan en bak de blokjes brood krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de vinaigrette. Hiervoor doe je de Parmezaanse kaas in een maatbeker samen met de ansjovis, een teentje look, twee eidooiers, het sap van een halve citroen, mosterd en honing. Mix met het geheel fijn tot een lekkere vinaigrette. Kruid af met zwarte peper.
  • Haal de kippenbouten uit de oven en laat ze afkoelen. Pluk het vlees van de boutjes.
  • Meng net voor het serveren de sla met twee eetlepels dressing.
  • Doe de sla in de borden. Verdeel de eitjes, kip, ansjovisfilets en korstjes over de sla. Werk af met kaasschilfers en een beetje vinaigrette. 

(Bron: VTM Koken)

caesar salad

 

Het bier

Blanche de Namur was een adellijke vrouw uit Middeleeuws Namen. Ze was duidelijk een populaire verschijning in die tijd, want meer dan 600 jaar na haar dood is er een bier naar haar genoemd. Brasserie Du Bocq brouwt in haar nagedachtenis een witbier dat al verschillende prijzen heeft gewonnen. De Blanche de Namur is fris in de neus met fruitige en kruidige smaken. Voor een witbier is het iets bitterder, waardoor je er nog wat langer van kan genieten. Met 4,5% alc is het vrij licht, lekker voor bij een salade!

 

Salade niçoise

Salade niçoise

De salade niçoise is misschien wel de meest iconische Franse salade. Net zoals de stad van oorsprong is deze salade een ware mengeling van zonovergoten smaken. Je vindt natuurlijk ontzettend veel variaties van dit gerecht, maar wij houden vast aan een recept met verse tonijn. Zo krijg je nog puurdere smaken op je bord! We combineren deze heerlijke salade met een al even smaakvol saisonbier. In de Surfine van brouwerij Dubuisson proef je uiteenlopende smaken dankzij de verschillende hop-, gist- en moutsoorten.

 

Dit heb je nodig:

Voor de dressing

  • 75 ml olijfolie
  • 1 eetlepel zachte mosterd
  • 2 eetlepels rode-wijnazijn
  • ½ bussel krulpeterselie
  • Peper
  • Zout

Voor de salade

  • 6 vastkokende aardappelen
  • 300 g extra fijne prinsessenboontjes
  • 1 snuifje bicarbonaat
  • 4 eieren
  • 4 tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 zakje rucola
  • 400 g verse tonijn
  • 12 zoute ansjovisfilets
  • Enkele zwarte olijven
  • Verse basilicum
  • Peper
  • Grof zout

 

Zo maak je hem:

De dressing

  • Doe de mosterd en rode wijnazijn samen in een mengkom.
  • Giet er geleidelijk aan de olijfolie bij en roer constant door met een garde. Blijf roeren totdat de dressing gebonden is.
  • Snij de peterselie heel erg fijn en voeg de snippers bij de dressing.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.

De salade zelf

  • Spoel de aardappelen af en kook ze in de schil gaar. Laat ze daarna afkoelen.
  • Verwijder de topjes en steeltjes van de bonen. Kook ze daarna 5 tot 7 minuten tot ze beetgaar zijn in water met bicarbonaat. Door het bicarbonaat houden ze hun groene kleur goed vast. Spoel de boontjes na het koken onmiddellijk in koud water.
  • Kook de eieren 8 tot 9 minuten zodat ze net niet hardgekookt zijn. Zo blijft de dooier nog een beetje smeuïg. Koel ze na het koken ook meteen onder koud stromend water.
  • Snij elke tomaat in 8 partjes.
  • Pel de sjalot. Snij ze daarna in heel dunne ringen.
  • Snij de aardappelen in brede schijfjes. Je kan zelf kiezen of je ze eerst wil schillen of niet.
  • Pel de eieren en snij ze in 4 partjes
  • Je kan de borden nu al beginnen voorbereiden, dan kan je onmiddellijk eten wanneer de tonijn klaar is.
    Bedek elk bord met een laagje rucola. Verdeel hierop de boontjes, aardappelschijfjes en tomatenpartjes. Doe er ook een paar ringen sjalot op.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een stevig vuur.
  • Snij de tonijn in repen van 3 tot 4 cm breed. Kruid ze lichtjes met wat peper en zout.
  • Bak de tonijn in de hete olie. Bak de vis slechts kort, zo’n 15 tot 20 seconden aan elke kant. Zo behoudt de tonijn zijn smaak beter.
  • Haal de stukken tonijn uit de pan en snij ze in reepjes. Verdeel deze reepjes over de borden.
  • Werk de borden nu af met de ansjovisfilets, halve olijven en basilicum. Kruid af met wat peper en grof zout. Eindig met enkele lepels van de dressing.

(Bron: Dagelijkse Kost)

 

Het bier

Surfine is een saisonbier dat brouwerij Dubuisson sinds enkele jaren opnieuw op de markt brengt. Net zoals de salade niçoise is dit bier een combinatie van verschillende uiteenlopende smaken. In het recept van het bier komen drie moutsoorten, drie hopsoorten én drie gistsoorten aan bod. Het resultaat is een goudblond bier van 6,5% alc. met een verfrissende smaak. Dankzij de drie hopsoorten komen er fruitige, kruidige en lichtbittere smaken naar boven. In combinatie met de niçoise is het een heuse smaakervaring.

 

Insalata Caprese

De Italiaanse keuken heeft ontelbaar veel bekende gerechten, maar de bekendste salade is ongetwijfeld de Caprese. Deze salade is even lekker als eenvoudig. Perfect dus wanneer je niet veel tijd hebt om iets uitgebreids te maken! Verse tomaten, mozzarella en basilicum, en je hebt een op en top Italiaans gerecht op je bord! Daarom combineren we deze salade met een bier met Italiaanse inspiratie. Vicaris Quinto wordt gebrouwen in een Italiaanse brouwinstallatie en is dankzij zijn zachte, pure smaak de ideale partner voor een zomerse salade!

Dit heb je nodig:

  • 4 rijpe, vlezige tomaten
  • 4 bollen mozzarella
  • Grof zeezout
  • Basilicum
  • Olijfolie

Zo maak je hem:

  • Snij de tomaten in schijven van ongeveer 1 cm dik. Strooi een beetje zout op elk schijfje en laat ze eventjes uitlekken.
  • Snij de mozzarella ook in schijven van ongeveer 1 cm dik. Je kan zelf naar smaak kiezen voor mozzarella van koemelk of buffelmelk.
  • Leg de schijfjes tomaat en mozzarella afwisselend op een bord of plank. Schud er een scheutje olijfolie over.
  • Werk af met enkele blaadjes basilicum. Je kan ook wat peper en balsamicoazijn toevoegen. Buon appetito!

(Bron: La Cucina Italiana)

Insalata Caprese

 

Het bier

Wanneer je een insalata Caprese eet, voel je je onmiddellijk in Italië. Het spreekt dus voor zich dat we er een passend bier bij drinken! Vicaris Quinto is dat bier. Met 5% alc. is het niet te zwaar, prima om op een warme zomerdag te drinken. De basis van het recept van dit bier komt van de Vicaris Tripel, waardoor er aan smaak absoluut geen gebrek is! De Quinto is een heerlijk zacht en toegankelijk bier.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.