Zalig zonder: glutenvrij genieten van bier en wijn

Als bierspecialist willen we al onze bierliefhebbers helpen. Zo ook degenen die niet (meer) kunnen genieten van bier als er gluten in zit. Speciaal voor jullie lichten we enkele biertjes uit die geen gluten bevatten en je de kans geven om opnieuw van een heerlijk pintje te genieten.

PrikenTik - Bartender - glutenvrij bier

Glutenvrij bier

De meeste bieren worden gemaakt met mout, een gewas dat heel wat gluten bevat … Op het eerste zicht lijkt het brouwen van glutenvrij bier dus onmogelijk. Maar gelukkig hebben sommige slimme brouwers wat alternatieven ontdekt!

Glutenvrij bier kan gebrouwen worden op de klassieke manier. Om de gluten er dan uit te halen, worden er extra enzymen aan toegevoegd. Hierdoor is de kans er natuurlijk nog altijd dat sommige mensen allergisch reageren omdat er restanten van gluten in het bier blijven.

Daarom hebben enkele andere brouwers nieuwe recepten ontdekt waarbij geen gluten meer gebruikt wordt. In de plaats kiezen ze voor boekweit, gierst of sorghum. Als je nu denkt dat dat niet hetzelfde kan smaken als bier omdat het recept is aangepast, willen we je toch voorstellen om eerst te proeven voor je oordeelt. De volgende toppers zijn namelijk heel lekkere biertjes waarvan je niet zou geloven dat ze glutenvrij zijn.

Onze favorieten:

Grisette Blond Bio

Grisette Blond Bio wordt niet alleen op traditionele wijze gebrouwen zonder biochemische toevoegingen … het is ook nog eens van nature glutenvrij!

Caulier Blond

Dit licht bittere, frisse bier heeft niet voor niets zoveel prijzen gewonnen. Caulier Blond is geschikt voor mensen die glutenvrij leven én voor diabetici.

PrikenTik - Streekbieren - glutenvrij

Heb je al deze bieren al geproefd of ben je op zoek naar nog andere oplossingen, dan is ons wijnassortiment altijd een goede plek om eens rond te neuzen.

Wijn is (bijna) altijd fijn

Bij wijn komt heel wat minder nadenkwerk kijken want onze favoriete druivendrank is zo goed als altijd glutenvrij. Je kan dus zonder zorgen van een lekkere sauvignon of cava genieten. Wijnliefhebbers, let wel op want er is een uitzondering! Wanneer je graag wijn met extra fruitsmaak drinkt, is er wel nog een kans dat hier sporen van gluten inzitten. Het beste is om dan even het etiket te controleren.

In heel zeldzame gevallen ondervinden mensen die lijden aan coeliakie wel last van wijn. En dan heeft het meestal niets met de drank zelf te maken, maar wel met het brouwproces. Sommige wijnen rijpen in houten vaten, en zij kunnen gesloten worden met de hulp van een tarwepasta. Net van deze pasta kunnen minieme deeltjes in de wijn terechtkomen. Maar, een geluk bij een ongeluk … Dit zijn meestal alleen de heel dure wijnen!

PrikenTik - Streekbieren - ciders

Sippen van cider

Nog een lekker glutenvrij alternatief is cider. Deze drank wordt gemaakt van appels, dus er is in de verste verte geen gluten te bekennen. Wist je trouwens dat cider goed is voor de huid en het verteringssysteem? Win-win!

Onze favoriet:

Somersby Blackberry Cider

Al het frisse van appels, met heerlijk zoete bessen. Ook lekker bij het dessert!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.