Bier van de maand - augustus

Samen en exclusief voor Prik&Tik selecteert biersommelier Ben Vinken elke maand een bijzonder speciaalbier in 75cl-fles. Verkrijgbaar bij alle Prik&Tik-winkels en online. Bovendien krijg je bij aankoop van dit bier een gratis Beersommelier 20cl-proefglas cadeau.

Augustus 2019 – Herkenrode Cister 75cl

Herkenrode Cister (6,5%) is een erkend abdijbier gebrouwen met mouten van tweerijige zomergerst en gehopt met 100% Saaz-Saaz hop. Een leuk weetje: de naam Cister vewijst naar de Cisterciënzer kloosterorde, waar de abdij van Herkenrode in1217 als eerste vrouwenabdij van de Nederlanden zich bij aansloot.

Herkenrode Cister

Abdijbier is een herkomstbenaming eerder dan een beschermde bierstijl omdat de bieren sterk verschillen qua type, aroma en smaak. Het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ verzekert dat er een aantoonbare historische link is tussen het bier en een bestaande of voormalige abdij. Sinds 2009 heeft Herkenrode nabij Hasselt haar eigen ‘erkende’ abdijbieren Herkenrode Bruin en Tripel, intussen omgedoopt tot Herkenrode Noctis Bruin, Herkenrode Vesper Tripel en Herkenrode Cister Blond

De naam Cister herinnert aan de Cisterciënzer kloosterorde waartoe de abdij behoorde. Herkenrode werd in 1217 de eerste vrouwenabdij van de Nederlanden die zich aansloot bij de Cisterciënzer kloosterorde, vandaar de naam Cister, met een knipoog naar sister. De imposante abdijhoeve (17e eeuw), de kruidentuin en de taverne in de gerenoveerde paardenstallen getuigen van het monastieke verleden. Historisch onderzoek leert dat er werd gebrouwen in Herkenrode. De Franse Revolutie (1789-1794) betekende het doodvonnis voor de abdij. De abdijbieren worden gebrouwen door Brouwerij Cornelissen. 

De Herkenrode Cister werd deze maand nog bekroond met een gouden medaille op de 'World Beer Awards', één van de meest gerenommeerde bierprijzen ter wereld!


Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.