Food pairings voor de perfecte picknick

In de lente wil je niks liever dan naar buiten trekken. Met deze gerechtjes en wijnen maak je zelfs van de kleinste picknick een echt verwenmoment!

PrikenTik wijnstreken - Foodpairing - picknick

Antipasto-stokjes

Een volledige antipasti-schotel op een stokje? Yes please! Dit recept is gebaseerd op het klassieke Italiaanse voorgerecht en kan je naar hartenlust aanpassen. Pecorino en pastrami zijn bijvoorbeeld verrassende toevoegingen. Een makkelijk recept, dat je ook samen met de kinderen kan maken als leuke pre-picknick-activiteit.

Dit heb je nodig (voor 15 stokjes):

  • 15 satéprikkers
  • 15 kerstomaatjes
  • 7 plakjes prosciutto
  • 15 mini-mozzarellabolletjes
  • 2 gele paprika’s
  • 1 basilicumplantje
  • Een handvol olijven
  • Peper en zout

Zo maak je ze:

  1. Snij de paprika in vierkantjes en laat de mozzarella uitlekken.
  2. Prik 1 stuk van elk ingrediënt op de prikker.
  3. Kruid naar smaak en serveer met olijven.

PrikenTik wijnstreken - Foodpairing - Picknick2

De Amerikanen zeggen het zo mooi: ‘What grows together, goes together’. De wijnen van een bepaalde regio smaken het best bij gerechten van diezelfde plek. En dus is Pinot Grigio een logische – en lekkere – keuze bij antipasti. Bovendien is de friszurige wijn een fijn tegengewicht voor de zoute ham en de bittere olijfjes. Een match made in heaven.

Scotch eggs

Hardgekookte eitjes horen al sinds jaar en dag thuis in elke picknickmand. En met een beetje hulp van de Schotten transformeer je deze klassieker in de perfecte, hartige picknick-snack. Even lekker warm als koud.

Dit heb je nodig:

  • 5 eieren
  • 2 hamburgers
  • frituurolie
  • 2 sneetjes brood
  • 50 g bloem

Zo maak je ze:

  1. Kook de eieren zoals je ze graag hebt (9 minuten voor een hardgekookt eitje, 7 minuten voor een lopende dooier). Laat ze schrikken onder koud water, en pel ze.
  2. Verdeel het hamburgervlees in 5 porties en druk ze plat. Leg een ei op het vlees en vouw het vlees voorzichtig rond het ei. 
  3. Bak het brood even aan in de pan of rooster het in de broodrooster en verkruimel het. Doe het brood in een diep bord. Klop het ei los in een ander diep bord en vul een derde bord met de bloem. Haal de eier-gehaktballetjes door de bloem, het losgeklopte ei en de broodkruimels.
  4. Frituur de eieren tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken, halveer en serveer met je favoriete sausje.

PrikenTik wijnstreken - foodpairing - Picknick3

Deze Zuid-Afrikaanse wijn heeft noten van citrus en is lekker fris. Een perfecte combi met de rijke smaak van ei en vlees, en de ideale cuvée voor een picknick.

Watermeloen, mojito style

Is er iets zomerser dan watermeloen? Met deze mojito-dressing wordt het fruit een echte smaakbom. Om – letterlijk – duimen en vingers bij af te likken.

Dit heb je nodig:

  • 2 tl. olijfolie
  • Limoenzeste
  • 2 tl. limoensap
  • 1 tl. suiker
  • Zout
  • Peper
  • ½ watermeloen, zonder schil
  • Een handvol muntblaadjes

Zo maak je hem:

  1. Meng de olie, het limoensap en de suiker in een kommetje. Kruid met zout en peper.
  2. Serveer de watermeloen in stukken met het sausje, de limoenzeste en de muntblaadjes.

PrikenTik wijnstreken - Foodpairing - Picknick4

Het cliché wil dat watermeloen en wijn niet te combineren zijn. Maar niets is minder waar! Bekijk het leven door een roze bril, en ga voor deze mooie rosé uit de Provence. Deze fruitige wijn is lekker levendig, en heeft een lange afdronk. Ideaal voor het dessert, dus.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.