Foodpairing tip: de perfecte rode wijn in combinatie met wild

Wijnen en wild

Het seizoen is vaak een eenvoudig en goed hulpmiddel om te weten welke wijnen bij welke gerechten passen. Warm weer vraagt spontaan om lichte en gekoelde rode en rosé wijnen of frisse bubbels. Die gaan dan ook prima samen met gerechten die we bij warm weer serveren, zoals barbecue en slaatjes.

Maar in de herfst en de winter verlangen we naar iets steviger en halen we de zwaardere kanonnen boven. Net in die periode loopt het wildseizoen. Wat harmonieert bijgevolg met wild? Inderdaad, rode wijnen met veel body.

Herfst, wild en rode wijn is een klassiek huwelijk. Dat is niet toevallig. In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Die vormen op de vochtige bodem een laag van humus, vooral in de bossen ruik je dat. Gelijkaardige aroma's vind je terug in het wild dat in de bossen leeft en dus gaan we in het wijngamma van Prik&Tik op zoek naar enkele stevige wijnen met een ‘animale’ toets.

 

Murviedro Coleccion Crianza (Spanje)

Een blend van Tempranillo, Monastrell en Syrah van het wijnhuis Bodegas Murviedro uit de regio Valencia. Robijnrode kleur met kastanjebruine schitteringen. Elegante en kruidige aroma's, doen denken aan rijpe vruchten. Een echte Crianza: ronde, krachtige, vlezige en heel evenwichtige wijn. Deze Murviedro Crianza past uitstekend bij wild, vleesschotels en kazen met karakter.

 

Le Grand Noir Minervois (Frankrijk)

Een blend van 90% Syrah en 10% Grenache uit de Minervois, geproduceerd door de Celliers Jean d'Alibert in de buurt van Carcasonne. De druiven worden volledig rijp met de hand geoogst. Een volle fruitige wijn met het warme karakter van het Franse zuiden die rijpt in Franse eiken vaten. Ideaal bij wild en gebraad.

 

Pomerol Chateau Haut Rouzes (Frankrijk)

Een blend van Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Pomerol is een kleine maar heel gekende appellatie uit de Bordeaux. De wijnen van Pomerol rijpen uitstekend en winnen met de tijd aan karakter. Ze zijn zowel soepel, krachtig als vol. Deze Pomerol is een opmerkelijke wijn: krachtig en fijn tegelijk met een rijke smaak met aroma’s van truffels en viooltjes en een mooie finale. Jong past hij goed bij charcuterie, brie en camembert. Wanneer de wijn ouder wordt, is wild de perfecte keuze.

 

Quinta De Cidro Pinot Noir (Portugal)

Een Pinot Noir uit de Dourovallei, 12 maanden gerijpt in eiken vaten. Donkere, robijnrode kleur in plaats van de meestal gekende lichte, rosé-achtige kleur. Aroma’s van zwarte kersen, violet en een nuance van vanille. Rijpe cassis. Complexe afdronk van zeer lange duur, een echte topper. Past bij wild, gebraad en kaasschotels.

 

1865 San Pedro Cabernet Sauvignon (Chili)

De 1865 wordt gemaakt op basis van de beste Cabernet Sauvignon druiven van Viña San Pedro. De wijn rijpt gedurende 12 maanden in Franse (95%) en Amerikaanse (5%) eikenhouten vaten. Donker robijnrood. Intense aroma's van rood fruit (kersen, pruimen, bosbessen) aangevuld met aroma's van chocolade, mokka en cederhout. Een geconcentreerde wijn, met stevige tannines en goede balans tussen tannines en hout. Heerlijk bij rood vlees, wild en sterke kazen.

 

Al deze toppers serveer je best op keldertemperatuur!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.