Cava, de Spaanse trendsetter

Populair, lekker én betaalbaar!
Cava is ongelooflijk populair in ons land. Vorig jaar gingen hier meer dan 30.000.000 (!) flessen over de toonbank. En daar zijn natuurlijk goede redenen voor. Cava is een betaalbare hippe wijn die trouw blijft aan de traditionele methode. Cava wordt op precies dezelfde manier geproduceerd als champagne, maar er is wat meer vrijheid.

Traditioneel is cava een blend van drie druivenrassen: xarello, macabeo en parellada, maar ook andere druiven zijn toegelaten. Meer en meer producenten experimenteren volop met pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Doet dit een belletje rinkelen? Juist, dit zijn de druiven die ook voor champagne gebruikt worden.

Op zoek naar topkwaliteit? Verwen jezelf dan met een cava gran reserva!
Een cava moet volgens de voorschriften minstens 9 maanden rijpen op de fles. Dat is korter dan de 15 maanden voor een champagne. Een cava reserva moet minimaal 15 maanden rijpen en een cava gran reserva zelfs 30 maanden. Het kwaliteitslabel gran reserva mag bovendien alleen gebruikt worden voor de minst zoete cava's: brut nature, extra brut en brut. Op het etiket van de gran reserva staat als enige ook het oogstjaar vermeld. Dus als je op zoek bent naar een echte top cava ga je best voor een gran reserva, een perfect en betaalbaar alternatief voor een goede champagne.

Tip: de echte klasse cava’s komen meestal uit Penedès in de buurt van Barcelona. De gemeente Sant Sadurni d’Anoia in deze regio is zowat het Épernay van de cava, een echte referentie!

 

1. Cava GM brut

Deze populaire cava is een klassieke blend van 35% xarello, 35% macabeo en 30% parellada die 11 maanden rijpt. Een heerlijke strogele en heldere cava die lekker lang blijft bubbelen in je glas. Hij prikkelt je neus met een zacht volwassen aroma van bloemen, rijp fruit en citrus. Deze GM Brut is een levendige sensatie in je mond, met een aangenaam evenwichtige en elegante smaak van witte vruchten en citrus. Een smaak die even lekker en lang blijft nazinderen in de afdronk.

 

2. Cava GM rosé

De feestelijke versie van onze brut is voor 100% gemaakt uit trepat druiven en heeft er 12 maanden kelderrijping opzitten. Deze rosé cava mengt intens rood met tinten van violet en is zeer zuiver en helder van kleur. Hij parelt en schuimt heerlijk lang in je glas, en zorgt voor een vers en zuiver aroma van rijp fruit. Typisch voor de trepat druif is de fruitige en complexe smaak, met een accent van rode vruchten zoals aardbei en kers. Het rijpproces zorgt bovendien voor een lange, gebalanceerde afdronk vol heerlijk frisse en levendige smaaksensaties.

Cava GM werd dit jaar onderscheiden met de zilveren medaille op het Concours van Brussel en de zilveren IWSC medaille. Cava GM brut en Cava GM rosé zijn exclusief verkrijgbaar bij Prik&Tik.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.