Champagne, de moeder en de koningin van alle mousserende wijnen

Champagne is een héél sterk merk. Het imago van kwaliteit en exclusiviteit wordt heel zorgvuldig gecultiveerd en beschermd door de héél strenge voorschriften om op een mousserende wijn het label champagne te mogen kleven.

Champagne is een AOC wijn (Appellation d'Origine Contrôlée) wat betekent dat de druiven moeten geteeld worden in de Champagnestreek tussen Reims en Épernay. De kalkhoudende ondergrond in deze regio is de beste garantie voor de kwaliteit van de druiven. Voor de productie van champagne komen slechts drie druivenrassen in aanmerking: pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Maar het echte geheim van champagne zit vooral in het productieproces dat in 17e eeuw door de monniken ontwikkeld is.

Dom Pérignon, de bekendste monnik die het champagneprocédé mee op punt stelde, heeft zijn standbeeld meer dan verdiend!

De meeste champagnes zijn een mengeling van nieuwe en oudere wijnen. Alleen in topjaren wordt de zogenaamde champagne millésimé geproduceerd die volledig is samengesteld uit druiven van één en hetzelfde oogstjaar. Champagne hergist in de fles en daardoor ontstaan de beroemde bubbels. Na minimum 15 maanden rijping wordt het depot van de gist uit de flessen verwijderd en is de champagne klaar voor het glas. De meeste champagnes zijn geen bewaarwijnen en worden best zo snel mogelijk gedronken.

Speciaal voor de eindejaarsfeesten plaatsen we drie heel feestelijke champagnes in de spotlights.

 

1. Laurent-Perrier, Cuvée Rosé

Een héél feestelijke rosé champagne in een mooie fles voor de speciale gelegenheden. In tegenstelling tot andere rosé champagnes die ontstaan door rode en witte wijn te mengen, dankt de Cuvée Rosé van Laurent-Perrier z'n prachtige zalmroze kleur aan de zogenaamde saignée-techniek. Dit houdt in dat na zeer strenge selectie uitsluitend rijpe en gezonde pinot noir druiven kortstondig in een open vat worden geweekt. Het sap dat ontsnapt - ook wel bloeden (saigner) genoemd - heeft dan heel voorzichtig een beetje kleur uit de druivenschillen overgenomen. De Cuvée Rosé heeft daarom een loepzuivere en knisperfrisse geur van aardbeien, framboos en zwarte kersen. Een echte "vin de plaisir".

Laurent-Perrier, Cuvée Rosé

 

2. Veuve Cliquot, Rich Silver

Een exquise champagne op basis van 45% pinot noir, 40% pinot meunier en 15% chardonnay, die speciaal ontworpen is om te drinken met ijsblokjes en afgewerkt kan worden met blokjes ananas, een schijfje pompelmoes, een schijfje komkommer of zelfs fijne stukjes paprika. Heel mooi in het glas en lekker in de mond!

Veuve Cliquot, Rich Silver

 

3. Moët & Chandon, Ice Impérial Rosé

Nog een bijzondere champagne voor de feestelijke momenten. Een echte hit in de trendy hotspots in Ibiza, Los Angeles en Saint-Tropez. De Moët & Chandon Ice Impérial Rosé komt net zoals de Veuve Clicquot Silver het best tot zijn recht in een mooi wat groter glas met enkele ijsblokjes. Ook wat rood fruit zoals aardbeien of frambozen past er prima bij. Moët & Chandon Ice Impérial Rosé heeft een schitterende roze kleur met oplichtende gouden reflecties. Een rosé champagne met een harmonieuze balans tussen fris- en fruitigheid; de afdronk eindigt met een verrukkelijke bitterzoete noot van roze grapefruit. 

In onze webshop kan je kiezen uit een dertigtal zorgvuldig geselecteerde champagnes. Klik hier om je keuze te maken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.