Prosecco, de Italiaanse runner-up

Net zoals Spanje heeft ook Italië zijn variant op champagne: de prosecco! Alhoewel de proseccodruif al bij de oude Romeinen gekend was als ‘pucino’ is de reglementering van prosecco slechts heel recent. 

In 2009 kreeg de prosecco uit de regio rond Valdobbiadene de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) erkenning. De prosecco uit 5 provincies van de regio Veneto en 4 provincies van de regio Friuli kreeg in dezelfde periode de DOC (Denominazione di Origine Controllata) status. Een beetje ingewikkeld allemaal, maar het resultaat is wel erg lekker! De meeste prosecco’s hergisten niet op de fles en hebben daardoor een jong, levendig en fruitig karakter. Heel anders dan cava of champagne. Prosecco wordt altijd koud gedronken en is ideaal als aperitief. Prosecco doet het ook prima bij vis of een slaatje.

Lagolena is één van de favoriete prosecco’s van Prik&Tik. De wijngaarden voor deze prosecco liggen aan de oevers van de Piave rivier, op een alluviale bodem met een hoog gehalte aan kalkpuin en rolkeien. Deze witte bodem vangt overdag de warmte op en geeft het ´s nachts terug aan de wijnranken. Op deze manier is een perfecte rijping mogelijk met een hoge aromatische kracht. Dankzij de biodynamische wijnbouw heeft de wijn altijd voldoende fris zuur, zelfs in zeer warme en droge jaren. Een verrukkelijke mousserende wijn!

 Tip: deze prosecco doet het uitstekend bij een klassieke risotto! 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.