Koken met wijn, deel 2: een veggie feestmenu met wijn

Koken met wijn, deel 2: een veggie feestmenu met wijn

De basisprincipes van het koken met wijn, die leerde je al. Maar voordat we aan de slag gaan met onze potten en pannen zetten we de belangrijkste tips nog even op een rijtje:

  1. Kook alleen met een wijn die je zelf ook zou drinken. Met wijn die je niet lekker vindt, kan je geen goed gerecht maken.
  2. Rode wijn combineer je met rode (vlees)gerechten; witte wijn met (witte) visgerechten.
  3. Stem je wijnkeuze af op de ingrediënten van je gerecht. Chardonnay bijvoorbeeld harmonieert heel mooi met witloof. Probeer dan eens een recept waarin je zowel witloof als chardonnay verwerkt.
  4. Match de herkomst van je wijn met die van je gerecht. Italiaanse wijnen passen bijvoorbeeld prima in pastasaus.
  5. Lees het wijnetiket. Vaak staan er heel wat goede suggesties op.

Het menu

Koken met wijn is echt niet alleen weggelegd voor vleeseters met een liefde voor de klassieke Franse keuken. Er zijn ook heel wat veggie-friendly recepten met een verrassende en overheerlijke wijntoets. Je kan er zelfs een volledig menu mee opstellen. Onze lievelingsgerechten vind je in het volgende menu.

PrikenTik - Wijnstreken - Koken met wijn

Voorgerecht: waterkerssoep met witte wijn

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 3 el ongezouten boter
  • 300 gram fijn gehakte witte ui
  • 25 cl witte wijn onze suggestie: https://www.prikentik.be/j-c-beauvoir-sauvignon-blanc-fles-75cl
  • 400 g aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 200 g fijn gehakte waterkers
  • 1,5 l water
  • Zout ½ tl zwarte peper
  • 6 el zure room als garnering 

Zo maak je hem:

Smelt de boter in een grote kookpot en stoof de gehakte uien tot ze glazig worden. Voeg de wijn, de aardappelen en het water toe en breng aan de kook.
Zet het vuur vervolgens op een lager pitje, doe het deksel op de pot en laat garen tot de aardappelen zacht zijn, ongeveer 30 minuten.
Voeg de waterkers toe. Meng grondig en laat alles nog 2 minuten doorkoken. Haal de pot van het vuur en pureer met een staafmixer.
Kruiden naar smaak met peper en zout. Serveer met een toefje zure room in het midden.

PrikenTik - Wijnstreken - Koken met wijn2

Hoofdgerecht: risotto met rode wijn en paddenstoelen

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 120 ml rode wijn; onze suggestie: https://www.prikentik.be/finca-terra-merlot-fles-75cl
  • 200 g champignons
  • 200 g risotto-rijst
  • 1,5 l groentebouillon
  • 4 knoflookteentjes
  • 4 tl Provençaalse kruidenmix
  • 4 el tomatenpuree
  • olijfolie
  • peterselie als garnering

Zo maak je het:

Verhit de olie in een pan. Schil en hak de look fijn, snij de champignons in kleine stukjes, doe dit samen met de Provençaalse kruiden in de pan en laat alles enkele minuten sudderen.
Doe de rijst in de pan en meng voorzichtig. Zodra de rijst glazig wordt, is het tijd om de wijn en de tomatenpuree toe te voegen.  Blijf voortdurend roeren zodat de rijst niet aan de pan blijft kleven.
Giet de bouillon, pollepel per pollepel, over de risotto.  Roer tot de bouillon bijna volledig opgenomen is door de rijst en herhaal dit procedé tot de rijst gaar is. Serveer de smeuïge risotto in een torentje met wat peterselie.

PrikenTik - Wijnstreken - Koken met wijn3

Nagerecht: in rode wijn gepocheerde rabarber

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 500 ml rode wijn; onze suggestie: https://www.prikentik.be/le-grand-noir-pays-d-oc-pinot-noir-fles-75cl
  • 100 g suiker
  • 1 el honing
  • 1 klein kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 450 g rabarber, gewassen en geschild

Zo maak je het:

Breng de wijn, suiker, honing en kruiden aan de kook in een pan.
Voeg de rabarber toe zodra het mengsel bijna kookt. Haal hem eruit met een grote lepel wanneer hij zacht aanvoelt – dit is ongeveer na 1 tot 3 minuten.
Laat het wijnmengsel vervolgens inkoken en giet over de gepocheerde rabarber. Serveer met roomijs of frozen yoghurt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.