Bœuf bourguignon

Deze vaste waarde uit de Franse keuken vindt zijn oorsprong in Bourgognestreek. Het is zowat de Bourgondische versie van het Vlaamse stoofvlees met bier. Een heerlijk stoofpotje met mals rundsvlees dat je best een nacht laat marineren in rode wijn. Verrukkelijk en niet moeilijk te bereiden!

 Bœuf bourguignon

 

Wat heb je nodig?
Voor 2 personen

  • 600 gr runderschenkel
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • tijm & laurier
  • 1/2 fles rode bourgognewijn
  • boter
  • 1 ui, in halve ringen
  • 200 gr champignons, in 4 gesneden
  • 100 gr spekblokjes
  • 200 ml rundsfond
  • maïzena

 pinot noir

Deze heldere, robijnrood kleurige pinot noir uit Bourgogne heeft een florale neus en een zeer evenwichtige, soepele en frisse smaak.

 

Hoe maak je het?

  • Snij het vlees van de runderschenkel in blokjes van ongeveer 3 cm. Marineer het vlees met sjalot, look, tijm & laurier en de rode wijn. Laat dit minstens 3 uur staan. Als je voldoende tijd hebt, doe je het best een dag van tevoren, zodat het vlees een volledige nacht kan marineren.
  • Laat het vlees in een zeef uitlekken. Vang de marinade op in een kom en bewaar.
  • Smelt een klont boter in een ruime kookpot en bak hierin de uienringen en champignons. Haal de uienringen en champignons uit de pan en bak de spekreepjes. Haal ook deze terug uit de pan en zet ze samen met de champignons en uien aan de kant.
  • Smelt na het verwijderen van het overtollige vet opnieuw een klont boter en bak hierin de stukjes rundsvlees aan. Kruid met peper en zout. Voeg de marinade en de rundsfond toe en laat dit anderhalf uur zachtjes pruttelen.
  • Voeg dan de gebakken uienringen, champignons en spekblokjes toe en laat alles nog een half uurtje sudderen.
  • Los een beetje maïzena op in water en bind het stoofpotje naar eigen wens.
  • Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.