Porto, parels uit de Dourovallei

Porto, ook wel portwijn of port genoemd, is in België de bekendste en meest verkochte versterkte wijn. Porto wordt gemaakt van druiven uit de Dourovallei, in het noorden van Portugal. De meeste porto’s rijpen daar op vaten in kelders in Vila Nova De Gaia, ten zuiden van de stad Porto. Halverwege het gistingsproces wordt de wijn versterkt tot zo’n 15 à 20% alcoholgehalte. Door het distillaat tijdens de gisting toe te voegen, blijft de drank vrij zoet.

De reputatie van porto is bij ons een beetje ouderwets. Je denkt onmiddellijk aan het aperitief van Carmen Waterslaeghers uit F.C. De Kampioenen. In Portugal en Frankrijk, de grootste afzetmarkten voor porto, is niets minder waar! Porto wordt er gezien als een veelzijdige drank die je zowel voor, tijdens als na de maaltijd kan drinken. Ook wordt porto vaak in de keuken gebruikt, zoals in wildsaus of als partner van sterke kazen.   

Er zijn vier belangrijke categorieën porto: wit, ruby, tawny en vintage, elk met hun eigen karakter. Sinds kort vind je ook enkele rosé porto’s, maar die hebben qua smaak veel gemeen met de witte porto. 

Wit

Witte porto wordt uitsluitend van witte druiven gemaakt. Hij rijpt zo’n drie jaar op eikenhouten vaten en wordt dan onmiddellijk gebotteld en verkocht. Je laat hem best ook niet te lang staan, want hoe langer een witte porto openstaat, hoe donkerder hij wordt. Je kan witte porto vinden in droge en zoete varianten, maar ze behouden allemaal de frisheid van witte druiven in hun smakenpalet. Probeer zeker eens een witte porto met tonic als aperitief!

Ruby

Ruby porto is de meest geproduceerde variant. Ook deze wijnen rijpen ongeveer drie jaar in eiken vaten en hebben een volle, fruitige smaak. De betere Ruby porto’s rijpen langer en worden dan Reserve of Late Bottled Vintage genoemd. Deze twee kwaliteits ruby’s zijn nog steeds heel fruitig van smaak maar bieden veel meer diepte en volheid. Onze Late Bottled Vintage van Royal Oporto is hier een goed voorbeeld van.

Tawny

Tawny porto, zo genoemd naar de oranjebruine kleur, is de variant die het langste rijpt op eikenhouten vaten. Je vindt al snel flessen met 10, 20, 30 of 40 jaar rijping. Deze portosoort blinkt uit door zijn zachte smaak, die met de jaren steeds meer houtaccenten krijgt. De lange rijping geeft de drank aroma’s van noten. Onze uitmuntende tawny van 40 jaar oud van Royal Oporto is een echte aanrader voor feestelijke gelegenheden.

Vintage

PrikenTik wijnstreken - Porto - Vintage

Een vintage is de crème de la crème van de porto. Ongeveer 3 keer per decennium wordt de oogst zo goed bevonden, dat het een tot vintagejaar wordt uitgeroepen. Het laatste vintagejaar was 2015. Een vintage porto is een porto enkel op basis van de beste druiven van zo’n topjaar. Omdat de kwaliteit zo hoog is, rijpen deze porto’s slechts twee jaar in het vat, waarna ze op fles gaan. Vintage porto’s bewaren enorm lang.  Er zijn vintages in omloop die 100 jaar oud zijn! Door de lage productiequota en de topkwaliteit zijn vintage porto’s ook erg prijzig.  

Porto in de keuken

Ben je benieuwd wat je in de keuken met porto kan doen? Probeer dan zeker deze frisse panini van hervekaas en peer met portosaus eens.

Panini met hervekaas en peer

Voor deze heerlijk frisse lunch moet je wat voorbereidingen treffen. De peertjes kan je best de avond van tevoren opleggen zodat je ze gewoon op de panini kan leggen. In dit gerechtje gebruik je de porto om een stroperige saus te maken die de smaken van de kaas en de opgelegde peer prima accentueert.

PrikenTik wijnstreken - Porto - panini met hervekaas en peer

Wat heb je nodig?

Voor de opgelegde peren

 • 4 stoofpeertjes
 • 1 l rode wijn
 • 2 dl water
 • 170 g rietsuiker
 • vanillestokje
 • kaneelstokje 

Voor de panini

 • 200 g zachte hervekaas
 • 2 opgelegde peertjes
 • 2 el siroop
 • 200 ml porto
 • 2 paninibroodjes of 4 sneetjes brood

Hoe maak je het? 

De opgelegde peren

 • Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan.
 • Breng de wijn met het water en de specerijen aan de kook. Draai het vuur lager en voeg de peertjes toe. Laat ca. 40 min. op een zacht vuur koken.
 • Laat de peertjes afkoelen in de wijn. 

De panini

 • Laat de siroop samen met de porto even opkoken tot een stroperige saus.
 • Snij het broodje open, leg er dunne plakjes van de hervekaas en enkele schijfjes peer op.
 • Besprenkel met een lepeltje van de portosaus en warm het broodje enkele minuten op onder de grill.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.