Sherry: onbekend maakt onterecht onbemind

In België is sherry het kleine neefje van porto, maar dat is niet overal zo. In Spanje, Duitsland en Engeland is sherry de meest geliefde versterkte wijn. Sherry is eigenlijk ook geen directe concurrent van porto. Terwijl de beste porto’s donker zijn, wordt sherry uitsluitend van witte druiven gemaakt. Het resultaat kan afhankelijk van de rijpingsmethode wel donker worden. Sherry is afkomstig uit de streek rond Jerez de la Frontera aan de zuidkust van Spanje.

Dankzij de rijke bodem en het uitzonderlijke productieproces heeft sherry ook steeds een uitgesproken en herkenbare amandelsmaak, zowel bij droge als zoete varianten. De rijpingsvaten van sherry worden niet volledig gevuld en bovenop vormt zich een laagje flor. Flor is een lokale gist die in de vaten een dichte laag vormt en ervoor zorgt dat de wijn niet met zuurstof in contact komt. Hierdoor behoudt de sherry zijn witte kleur en krijgt hij zijn typische smaak. Er bestaan veel varianten, maar de cream, fino, manzanilla en medium sherry’s zijn goed voor 85% van de verkoop.

PrikenTik wijnstreken - Sherry1

Cream

De favoriete sherry van de Engelsen en Amerikanen. Cream sherry is een heel zoete blend van Oloroso, een sherrysoort die zonder flor rijpt, en Pedro Ximénez. Dankzij de Oloroso heeft cream een sterke smaak van noten en hout. Pedro Ximénez is een van de zoetste wijnen ter wereld en geeft de cream sherry zijn aangename zoetheid mee. Cream wordt volgens de clichés vooral als digestief gedronken door oudere Britse dames. 

Fino

In België is dit met overgrote voorsprong de populairste sherry. Fino rijpt alleen onder de flor en is heel fris van smaak, ideaal als aperitief. De wijn wordt pas na de rijping versterkt, waardoor hij minder zoet is. Eens geopend drink je een fles fino best binnen de week op. Doordat ze onder de flor hebben gerijpt, zijn ze het contact met zuurstof niet gewend. De sherry begint na opening dus te oxideren in de fles. Onze fino is één van de meest populaire op de markt.

Manzanilla

Qua productiemethode is manzanilla identiek aan fino. Het grote verschil is dat een manzanilla rijpt in Sanlúcar de Barrameda, een kuststadje op 25 km van Jerez. Door de ligging in een baai heeft de stad haar eigen microklimaat. De sherry die er rijpt, is mooi helder van kleur en heeft een heel frisse, bijna bittere smaak. Manzanilla wordt vooral in Spanje zelf gedronken, meestal als aperitief. 

Medium

Mediumsherry is de uitgesproken favoriet van de Nederlanders en Duitsers. Deze categorie omvat alle sherry met een suikergehalte tussen 5 en 115g per liter; een heel ruime en gevarieerde categorie dus.  Een medium is bijna steeds een mengeling van fino en de zeemzoete Pedro Ximénez. Het resultaat van deze blend is een amberkleurige sherry met een iets vollere, zoete smaak, afhankelijk van de hoeveelheid Pedro Ximénez die is toegevoegd. Onze medium dry is zacht met een licht zoete afdronk en terugkerende aroma's van gedroogde noten.

Sherry is ook een veelzijdig ingrediënt in de keuken. Je kan een fino gebruiken als alternatief voor witte wijn. Ideaal voor een prikkelend accent in een frisse lentesalade met vis. We maken een maatjescocktail met appel, komkommer en een heerlijk fris sausje waarin je de sherry terug proeft.

PrikenTik wijnstreken - Sherry - maatjes

Maatjescocktail met appel en sherry

 

Wat heb je nodig? – voor 4 personen

Voor de cocktail

  • appel
  • 4 maatjes
  • 1/2 citroen
  • 1/4 komkommer
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor het sausje

  • 2 el mayonaise van graanmosterd
  • 2 el half opgeklopte room
  • 1 el mierikswortelcrème
  • peper en zout
  • 1/2 citroen
  • Worcestersaus
  • droge sherry 

Hoe maak je het?

  • Snij de appel in schijfjes en besprenkel met citroensap.
  • Snij ook de komkommer in schijfjes en de maatjes in schuine reepjes.
  • Schik het geheel elegant op een bord en voeg naar smaak wat olijfolie, witte en zwarte peper en grof zout toe.
  • Maak de saus door de mayonaise te mengen met de room en de mierikswortelcrème.
  • Voeg wat droge sherry, worcestersaus en citroen toe. Werk af met peper en zout.
  • Smakelijk!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.