Een ruime keuze aan rode wijn
Bij Prik&Tik vind je een uitgebreide collectie rode wijnen, variërend van makkelijk drinkbare, fruitige varianten perfect voor alledaagse momenten tot verfijnde, rijpe wijnen voor de kenners. We hebben met zorg een assortiment samengesteld dat bij elke gelegenheid past, of het nu gaat om een gezellige maaltijd thuis of een speciale viering in goed gezelschap. Onze rode wijnen zijn afkomstig van de beste wijngebieden ter wereld, inclusief de beroemde regio's van Frankrijk, Italië, en Spanje, de verre wijngaarden van Chili en Zuid-Afrika, en zelfs de verborgen schatten uit België.
Hoe wordt rode wijn gemaakt?
Het proces van rode wijn begint bij blauwe druiven. Deze worden gefermenteerd waarbij de kleur, smaak en het aroma van de schil in de wijn worden opgenomen. De jonge wijn zal nadien in eikenhouten vaten of in roestvrijstalen tanks rijpen zodat de wijn en het smaakprofiel zich verder kan ontwikkelen en perfectioneren.
Welke verschillende soorten rode wijn vind je bij Prik&Tik?
Rode wijn kent een breed scala aan stijlen en smaken, van licht en fruitig tot diep en vol. Variëteiten zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, en Shiraz zijn slechts het begin in ons aanbod want bij Prik&Tik ontdek je ook minder bekende parels zoals Malbec en Zinfandel.
Hoe drink je rode wijn?
Rode wijn is meer dan een slokje nemen en het doorslikken. Het gaat over diepgang en smaak. Daarom is het belangrijk dat je rode wijn schenkt in een geschikt glas. Ga voor een glas met een grote kelk zodat de wijn kan 'ademen' en de aroma's en smaken tot hun recht kunnen komen. Serveer je rode wijn traditioneel op kamertemperatuur of licht gekoeld tot ongeveer 18˚C. Een lichtere, fruitigere wijn mag je zelfs nog iets koeler serveren tot tussen de 12˚C en 14˚C.
Hoe proef je rode wijn?
Bij het proeven van rode wijn zijn alle zintuigen even belangrijk: de kleur, de geur en de smaak. Begin met het observeren van de kleur van je wijn en de consistentie. Swirl of wals de wijn sierlijk in je glas om de aroma's vrij te laten komen en steek je neus diep in het glas om te ruiken aan je wijn. Neem een kleine slok, laat de wijn door je mond gaan om alle nuances van smaak op te merken en slik je wijn traag door. Heb je alle smaken goed kunnen waarnemen? Anders, gewoon eens opnieuw proberen!
Hoe bewaar je rode wijn en hoe lang blijft rode wijn goed na openen?
Om rode wijn optimaal te bewaren, zorg je voor een koele, stabiele omgeving rond de 12-15°C, weg van direct zonlicht en trillingen. Flessen met kurken bewaar je liggend om de kurk vochtig te houden en luchtinfiltratie te voorkomen. Na het openen sluit je de fles af met een stopper en plaats je deze rechtop in de koelkast om het oxidatieproces te vertragen. Rode wijn blijft zo een twee tot drie dagen goed in de koelkast.
Alcoholvrije rode wijn
Heb je zin in een rood wijntje, maar ga je even liever voor een 0.0? Bij Prik&Tik vind je ook een hoogwaardige selectie aan alcoholvrije rode wijnen.