Een ruim aanbod aan witte wijn
Of je nu op zoek bent naar een verfrissende Sauvignon Blanc uit Frankrijk, een elegante Chardonnay uit het zonovergoten Californië, of een fruitige witte wijn uit Italië, Prik&Tik heeft voor elke smaak en gelegenheid de perfecte wijn. Ontdek ons diverse assortiment en laat je verrassen door de rijke variëteiten en smaken van witte wijnen van over de hele wereld. Cheers op jouw volgende wijnavontuur met Prik&Tik!
Hoe wordt witte wijn gemaakt?
Het avontuur van witte wijn begint met de zorgvuldige selectie en het oogsten van perfect rijpe druiven. De druiven worden ontdaan van hun stelen en zachtjes geperst om het sap te scheiden van de schillen. Vervolgens begint de fermentatie, waarbij gist aan het sap wordt toegevoegd. Dit proces gebeurt bij lage temperaturen om de fruitige aroma's te behouden die witte wijn zo verfrissend maken. Na de fermentatie rijpt de wijn in roestvrijstalen tanks, betonnen vaten of eikenhouten vaten. De wijn wordt gebotteld en rijpt verder in de fles, waar de smaken zich nog verder verdiepen.
Wat is het verschil tussen droge en zoete witte wijn?
Even kort samengevat, draait het om het suikergehalte. Druiven bevatten van nature suikers. Tijdens het proces van wijn maken, worden deze suikers omgezet in alcohol door het fermentatieproces. Bij droge wijnen worden bijna alle suikers van de druif omgezet in alcohol, waardoor de wijn minder zoet is. Bij zoetere wijnen blijft een deel van de suikers over als restsuiker, wat zorgt voor een zoetere smaak maar dus ook voor meer suikers.
Hoe drink je witte wijn?
Wist je dat we witte wijn vaak te koud bewaren en dus ook serveren? Vaak wordt witte wijn in de koelkast bewaard bij een temperatuur tussen de 4 en 6 graden. Dit is te koud en kan subtiele smaaktonen maskeren. Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste op 12 graden. Halfdroge witte wijnen drink je het best tussen de 8 en 10 graden. Een zoete witte wijn serveer je dan weer het best tussen de 10 en 12 graden.
Hoe bewaar je witte wijn en hoe lang blijft witte wijn goed?
Witte wijn kan je best bewaren op een koele, donkere plaats, zoals in een wijnkast of kelder. Als je de wijn bewaart op een warme plek met veel zonlicht zal hij snel bederven. Eens je een fles wijn opent, wordt de smaak van de wijn beïnvloed door zuurstof. De wijn krijgt dan een zure geur en smaak. Een droge witte wijn blijft in de koelkast nog een dag of vier op smaak, een zoete wijn nog 5 dagen.