Het is september, en dat betekent maar één ding in Duitsland: tijd om je lederhosen of dirndl uit de kast te halen, want het Oktoberfest staat voor de deur! Dit wereldberoemde bierfeest is veel meer dan alleen een festival – het betekent traditie, cultuur en het allerbeste Duitse bier.
Blog
-
-
Er was eens een iconische, Belgische Brouwerij. Ons allemaal bekend onder de naam Lindemans. Beroemd om zijn lambiek, kriekenbier, geuze en faro. Die brouwerij wordt gerund door Geert Lindemans. En waar die woont? In het pittoreske Gooik, ook wel de Parel van het Pajottenland genoemd. Alleen is ook maar alleen, dus raakte Geert al snel bevriend met een andere bierspecialist uit hetzelfde dorp: Koenraad Goddeau, de bezieler van bierfirma Toots.
En die combinatie, daar zat muziek in! Na jarenlang experimenteren en vooral veel proeven kwamen ze tot de perfecte combinatie van Lindemans Lambic en Toots-bier. Een mengbier van hoge gisting met een laag alcoholgehalte. Het bier moest natuurlijk ook een bijpassende naam hebben, en dat werd Goyck, de oude schrijfwijze van hun geliefde dorp. Het bier zelf? Dat is minstens even mooi en uniek als het verhaal erachter!
-
Lange dag gehad? Time to shake it off! En hoe doe je dat het beste? Met de meest geliefde cocktail ter wereld natuurlijk: de mojito.
Dat de mojito een van de populairste cocktails wereldwijd is, komt niet zonder reden. Het is een verfrissende cocktail waarmee je de zomerse vibes nog iets langer kan vasthouden, zelfs als de temperaturen binnenkort weer beginnen te dalen. Maar ook frisdranken met een mojito-twist zijn steeds meer in trek.
Rik, die zelf dol is op de verfrissende combinatie van munt en limoen, deelt alle ins en outs van deze iconische drank én, belangrijker nog, hoe je hem super eenvoudig zelf kunt maken. Zo geniet je in een mum van tijd van een perfecte mojito!
-
Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, en dat betekent dat het weer tijd is om de boekentassen te vullen. Voor de mama’s en papa’s toch even een drukke periode in het jaar want ja, wat geef je nu best je kinderen mee naar school?
Een goed gevulde lunchbox is essentieel, maar minstens zo belangrijk is een lekker en gezond drankje. Dus mama’s en papa’s, we got you! Rik helpt je met veel plezier met jouw boodschappenlijstje!
-
De zomer loopt op z’n eind en de festivals hebben hun laatste noten geklonken. Misschien heb je dan ook wel even genoeg zon, drankjes en late nachten gehad voor dit jaar. Tijd om even gas terug te nemen en je lichaam een pauze te gunnen.
Maar hé, dat betekent daarom niet dat je tegen elk verfrissende biertje “nee” hoeft te zeggen! Rik heeft 7 alcoholvrije biertjes voor je klaar staan zodat jij nog kan blijven genieten van een heerlijke frisse pint zonder dat je daarna de neiging hebt om een dansje op de tafel te doen.
-
Wanneer je iemand ontmoet die nog nooit een Belgisch bier dronk, welk bier zou je hen dan presenteren? Onze iconische bieren zijn alvast een goede plaats om te starten. Stuk voor stuk gaven zij mee vorm aan ons rijk bierpatrimonium en behoren ze tot de vaste waarden voor vele Belgen. Sofie selecteerde er vier en bespreekt ze in haar nieuwste blog.
Het verhaal achter deze iconische bieren maakt tevens integraal deel van onze biergeschiedenis en -cultuur. Onze Belgische biercultuur werd onder andere omwille van zijn rijkdom qua bierstijlen en smaken erkend door UNESCO als immaterieel werelderfgoed. Want in België is bier veel meer dan een drank, het is een ganse cultuur op zich.
-
What's in a name? Duchesse Cherry is – je raadt het al – een kriekenbier. Maar niet de eerste de beste, want ook de adellijke elegantie van dit brouwsel kan je uit de naam afleiden.
Deze gravin wordt gebrouwen met 100% echte Belgische kersen uit het mooie Sint-Truiden. Smaakversterkers en kersenextracten worden compleet gebannen, zodat de vrucht zelf volledig tot zijn recht kan komen. Zodra de kersen aankomen bij Brouwerij Verhaeghe in West-Vlaanderen, worden ze verwerkt tot een roodbruin bier. Geen lambiek zoals je meestal bij kriek verwacht, maar een creatie van gemengde gisting. Daarna mag de Duchesse Cherry een hele tijd rijpen op foeders oftewel eikenhouten vaten waar ook heerlijke Bordeaux-wijnen in bewaard worden. Daar houdt het bier verfijnde tannines aan over.
De volgende stap: de brouwer voegt maar liefst 20 kilo van de Belgische zure krieken Kriek Gorsem toe aan 100 liter basisbier. Zes maanden lang mogen de krieken badderen en na een verwerkingsproces van 24 maanden is de Duchesse dan eindelijk klaar. En ze is het wachten meer dan waard.
-
De zomer; iets wat in België toch nog een beetje zoals de herfst, lente en winter kan voelen. De ene dag smelten we onder de hitte terwijl we de ander dag onze dikke winterjas al bijna terug uit de kast willen halen. Rik heeft de perfecte oplossing om altijd de zomer te proeven: frozen cocktails! Want een frozen cocktail, smaakt altijd!
-
Rik organiseert een BBQ en trakteert op: BBQ gerechten met de lekkerste Belgische bieren! Terwijl de zon hoog staat en de kolen opwarmen onthult hij zijn geheimen voor de perfecte bier BBQ. Eerder deelde Rik al een BBQ recept, de Beer Can Chicken maar dit seizoen tilt Rik het grillen naar een hoger niveau door in elk gerecht een paar van de beste biertjes te gebruiken. De robuuste smaak van Gulden Draak Imperial Stout bij je ribs of de verfrissende toets van St. Bernardus Wit bij je varkensvlees, deze recepten zorgen gegarandeerd voor de ultieme BBQ!
-
Het idee van een perfecte vakantie is voor iedereen anders. Voor sommigen betekent het avontuur in verre landen, voor anderen is het de rust en het comfort van thuis. Misschien is het dit jaar voor jou niet mogelijk om naar exotische bestemmingen te reizen?