21-06-2023 - De logistieke power van de 3 supply chain partners van Prik&Tik

Samenwerking Prik&Tik & Vario Food Group

Een performante logistiek is vanaf de start in 1984 één van de belangrijkste bouwstenen geweest van het succesverhaal van Prik&Tik. Nadat het eigen distributiecentrum in Geel, dat vrij snel na de opening al zijn limieten kende, opteerde Prik&Tik in 2004 voor een partnership met Vario Food Group. De stap was enorm. Heel de organisatie verhuisde naar Lommel waar investeerder Richard  Van Renterghem van Vario Food Group een gloednieuw magazijn ter beschikking had. De volgende cijfers geven je een goed idee van de impact van deze beslissing: de oppervlakte ging van 3.000 naar 15.000 m² en het aantal drankenreferenties steeg van 1.000 naar 5.000. De waarde van de stock groeide toen in één klap van 1 miljoen euro in Geel naar 5 miljoen euro in Lommel. Een quantum leap!

Vario Food Group anno 2023: 55.000 m² opslag, 7.250 referenties!

Ondertussen is dit distributiecentrum uitgegroeid tot 55.000 m² opslagruimte, wat noodzakelijk om de 115 aangesloten drankenhandelaars snel en flexibel te beleveren. Momenteel zijn er maar liefst 7.250 drankenreferenties beschikbaar voor de Prik&Tik leden. Door die enorme voorraad met meer dan 3000 bieren, 1700 sterke dranken en wijnen , 800 frisdranken en 300 soorten water,  maken we echt het verschil. De hypermoderne opslagruimte is uitgerust met duurzame technologieën en een op maat ontwikkeld voorraadbeheersysteem dat een volledige traceerbaarheid van alle producten garandeert. De medewerkers maken gebruik van een voice picking systeem dat niet enkel in het Nederlands, maar ook anderstalig werkt. Zo kunnen we vlot inspelen op de veranderende arbeidsmarkt en continuïteit  garanderen aan onze leden.  

48 vrachtwagens on the road

Een supply chain kan uiteraard niet ronddraaien zonder een efficiënte transportpartner. Hiervoor zorgt RIMA transport, gespecialiseerd in het transport van dranken en voedingsproducten. Zij beschikken momenteel over 43 trekkers, 5 bakwagens en 60 opleggers waarvan 5 Prik&Tik branded opleggers. Een indrukwekkende vloot die garandeert dat alle winkels voortdurend beleverd worden met 13 of 26 paletten.

De toekomst kleurt groen

Circulaire drankverpakkingen zijn zonder twijfel dé toekomst van de drankenhandel. Daarom werkt Prik&Tik vandaag al samen met recyclagespecialist VT Logistics. Met een twintigtal machines ontwikkelden zij de eerste volledig geautomatiseerde leeggoedcentrale van de Benelux. Deze innovatieve installatie kan echt de meest complexe opdrachten aan. Een greep uit de mogelijkheden: sorteren van statiegeldflessen, reinigen, ontsleeven, ontdoppen, volgoed herverpakken in zuivere bakken enz. De sorteerinstallatie heeft een indrukwekkende reinigingscapacatiteit van 36.000 flesjes per uur. Wist je trouwens dat statiegeldflessen 30 keer kunnen hergebruikt worden, waarna ze opnieuw gesmolten worden? Cradle-to-cradle in de praktijk! Eén van de meest opvallende specialisaties van VT Logistics is het ontsleeven en ontdoppen van flessen zodat ze klaar zijn voor een nieuw etiket, een nieuw dopje en een nieuw leven.

Op deze manier dragen zij niet allen bij aan de duurzaamheid van Prik&Tik maar ontzorgen zij ook onze drankenhandelaars voor een groot deel van de leeggoedproblematiek. Een niet te onderschatten troef voor de Prik&Tik leden!

Deze drie supply chain partnerships zorgen ervoor dat Prik&Tik een goed geoliede machine is die met een omzet van meer dan 170 miljoen euro in 2022 uitgroeide tot dé marktleider in de out-of-home markt. Neem gerust contact met ons op als ook jij deel wil uitmaken van dit succesverhaal.

Bekijk hier de video over onze samenwerking.

 

CVBA Prik&Tik

Gerard Mercatorstraat 85

3920 Lommel

011/808820

[email protected]

 

Andere interessante topics