Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

 1. The classics, the new kid in town and the strong one!

  Amber bieren hebben eigenlijk maar één zaak echt gemeen: hun kleur. Amber bier komt aan die mooie kleur door het gebruik van bleke moutsoorten, het zogenaamde “special B” mout. Een gedeelte van het gerst wordt wat zwaarder gebrand en dit zorgt ervoor dat de suikers in het graan lichtjes karamelliseren. Het bier kleurt mee en de granen geven een kruidige, karamelachtige smaak aan het  bier. Amber bieren zijn heel zelden echt zoet. Lichtjes bitter en hoppig is de norm. Maar verder zijn er amber bieren naar ieders smaak. Van vederlicht tot héél stevig.

  Lees meer »
 2. Bier van de maand: Scotch Silly

  Voor maart selecteerde Ben Vinken, biersommelier van Prik en Tik en drijvende kracht achter Bierpassie Magazine, deze Silly Scotch. Allesbehalve een ‘silly’ keuze, want de brouwers van Silly zijn geen dwazen, integendeel! Sinds Marcelin Hypolite Mynbrughen in 1850 in het Henegouwse Silly startte met brouwen, wordt de expertise van het ambachtelijk bier brouwen al 6 generaties lang doorgegeven. De brouwerij is een referentie op het vlak van kwaliteit. Elk bier van de Brasserie de Silly wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen met de beste grondstoffen: zuiver water, unieke gist waarvan enkel de meesterbrouwer het geheim kent, de beste hop en kwaliteitsmout. Deze stevige scotch (8% alc.) is het zoveelste bewijs van hun vakmanschap.

  Lees meer »
 3. Bier review: Triple d'Anvers

  Wie Antwerpen zegt, zegt de Meir, het MAS en misschien zelfs de Antwerpse handjes. Maar wist je dat de Sinjorenstad ook een eigen blonde tripel heeft? Ben Vinken heeft hem mogen proeven.

  Lees meer »
 4. Caloriearm genieten van een lekker biertje!

  Drink gerust een Hoegaarden, Jupiler of Liefmans zonder angst voor de slanke lijn.

  Niet alleen de alcoholvrije bieren zijn aan een echte opmars bezig. Ook de caloriearme bieren zijn populair. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Want zeg nu zelf, wat is er zaliger dan kunnen genieten van een fris glas bier zonder je zorgen te moeten maken om een pondje meer?

  Rik zet voor jullie de beste caloriearme bieren uit het Prik&Tik gamma graag even op een rij.

  Lees meer »
 5. Bier van de maand: Saison d’Erpe Mere

  Voor februari selecteerde biersommelier Ben Vinken, de drijvende kracht achter Bierpassie Magazine, deze Saison d’Erpe Mere. Een typisch Henegouwse saison die gek genoeg gebrouwen wordt in het Oost-Vlaamse Erpe Mere door Jef, Dirk en Marc, de drie BV’s of biervrienden van Brouwerij de Glazen Toren. Olivier Dedycker, de brouwmeester van Saison Dupont, de referentie voor de Saison bieren, spreekt met veel lof over de Saison d’Erpe Mere. Dat kan tellen als referentie!

  Lees meer »
 6. Fruitige winter: heerlijke fruitbieren voor de koude dagen

  Een fruitbiertje associëren we spontaan met ‘zomers’ en ‘licht’. Maar onze brouwers beseffen maar al te goed dat we ook in de wat sombere wintermanden, graag van een fruitig biertje genieten. Rik selecteerde daarom voor jullie onze beste fruitige winterbieren. Wat steviger, wat voller maar evengoed boordevol fruit. Gezondheid!

  Lees meer »
 7. Bier review: Victoria

  Ben Vinken, onze biersommelier, doet niks liever dan nieuwe, verrassende bieren ontdekken. En deze keer mocht hij Victoria degusteren, de blonde topper van AB-Inbev. Wat hij ervan vond ontdek je hier …

  Lees meer »
 8. Bier van de maand: La Corne tripel

  Om 2021 goed in te zetten, toverde biersommelier Ben Vinken, de drijvende kracht achter Bierpassie Magazine, deze stevige (10% alc.) La Corne tripel uit zijn hoge hoed. Deze ‘La Corne du Bois des Pendus’ is het zoveelste topproduct van de Henegouwse brouwerij Des Légendes van Pierre en Vinciane Delcoigne. Twee gedreven brouwingenieurs voor wie alleen het beste goed genoeg is.

  Lees meer »
 9. Ontdek onze speciale winter- & kerstbieren

  Een echte bierliefhebber leeft op als de echte winterdagen er aan komen. Want dat betekent dat de brouwers weer hun uiterste best doen om met iets speciaals uit te pakken. Stevige winter- & kerstbieren om naar uit te kijken. Heerlijk om van te genieten bij het haardvuur, onder een warm fleecedeken of waarom niet buiten bij de vuurkorf?

  Lees meer »
 10. Bier van de maand: Hapkin 75 cl

  Voor de maand december koos onze adviseur Ben Vinken, biersommelier en drijvende kracht achter Bierpassie Magazine, Hapkin als bier van de maand. Ook benieuwd wat hij te vertellen heeft over dit machtige bier uit het Houtland?

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.