Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

 1. Het beste bier: heb je deze prijsbeesten al geproefd?

  De World Beer Awards zijn weer uitgereikt! In totaal hebben onze Belgische brouwerijen 107 Awards mogen ontvangen binnen 9 hoofdcategorieën en 42 subcategorieën. Om je te laten kennismaken met deze toppers uit onze brouwerijen, groepeerde ik de winnaars in drie verschillende bierboxen. Ideaal om een aantal klassiekers te herontdekken en kennis te maken met onze nationale biertoppers.

  Lees meer »
 2. Bier van de maand: Noir de Dottignies

  Deze maand selecteerde Ben Vinken, biersommelier en drijvende kracht van Bierpassie Magazine, de ‘Noir de Dottignies’ als bier van de maand. In dit artikel laat hij zijn kennersblik schijnen over het donkere bier.

  Lees meer »
 3. Zum Wohl!

  De Oktoberfeesten in München, het hoogtepunt van het jaar voor de liefhebbers van grote pinten Duits schuimend bier, schlagermuziek, lederhosen en Tiroler kleedjes zijn dit jaar helaas geannuleerd. Maar geen nood! Gelukkig is er de Prik&Tik webshop waar je met enkele muisklikken een pittige Duitse pils of een kruidig Weizenbier kan bestellen. Zo haal je de sfeer van de Oktoberfeesten in je eigen huis!

  Lees meer »
 4. Bier van de maand: Lupulus Blond Tripel

  Het verhaal van de Ardense brouwerij Lupulus is nog erg recent. In 2004 startten de broers Pierre, Julien en Tim Gobron met een kleine brouwerij die enkel leverde aan de aanpalende bistro. Maar het bier was gewoonweg te lekker om alleen in Gouvy te degusteren. In 2007 kwam de Lupulus Blond Tripel op de markt in zijn typische champagnefles. Ondertussen groeide Lupulus uit tot een moderne familiale brouwerij met een volledig gamma typisch Belgische bieren in een schitterende Ardense hoeve.

  Lees meer »
 5. Haal het beste uit je bubbel met onze 75cl-flessen!

  Neen, we zijn spijtig genoeg nog niet van Corona verlost. Daarom blijf je best in je bubbel. Maar niets houdt ons tegen om het beste van onze bubbel te maken en dan zit je goed met onze speciale bieren in 75cl-flessen. Net zoals goede wijn het best veroudert in een magnum, veroudert een kwaliteitsbier het mooist in zo’n groot exemplaar. Dat is al één goede reden om voor een grote fles te kiezen. En zeg nu zelf, wat is er fijner dan samen te genieten van het allerbeste van onze meesterbrouwers?

  Rik geeft jullie met plezier een voorzet uit ons groot assortiment 75cl-degustatiebieren.

  Lees meer »
 6. Bier van de maand: St. Feuillien Grand Cru

  In 1873 richtte Stéphanie Friart in het Henegouwse Le Rœulx de brouwerij St. Feuillien op. Ondertussen staat de vijfde generatie aan het roer van deze hypermoderne en nog steeds onafhankelijke familiebrouwerij. De familie Friart brouwt zowel klassieke abdijbieren als heel vernieuwende bieren zoals de Grisette Blond, een glutenvrij biologisch bier.

  Ons bier van de maand, de St. Feuillien Grand Cru, is een van de toppers in hun gamma. Dit extra blond degustatiebier is gecreëerd in 2011 en won meteen een gouden European Beer Star-medaille in

  Lees meer »
 7. Al eens alcoholvrij speciaalbier geproefd?

  Alcoholvrije en alcoholarme bieren zijn aan een fikse opmars bezig. NOLO is hip! Waar de bierliefhebber eerst heel terughoudend stond tegenover bier zonder alcohol, is het tij nu gekeerd. Vooral omdat de kwaliteit en de smaak er dankzij nieuwe innovatieve brouwprocessen met rasse schreden op vooruit ging. Alcoholvrije pils en witbier kennen we al langer, maar ondertussen wordt ook het aanbod van alcoholvrije speciaalbieren groter én lekkerder.

  Rik maakte een selectie voor jullie.

  Lees meer »
 8. Bier van de maand: Schuppenboer Whisky Barrel Aged

  Bier van de maand: Schuppenboer Whisky Barrel Aged

  Het verhaal van brouwerij Het Nest leest als een kinderboek. Het begon in 2000 met de bierproefclub ‘De Orde van de Zatte Mus’. In 2006 werden de bierproevers bierbrouwers. Eerst in een kleine 50-literketel en daarna al snel in een 500-literketel. Hun eerste tripel was meteen een schot in de roos en behaalde een mooie derde plaats op het Open Nederlands Kampioenschap voor amateurbrouwers. Als rasechte Turnhoutenaars zochten ze hun inspiratie in de speelkaartentraditie van hun stad. De ‘Schuppenboer’ was geboren! Sinds 2015 brouwen ze een heel gamma van speciale bieren in hun eigen hypermoderne brouwerij. Waaronder dus de nieuwe Schuppenboer Whisky Barrel Aged. Dit is

  Lees meer »
 9. Van de achterkeuken naar de Hoogmis!

  Met een naam als Vleesmeester Brewery kan je iets speciaals verwachten. Het verhaal startte in 2010, toen 3 vrienden, na jarenlang bierfestivals te hebben afgeschuimd, besloten om zelf bier te gaan brouwen. Ondertussen zijn we 10 jaar verder en brouwen de Vleesmeesters vier heel speciale craft bieren. En er is meer... Via crowdfunding openden ze een eigen biercafé, de Hoogmis in Boechout, annex brouwerij. Een echte deze keer! Ook vennoot nummer 4 is a man of a kind: Philippe Geubels! Maar wees gerust, die zorgt voor de wijn en de whisky in het café, niet voor het bier.

  Veel vrienden en kennissen van de Vleesmeesters zijn kunstenaars, vormgevers en illustratoren. Zo ontstond het idee om voor elk nieuw bier iemand anders het etiket te laten ontwerpen. Al even speciaal als de namen én de smaak van hun bieren.

  Rik stelt ze graag aan jullie voor.

  Lees meer »
 10. Bier van de maand: Malheur 8

  Ons bier van de maand is er eentje van de brouwerij Malheur uit Buggenhout. Stamvader Balthazar De Landtsheer startte met brouwen in 1773. In 1997 startte Manu De Landtsheer de activiteiten van deze traditierijke onafhankelijke brouwerij opnieuw op. De vier blonde Malheur bieren worden gebrouwen volgens een oude en klassieke methode met gerst, hop en gist, maar er worden wél hypermoderne installaties voor gebruikt. Voor deze Malheur 8, een exclusiviteit van Prik&Tik, koos Manu Saaz-hop, die het bier zijn karakteristieke citrusaccenten geeft.

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.