Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

 1. Vier de Nationale Feestdag en ontdek 5 Belgische top brouwerijen!

  Vier de Nationale Feestdag en ontdek 5 Belgische top brouwerijen!

  De Belgische Nationale feestdag op 21 juli, voor vele is het gewoon een extra vrije dag in juli. Maar waarom krijgen we deze dag vrij? Rik heeft het eens opgezocht, en daarvoor moest hij heel diep in zijn geschiedenisboeken zoeken.

  We gaan terug naar 21 juli 1831, waar de eerste koning der Belgen de eed aflegde. Dat is wel al heel lang geleden vind je niet? Rik keek nog wat dieper in zijn boeken en vond dat het Belgisch bier zelfs nog langer bestaat dan onze Nationale feestdag. Al in de middeleeuwen deden ze aan Belgisch bierbrouwen.

  Lees meer »
 2. Bier van de maand: Amer-Amer

  Bier van de maand: Amer-Amer

  De Ranke? Da's echt een bittere brouwerij. Begrijp ons niet verkeerd: ze zijn zeker niet grumpy of negatief. Integendeel zelfs: ze zijn enorm enthousiast over traditionele, bittere bieren. Jaren geleden werden ze daarom een beetje ongerust. Heel veel bieren werden steeds feller gezoet om ze 'toegankelijk' te maken. Het resultaat: de old school bieren, met hun typische, uitgesproken smaak begonnen stilaan te verdwijnen.

  Daar wilde Brouwerij De Ranke een stokje voor steken! Dus startten ze begin jaren tachtig een brouwerij die de traditionele brouwerswaarden hoog in het vaandel draagt. Kwaliteitsvolle grondstoffen, geen artificiële extracten en vooral heel veel liefde voor het vak. En met aandacht voor ecologie.

  Lees meer »
 3. Sofie's Beer Talk: 4 heerlijke fruitbieren

  Sofie's Beer Talk: 4 heerlijke fruitbieren

  Wie fruitbier zegt, denkt vaak spontaan aan kriek en rood fruit. Toch zijn er ook andere verrassende fruitsmaken, denk maar aan een bier met blauwe bessen. Van zuur tot zoet valt er alleszins heel wat te ontdekken in ons Belgisch fruitbiergamma. Sofie geeft alvast vier frisfruitige biertips mee.

  Lees meer »
 4. Bier van de maand: Fris Bie 75cl

  Bier van de maand: Fris Bie 75cl

  Met een IPA – india pale ale – ben je vast al bekend. En saisons of seizoensbieren? Daar heb je Rik ook al over horen vertellen. Maar weet je dat er ook een hybride bier bestaat, dat het beste van de beide types samenbrengt? Tijd om kennis te maken met Fris Bie van brouwerij De Bie!

  Lees meer »
 5. Sofie's Beer Talk: Verfrissend, Lekker en Licht

  Sofie's Beer Talk: Verfrissend, Lekker en Licht

  Hoera, de zon is er eindelijk! En dat betekent dat het eindelijk tijd is voor terrasjes, bbq’s en en die leuke zonnige apero’s met frisse en lichte bieren. Uit het alsmaar groeiende aanbod pik ik er alvast vier aanraders uit, waaronder enkele nieuwkomers. Het gaat stuk voor stuk om dorstlessende blonde bieren of leuk gehopte IPA’s.

  Lees meer »
 6. De smaak van de lente: ontdek onze fruitbieren!

  De smaak van de lente: ontdek onze fruitbieren!

  Met de lente in volle bloei en de bloemen op hun mooist, is er geen betere manier om van dit seizoen te genieten dan met een verfrissend fruitbiertje. Deze bieren zijn perfect voor dit moment dankzij hun frisse en fruitige karakter. Benieuwd welke bieren het best passen bij dit prachtige seizoen? Rik vertelt je meer over onze nieuwe aanwinsten!

  Lees meer »
 7. Bier van de maand: 1128 BRUT BIER Grimbergen

  Bier van de maand: 1128 BRUT BIER Grimbergen

  Rik wil met je wedden. Dat je zeker al wel eens een glas Grimbergen gedronken hebt. Want elke zichzelf respecterende bierkenner is natuurlijk bekend met deze abdijbrouwerij. Maar wat maakt hun bieren zo speciaal? Ze zijn altijd op zoek naar een lekker evenwicht tussen het allerbeste van de brouwtradities uit de eeuwenoude boeken van de abdijbibliotheek en innovatieve technieken die wel uit de toekomst lijken te komen. Het resultaat: volkomen unieke creaties.

  Lees meer »
 8. Bier van de maand: Ouwen Duiker 75cl

  Bier van de maand: Ouwen Duiker 75cl

  Al ooit van een 'ouwen duiker' gehoord? Zo noemen ze in Oost-Vlaanderen een oude snoeper. Over zijn dating-gewoontes gaan we het hier niet hebben, maar Rik lust altijd iets lekkers. Daarom vroegen we hem samen met Ben Vinken deze Belgische topper te proeven.

  Lees meer »
 9. Sofie's Beer Talk: Vrouwen aan de roerstok

  Sofie's Beer Talk: Vrouwen aan de roerstok

  Bier, een mannendrank? Dat klopt alvast niet als je de biergeschiedenis erop naslaat. De waarheid is dat vrouwen al bier brouwen sinds mensengeheugenis. Ook nu in België kennen we verschillende vrouwelijke brouwers en uit hun brouwketels vloeien bieren die erg gesmaakt worden.

  Lees meer »
 10. Ontdek de kracht van stout bieren

  Ontdek de kracht van stout bieren

  Stout bier. Een bier dat vaak geassocieerd wordt met de Ierse biercultuur. Het is een perfecte keuze voor liefhebbers van karaktervolle bieren, vooral tijdens vieringen zoals St. Patrick's Day, waar de trotse tradities worden gevierd. Maar wacht even, wat is stout bier eigenlijk? En waar haalt dit bier zijn donkere kleur vandaan? Rik legt het je uit!

  Lees meer »