Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

 1. Leffe, de ideale Winter Warmer

  Leffe winter

  Wat is een Winter Warmer

  De naam Winter Warmer ligt gelukkig een stuk meer voor de hand dan de Lambik, Meersts en Faro’s uit deze wereld! Winter Warmer zegt namelijk wat hij doet: ons warm houden tijdens de wintermaanden. Over het algemeen is de Winter Warmer een bier gebaseerd op één van de volgende twee bieren: de gekruide Wassail en de English Strong Ale. De gekruide Wassail komt van oud Engels ‘Waes Hail’, wat grof vertaald ‘welzijn’ betekent. Het is een traditioneel drankje dat soms warm wordt gedronken, gekruid is met kruidnagel, koriander, anijs, peper en of kaneel.Brouwers brouwen de Winter Warmer sinds mensenheugenis. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in vele varianten. Zo wordt de één op vat gerijpt en wordt er b

  Lees meer »
 2. Gulden Draak: levende bieren, gebrouwen volgens een rijke traditie.

  Gulden Draak

  De legendarische Gulden Draak

  Het verhaal over dit mythisch wezen is eeuwenoud. De tocht van de Gulden Draak begint in het noordelijke Scandinavië en eindigt na lange en verre reizen op de top van het Gentse Belfort. Volgens de legende sierde de vergulde draak de voorsteven van het schip waarmee de Noorse koning Sigurd Magnusson in 1111 op kruistocht voer. Hij vocht tegen de Moslims in Spanje, de Belearen en nam vervolgens de stad Sidon in. De krijger schonk het beeld tenslotte aan de keizer van Constantinopel (het huidige Istanboel) om het op de koepel van de Aya Sophia te plaatsen.

  Lees meer »
 3. Bierpairing: Wild smeekt om bier!

  Bij wildschotels denken we al snel aan rode wijn en dan liefst nog een stevige Bourgogne. Maar de uitgesproken smaak van vers wild laat zich ook perfect combineren met een stevig bruin of roodbruin bier. Een vuistregel? Combineer je wildschotel met het bier dat je ook in je bereiding gebruikt. Succes gegarandeerd!

  Prik&Tik - Bierpairing - Wild

  Lees meer »
 4. Bier-review: Tre Fontane Sinergia

  Al te vaak nemen we het woord ‘uniek’ wat lichtzinnig in de mond, maar dit trappistenbier is een echt unicum! Het is het allereerste bier ter wereld dat het resultaat is van een samenwerking tussen twee trappistenbrouwerijen:  Abbazia delle Tre Fontane in Italië en Saint Joseph's Abbey in Spencer, USA. Het resultaat? Een traditionele Amerikaanse IPA met een vleugje Italiaanse creativiteit (eucalyptus!) en het onmiskenbare vakmanschap van de trappisten.

  Uitzicht: een licht amberkleurig bier, beetje troebel met mooie schuimkraag.

  Smaak: vrij zacht voor een IPA, licht hoppig met kruidige aroma’s van den, eucalyptus en citrus.

  Lees meer »
 5. Trappistenbieren en kazen van Chimay: een perfecte combinatie

  Chimay pairing

  Chimay lang geleden al...

  Voor de oorsprong van de Abdij van ‘Notre-Dame de Scourmont’ moeten we terug naar 1850. Een groep van 17 trappistenmonniken (La Trappe) van Westvleteren begint met de bewerking van een stuk land op de ‘Mont du Secours’ dat ze van de prins van Chimay hadden gekregen. Om van hun handenarbeid te kunnen leven, exploiteren de monniken van Scourmont een heus landbouwbedrijf. Hun producten vallen meteen in de smaak bij de mensen uit de streek, die de eerste ambassadeurs van de trappistenkwaliteit zullen worden.

  De knowhow van Chimay staat reeds meer dan 150 jaar voor authentieke kwaliteitsproducten. Dankzij het samenspel dat Chimay vandaag aanbiedt, zult u hun producten meer dan ooit weten te appreciëren. Degustaties van bier en hun bijpassende kazen zorgen voor een perfecte combinatie in de mond. Het logo “Trappist” garandeert dat de productie van bieren en kazen plaatsvindt binnen de muren of in de nabijheid van een trappistenabdij, onder toezicht van de monniken, en dat het grootste deel van de opbrengsten gaat naar sociale werken.

  Lees meer »
 6. Bier & kaas: voor elkaar gemaakt!

  Bier en kaas hebben veel overeenkomsten. Beide worden geproduceerd met slechts een paar ingrediënten, waarbij een kleine aanpassing in de samenstelling een wereld van verschil betekent voor het eindproduct. In het maken van zowel bier als kaas spelen micro-organismen een hoofdrol. Tijd, temperatuur en aandacht voor detail zijn bepalend voor de smaak. Bij een aantal graden warmere vergisting krijgt bier bijvoorbeeld een totaal ander karakter. Terwijl bij kaas de temperatuur van de melk grote invloed heeft op de textuur.

  Het is ook opvallend hoe goed bier en kaas elkaar versterken wanneer ze gecombineerd worden. De reden hiervoor is dat vrijwel alle bieren alcohol en koolzuur bevatten, terwijl in kaas vet en zout zitten. Het vet in de kaas bedekt de tong en brengt een rijke smaak, die door het zout extra wordt versterkt. De alcohol in het bier snijdt door het vet, terwijl het koolzuur de tong reinigt. De geeft contrast aan de rijke smaken van de kaas waardoor vrijwel elk bier goed bij kaas past. En als je echt op ontdekkingstocht gaat, vind je hierin combinaties die absoluut fantastisch zijn.

  Lees meer »
 7. Bier-review: Wildebok

  Scheldebrouwerij

  Speciale mannen bij de Scheldebrouwerij! Brouwmeester Peter van den Eijnden ruilde in 1994 zijn politiefluitje en gummiknuppel in voor een roerstok en begon in piepkleine ketels bier te brouwen. Eerst in het Nederlandse Bergen-Op-Zoom, nu in het Belgische Meer. Belgisch bier met Nederlandse wortels dus!

  Uitzicht: een diep roodbruin bier met een fonkelende gloed en een stabiele, crèmekleurige schuimkraag.

  Smaak: een ongefilterd, niet gepasteuriseerd bier met nagisting op de fles: dat zijn drie garanties voor een pure en eerlijke smaak. Je proeft karamel, snoepjes, pruimen en gedroogd fruit.

  Lees meer »
 8. Hoe bewaar ik mijn biertjes het best?

  Prik en Tik - Streekbieren- Hoe bewaar ik bier

  De ideale wijnkelder is ook de ideale bierkelder!
  Net zoals wijn bewaar je bier best in een donkere en koele ruimte met een gemiddelde vochtigheid. 10 °C à 15 °C gecombineerd met een luchtvochtigheid van 45% is ideaal. Nog belangrijker is dat de temperatuur en de vochtigheid zo stabiel mogelijk zijn. Een kelder of een koele berging zijn meestal prima. Bieren die je heel fris wil drinken, plaats je best op tijd in de koelkast, maar gebruik de koelkast zeker niet om je bier langer te bewaren. Daar is de temperatuur veel te koud voor!

  Lees meer »
 9. De opmars van bier in blik

  Prik&Tik - Bier in blik

  Bier in blik is aan een steile opmars bezig. Ingeblikte pils kennen we natuurlijk allemaal, maar nu vinden ook speciaalbieren hun weg naar het blik. Niet onlogisch want blik is licht, zo goed als onbreekbaar en houdt de UV-straling tegen. Vooral dat laatste is erg belangrijk, want UV-straling heeft een negatieve invloed op de houdbaarheid van het bier.

  Rik koos zijn favoriete blikjes uit ons aanbod. Geniet ervan!

  La Chouffe blond

  De kabouters uit Achouffe draaien hun handjes niet om voor een innovatie meer of minder. Zo is hun blonde La Chouffe nu ook verkrijgbaar in blik. Een stevig (8% alc.) blond bier met een enthousiaste witte schuimkraag.

  Lees meer »
 10. Ze doen ons den Duvel aan!

  De Duvel Tripel Hop, het hoppige buitenbeentje in het gamma

  De klassieke Duvel is een stevig, licht gehopt en blond bier. Maar in 2007 speelden de Duvel brouwers gewiekst in op de groeiende vraag naar uitgesproken hoppige bieren en lanceerden ze de eerste Tripel Hop.

  Geen half werk
  De meesterbrouwers voegden niet gewoon een derde hop toe, maar pasten de dry-hopping techniek toe. Dat houdt in dat er, naast de standaard hop tijdens het kookproces, nog extra hopbellen toegevoegd worden tijdens de lagering. Zo krijg je een bier met intense en tegelijkertijd heel fijne hoparoma’s.

  De Duvel Tripel Hop Citra
  Sindsdien keken Duvel liefhebbers jaarlijks uit naar de lancering van nieuwe versies, maar in 2016 mochten 5000 kenners de definitieve keuze maken. De Duvel Tripel Hop Citra, die voor het e

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.