Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

 1. De comeback van de saison-bieren

  Saison- of seizoensbier. Je hebt er natuurlijk al wel eens van gehoord, maar heb je het ook al geproefd? Deze bierstijl dreigde een tijdje geleden in de vergetelheid te verdwijnen, maar veroverde het laatste decennium de harten van bierliefhebbers over de hele wereld. Van een eenvoudige dorstlesser groeide dit bier uit Henegouwen uit tot een ware ster.

  Lees meer »
 2. De 10 lekkerste cadeaus voor Moederdag

  Al ooit van Anna Jarvis gehoord? Rik ook niet. Toch speelt deze dame een heel belangrijke rol in ons leven.  Ze riep na de dood van haar eigen mama namelijk Moederdag in het leven.
  Dat alle lieve moekes sinds 1914 Moederdag op de tweede zondag in mei vieren en een cadeau krijgen, hebben ze dus aan haar te danken en aan president Woodrow Wilson. In Antwerpen eren we alle mama's dan weer op 15 augustus naar aanleiding van de feestdag van Maria.  

  Wil je graag jouw moeder extra in de bloemetjes zetten? Breng haar dan een ontbijt op bed of een lunch op maat – met een lekker glaasje erbij natuurlijk. Gelukkig kun je voor allebei tot het allerlaatste moment terecht in je Prik&Tik-winkel en op de webshop! Rik heeft alvast de leukste cadeaus voor haar uitgekozen.

  Lees meer »
 3. Bier van de maand: Kerel Saison

  Al sinds het einde van de 19e eeuw maakt de Verbeeck-Back brouwerij in Tielrode heerlijke Belgische bieren. En zo groeide deze topper door de jaren uit tot één van de meest gewaardeerde onafhankelijke brouwerijen in het noorden van het land. En dat wil VBDCK, oftewel Verbeeck-Back-De Cock, absoluut zo houden. Aan deze bieren komen geen grote multinationals of monniken te pas. Wel een echt familiebedrijf.

  Kerel is al langer een gevestigde waarde, maar nu krijgt hij een klein broertje. Net als alle andere verschillende soorten saison-bieren wordt Kerel Saison in de winter gebrouwen, zodat het in de lente en zomer gedegusteerd kan worden. Dit is dus het ideale moment voor Ben Vinken om de proef op de som te nemen.

  Lees meer »
 4. De beste bieren voor bij de voorjaarsklassiekers

  Ben je een echte wielerfan? Dan komen er voor jou twee hoogdagen aan: Vlaanderens schoonste, de Ronde van Vlaanderen, en de ultieme klassieker Parijs-Roubaix. Daar moet je natuurlijk uitgebreid voor gaan zitten, liefst met een biertje in de hand. En niet het eerste de beste!

  Laat je door Rik inspireren en kies voor verschillende soorten bijzondere bieren die het wielrennen een warm hart toedragen.

  Lees meer »
 5. Bier van de maand: Lamoral

  Weet je wie de Graaf van Egmond was? Deze man was in de 16de-eeuwse Nederlanden één van de belangrijkste edelen. Tot hij op een dag beschuldigd werd van hoogverraad, een misdaad die je toen nog met de dood bekocht. In 1568 stond hij op de Grote Markt in Brussel, waar hij zijn laatste adem uitblies. Zijn doodsvonnis ondertekende hij met Lamoral Degmont. Zo schreef hij zijn eigen naam.

  Deze rebel en voorvechter van het goede was dus een interessante inspiratie voor deze goudblonde creatie van Brouwerij Van den Bossche. De brouwer maakt naast de Lamoral nog andere verschillende soorten Belgische bieren waaronder Pater Lieven, Zatte Rita, Buffalo en Livinus. Maar met dit blonde 8%-bier deelt de brouwerij een originele invalshoek, met kracht en levensvreugde. Echt een glas om het leven mee te vieren!

  Lees meer »
 6. Vier St. Patrick's Day met deze Ierse drankjes

  17 maart. Klinkt misschien eerder als een doordeweekse dag. Maar dat is het zeker niet, dit is een dag die uitbundig gevierd wordt. Want op deze dag wordt de Heilige Patrick herdacht. Klinkt gek in het Vlaams maar het is gewoon … Saint Patrick's Day! En je weet waar die om draait: Ierse cultuur, sloten bier en heel veel groen op deze Ierse Nationale feestdag. Je kan deze hoogdag natuurlijk vieren op café. Maar evengoed gezellig met vrienden thuis. En dan heb je natuurlijk een paar essentials nodig.

  Lees meer »
 7. Cider, voor wie eens iets anders wil!

  Een avondje op de zetel. Of een feestje onder vrienden. Dan grijpen we allemaal al snel naar een frisse pint of een lekker wijntje. Maar er is nog ’n heerlijke andere optie voor de fijnproevers. Cider!
  Maar hoe wordt die drank eigenlijk gemaakt? En is cider bier, wijn of iets tussenin? Dat legt Rik je graag uit!

  Lees meer »
 8. Bier van de maand: St. Adelardus Tripel

  Brouwerij Kerkom, in het Limburgse Sint-Truiden, is geen brouwerij zoals alle anderen. Al sinds 1878 worden er verschillende bieren gemaakt in een traditionele hoeve. Aandacht voor ambacht staat er centraal. En dat kunnen de vele fietser en wandelaars die er elk jaar een pitstop inbouwen alleen maar beamen.

  Alles gebeurt bij Brouwerij Kerkom met de hand. Dat geldt voor de eerste telg, Bink Bier, maar ook voor de nieuwere creatie, St. Adelardus Tripel. Dit blond abdijbier bestaat sinds 2005 en wordt gemaakt met gruut. Een totaal unieke mengeling van een tiental verschillende, inheemse kruiden die het bier zijn bijzondere smaak geven. Je ziet: St. Adelardus Tripel kreeg niet voor niets 2 Golden Stars op de Superior Taste Awards van 2015.

  Recent heeft Brouwerij Kerkom het brouwen van al hun bieren, behalve het bloesembier, toevertrouwd aan Brouwerij De Ranke. In de toekomst gaan ze zeker weer dranken maken in huis, maar tot dan is ook de St. Adelardus Tripel dus een mooie samenwerking.

  Lees meer »
 9. Sofie's Beer Talk: Zonder alcohol maar niet zonder smaak

  De tijden waarin alcoholvrij gelijk stond aan waterig en flets zijn helemaal voorbij. Mooi gehopt, lekker fruitig of heerlijk bitter, je vindt deze smaken allemaal in alcoholvrije bieren. Ik duik in het aanbod en geef alvast enkele aanraders mee. Maar wanneer mag je bier alcoholvrij noemen? En hoe wordt het gebrouwen? Ik leg het je even uit!

  Lees meer »
 10. Koken zonder alcohol: een alcoholvrij menu voor Valentijn

  We weten het allemaal: de liefde gaat door de maag. En dus is er voor Valentijn niets zo leuk als een romantisch diner. In veel klassieke gerechten zit een scheutje alcohol, maar wat als jullie tijdens Valentijn eens alcoholvrij willen genieten?

  Lees meer »
Pagina