Al ooit van een 'ouwen duiker' gehoord? Zo noemen ze in Oost-Vlaanderen een oude snoeper. Over zijn dating-gewoontes gaan we het hier niet hebben, maar Rik lust altijd iets lekkers. Daarom vroegen we hem samen met Ben Vinken deze Belgische topper te proeven.
Streekbieren
Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.
-
-
Bier, een mannendrank? Dat klopt alvast niet als je de biergeschiedenis erop naslaat. De waarheid is dat vrouwen al bier brouwen sinds mensengeheugenis. Ook nu in België kennen we verschillende vrouwelijke brouwers en uit hun brouwketels vloeien bieren die erg gesmaakt worden.
-
Stout bier. Een bier dat vaak geassocieerd wordt met de Ierse biercultuur. Het is een perfecte keuze voor liefhebbers van karaktervolle bieren, vooral tijdens vieringen zoals St. Patrick's Day, waar de trotse tradities worden gevierd. Maar wacht even, wat is stout bier eigenlijk? En waar haalt dit bier zijn donkere kleur vandaan? Rik legt het je uit!
-
De Vicaris-bieren van Brouwerij Dilewyns waren zo geliefd dat de familie niet anders kon dan hun huisgebrouwen bier officieel uit te brengen. Het brouwen zit in het bloed van deze Belgische familie uit Dendermonde. Vincent Dilewyns richtte de brouwerij op in 1999, maar de passie voor brouwen gaat veel verder terug. In 1885 had zijn familie al een brouwerij, die helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog haar koperen ketels moest afstaan voor munitie.
-
Een tasting voor wijnen, sterke dranken of bieren - het zijn allemaal boeiende proeverijen voor drankenliefhebbers om zo nieuwe smaken te ontdekken. Maar wat als we je vertelden dat je dezelfde leuke ervaring kunt hebben zonder alcohol?
Het organiseren van een tasting met alcoholvrije drank is een gezellige manier om samen te komen, te genieten en je drankenkennis uit te breiden, terwijl je toch nuchter blijft. Rik vertelt je graag hoe je een geweldige (alcoholvrije) tasting kan organiseren.
-
Een tropic tripel? Wat is dat nu weer? Wel, Hopruiter is het eerste bier in zijn soort – maar vast niet het laatste. Want van deze fruitige, frisse creatie kun je echt geen genoeg krijgen. Daar moet wel een uitzonderlijke brouwer achter zitten.
-
Grimbergen roept de allereerste nationale brouwwedstrijd voor hobbyisten en amateurs in het leven. Elke meerderjarige die in België woont en geen professionele brouwer is, mag deelnemen. Het concept is simpel: gegadigden creëren thuis elk een brouwsel, waarna een professionele jury aan het proeven slaat. De drie finalisten worden gehuldigd op een heus ‘brouwfeest’, waar ook de winnaar wordt bekendgemaakt. Die laatste krijgt eeuwige roem, 45 liter bier én ziet zijn bier dit najaar in de rekken liggen, onderhanden bij Prik & Tik.
-
“Dit is mijn beste bier ooit!” Een uitspraak die Jef Versele niet zomaar doet. Zeker niet als je weet dat deze levensgenieter, toevallig ook de eigenaar van Brouwerij Van Steenberge, zijn bieren met de grootste zorg en heel veel expertise brouwt. Maar de Fourchette Grand Cru is dan ook niet zomaar dertien in een dozijn. Dit specialleke is een exclusieve versie van de Fourchette, die een extra 20 maanden mocht gaan logeren in witte-wijnvaten. Eikenhouten vaten voor Sauvignon Blanc, om precies te zijn.
-
Of je nu op z'n Amerikaans meedoet aan 'Dry January', of al vollenbak aan het voorbereiden bent op Tournée Minérale … het is nooit te vroeg om je favoriet alcoholvrij bier te ontdekken. Dus haalde Rik de grootste bestsellers uit de kast. Maar hij vergat ook niet wat verrassende nieuwkomers voor je klaar te zetten.
-
Dit jaar geen zin in zelfgebreide sokken of bruisballen? Rik weet raad. Leg eens een bierbox onder de boom. Met onze 7 varianten is er voor iedereen iets – zelfs zonder alcohol. Neem je verlanglijstje er maar bij.