Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

 1. De opmars van bier in blik

  Prik&Tik - Bier in blik

  Bier in blik is aan een steile opmars bezig. Ingeblikte pils kennen we natuurlijk allemaal, maar nu vinden ook speciaalbieren hun weg naar het blik. Niet onlogisch want blik is licht, zo goed als onbreekbaar en houdt de UV-straling tegen. Vooral dat laatste is erg belangrijk, want UV-straling heeft een negatieve invloed op de houdbaarheid van het bier.

  Rik koos zijn favoriete blikjes uit ons aanbod. Geniet ervan!

  La Chouffe blond

  De kabouters uit Achouffe draaien hun handjes niet om voor een innovatie meer of minder. Zo is hun blonde La Chouffe nu ook verkrijgbaar in blik. Een stevig (8% alc.) blond bier met een enthousiaste witte schuimkraag.

  Lees meer »
 2. Ze doen ons den Duvel aan!

  De Duvel Tripel Hop, het hoppige buitenbeentje in het gamma

  De klassieke Duvel is een stevig, licht gehopt en blond bier. Maar in 2007 speelden de Duvel brouwers gewiekst in op de groeiende vraag naar uitgesproken hoppige bieren en lanceerden ze de eerste Tripel Hop.

  Geen half werk
  De meesterbrouwers voegden niet gewoon een derde hop toe, maar pasten de dry-hopping techniek toe. Dat houdt in dat er, naast de standaard hop tijdens het kookproces, nog extra hopbellen toegevoegd worden tijdens de lagering. Zo krijg je een bier met intense en tegelijkertijd heel fijne hoparoma’s.

  De Duvel Tripel Hop Citra
  Sindsdien keken Duvel liefhebbers jaarlijks uit naar de lancering van nieuwe versies, maar in 2016 mochten 5000 kenners de definitieve keuze maken. De Duvel Tripel Hop Citra, die voor het e

  Lees meer »
 3. Born in the USA: onze favoriete Amerikaanse IPA’s

  Prik&Tik - Born in the USA - Favoriete amerikaanse IPA's

  De IPA’s of voluit India Pale Ale’s zijn aan een echte opmars bezig. Ze zijn redelijk uiteenlopend van smaak, maar één ding hebben ze gemeen: een uitgesproken hoppigheid. Zeker in de States schieten de craft breweries (of ambachtelijke brouwerijen) als paddenstoelen uit de grond en allemaal hebben ze één of meerdere IPA’s in hun aanbod.

  Rik proefde ze (bijna) allemaal en stelt je graag zijn favorieten uit de USA voor.

  Goose IPA

  Waarschijnlijk de meest gekende Amerikaanse IPA (5% alc.) van de gekende Goose Island Beer Company in Chicago. Een hoppige, lichtjes troebele en koperkleurige India Pale Ale met een romige, beige schuimkraag. Gebrouwen met de geurige Amerikaanse hopsoorten Cascade en Centennia

  Lees meer »
 4. Zomer in je bierglas

  Elk seizoen heeft zo zijn charmes! Maar als de temperaturen stijgen, de dagen lang zijn en de terrasjes vol zitten, dan begint het bij bierliefhebbers altijd extra te kriebelen. Het is de perfecte gelegenheid voor een heerlijk blond biertje, een Belgisch Witbiertje, een zure Lambiek of misschien toch wel een heerlijke Geuze. Vooral Witbier is tijdens de zomerdagen razend populair.

  Lees meer »
 5. Fruitbier in alle varianten

  Vooral in het voorjaar en in de zomer zijn fruitbieren erg geliefd. Kersen, frambozen, aardbeien, abrikozen, pruimen of gewoon een complete fruitschaal in je bier, niets is te gek. Brouwers experimenteren steeds meer met verschillende basisbieren, fruitsoorten en brouwtechnieken. Ook de trend van laag alcoholische en alcoholvrije bieren zie je terug in het aanbod aan fruitbieren. Dit alles zorgt voor enorm veel variatie waardoor er eigenlijk voor iedereen wel een type fruitbier is.

  Wat is een fruitbier?

  Fruitbier is een verzamelnaam voor bieren waarin fruit wordt verwerkt. Tijdens het brouwproces voegt de brouwer het fruit toe aan het bier. Dit kan als hele vrucht, pulp, sap, siroop, aroma of extract. Voor fruitbier is veel Witbier

  Lees meer »
 6. De ideale festivalbiertjes: onze tips

  Een goed festival is een perfecte mix van fun & music. En daar hoort een lekker biertje bij! Fris, niet te koppig en liefst hip. Rik ging langs bij de barbier, koos een T-shirt, trok een short en zijn sneakers aan en … selecteerde voor jullie de ideale festivalbiertjes.

  Prik en Tik - Streekbieren - Fesitvalbiertjes

  Corona Extra

  Een stijlvol blondje, deze exotische Corona. Een lichte (4.5% alc.) en zachte Mexicaanse pils die je zo uit het ijskoude flesje drinkt. Vergeet niet om een stukje citroen in de flessenhals te stoppen!

  Drink hem op dit festival: Lokerse Feesten

  Desperados Red

  Heb je het meer voor koperkleurige krullen dan voor blond? Kies dan voor deze Desperados R

  Lees meer »
 7. Bier, maar niet van hier: lekkere vakantiebiertjes

  Belgen zijn niet echt chauvinistisch… tenzij het over hun bier gaat! We zetten ons neer op een terras op onze vakantiebestemming en vinden het geweldig als er een Stella of een Duvel op de kaart staat.

  Maar waarom de plaatselijke bieren niet eens proeven? Rik nam de proef op de som en geeft jullie graag enkele reistips mee.

  Prik&Tik - Lekkere vakantiebiertjes

  Duitsland: Bitburger Pils

  ‘Bitte ein Bit’, zo eenvoudig kan het zijn om in Duitsland een lekker pilsje te bestellen. De Bitburger Pils wordt gebrouwen met eigen zuiver water uit een bron op 300 meter diepte volgens de regels van het Duitse ‘Reinheitsgebot’. Een heel frisse en lichtjes bittere pils van uitzonderlijke kwaliteit!

  Lees meer »
 8. Het ‘Alliance’-bierpakket: een succesvolle samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië

  Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove bestaat dit jaar 125 jaar en Brouwerij Dubuisson uit Pipaix blaast dit jaar zelfs 250 kaarsjes uit. Die 375 jaar brouwgeschiedenis vieren ze samen met het ‘Alliance’-geschenkpakket.

  De unieke samenwerking werd op 16 mei gesymboliseerd door het product pal op de taalgrens voor te stellen. In het geschenkpakket vind je niet één, maar twee verschillende bieren, die allebei een symbiose zijn van het beste van de twee brouwerijen.

  Brouwerij Debrabandere liet een Petrus Quadrupel rijpen in de kelders van Dubuisson in eikenhouten vaten uit Nuits-Saint-Georges. Het resultaat is een complex barrel aged bier met een vineuze smaak en toetsen van rode vruchten en chocolade.

  De Bush Caractère van brouwerij Dubuisson werd op zijn beurt gepimpt in Bavikhove via een blend met de Petrus Aged Pale die 2 jaar op smaak kwam in eikenhouten foeders. De stevige Bush kreeg zo een extra friszurige en fruitige toets.

  Het geschenkpakket met de

  Lees meer »
 9. Drink lokaal: Heerlijke streekbieren uit jouw buurt

  Het gaat opnieuw de goede kant op met onze brouwerijen. Van de meer dan 3000 Belgische brouwerijen anno 1900 bleven er in 2010 slechts een honderdtal overeind. Maar sindsdien gaat het opnieuw in stijgende lijn en eind 2018 stond de teller op 278. De nieuwkomers zijn vooral kleine ambachtelijke brouwerijen die zich toeleggen op echte streekbieren.

  Zin om mee op ontdekking te gaan? In dit artikel vind je een overzicht van een aantal lekkere en streekgebonden bieren in Vlaanderen. Hou ook zeker deze pagina goed in het oog want binnenkort nemen we de Waalse nieuwkomers onder de loep.

  We starten onze ‘Ronde van Vlaanderen’ in West-Vlaanderen en proeven daar Filou en de Prearis.

  Filou

  Deze schelm is een behoorlijk straf (8.5%) blond bier van Brouwerij Van Honsebrouck. Filou wordt gebrouwen met Belgische en Tsjechische aromahoppen en pilsmout en hergist op fles. Dit maakt hem de ideale, frisse doordrinker!

  Lees meer »
 10. Bier drinken voor het goede doel

  Hou je van een lekker glas, maar ook van goede daden? Dan geven de volgende bieren een extra dimensie aan je bierplezier, want de volledige opbrengst gaat naar het goede doel.

  We helpen je graag om de juiste keuze te maken. Gezondheid!

  Brueghel Tripel

  Brouwerij Anders creëerde deze lekkere tripel in opdracht van de Lions Club Brueghel uit Peer. Het resultaat is een niet te zware (6.8%) goudgele tripel met toetsen van citrus, banaan en koriander. Mooi in balans. De opbrengst gaat naar diverse goede doelen voor armoedebestrijding in Noord-Limburg.

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.