Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

  1. Tripel LeFort verkozen tot Best Belgian Beer op Brussels Beer Challenge 2024

    Tripel LeFort verkozen tot Best Belgian Beer op Brussels Beer Challenge 2024

    PERSBERICHT

    Brouwerij Omer Vander Ghinste kondigt met trots aan dat haar Tripel LeFort dit jaar met maar liefst twee gouden medailles werd bekroond op de prestigieuze Brussels Beer Challenge 2024. Het bier veroverde zowel de titel van ‘Best Belgian Style Tripel’ als de felbegeerde ‘Best Belgian Beer – Prik & Tik Award’.

    Lees meer »
  2. Bier van de maand: Rodenbach Vintage

    Bier van de maand: Rodenbach Vintage

    Belegen bier. Dat klinkt een beetje vreemd, maar je kan vertrouwen op Rik. Hij heeft de Rodenbach Vintage uitgekozen omdat het de Roeselaarse brouwerij op z'n best toont. Net als Rodenbach zelf, zet dit bier in op verrassing. Vrij donker van kleur, maar toch heerlijk fris. Gebrouwen met respect voor traditie, met een rebelse twist.

    Lees meer »
  3. Sofie's Beer Talk: Krachtige, donkere bieren

    Sofie's Beer Talk: Krachtige, donkere bieren

    Krachtig, intens en heerlijk volmondig, dat beschrijft onze mooie Belgische donkere bieren nog het beste. Op koude herfst- en winteravonden, wanneer het vroeg donker wordt, smaken deze bieren des te beter. In ons land bestaan zo veel mooie bruine bieren. Sofie selecteerde voor deze blog alvast vier Belgische karaktervolle, donkere aanraders.

    Lees meer »
  4. Heerlijke stoofpotjes: recepten met bier, wijn en whisky

    Heerlijke stoofpotjes: recepten met bier, wijn en whisky

    Niets is meer verwarmend dan een goed stoofpotje op tafel om samen met je familie van te smullen. En wat maakt een stoofpot nu écht bijzonder volgens Rik? Je kan het wel al raden. Een scheutje bier, wijn of whisky natuurlijk, om de smaken te verdiepen en de saus te verrijken. Dit is comfort food op z’n best, met een vleugje extra karakter. Koken met bier, wijn, whisky of pastis wordt een makkie als je deze recepten van Rik volgt!

    Lees meer »
  5. Bier van de maand: LePlan Quad 75cl

    Bier van de maand: LePlan Quad 75cl

    Wat brouwt daar in Malle? Één van de beste bierontdekkingen van de laatste jaren, als je het Rik vraagt! Daar kan je namelijk brouwerij LePlan-Vermeersch vinden. Een plek waar heel veel bierpareltjes het licht zien. En niet de minste is LePlan Quadrupel, ook wel LePlan Quad of Quad BBI genoemd. Dit karaktervol bier heeft op de Brussels Beer Challenge van 2023 het zilver weten weg te kapen. Een enorme prestatie als je weet hoe groot de concurrentie op Brusselse bodem is. Dit hoge fermentatiebier wordt hergist op de – supermooie – fles en smaakt heerlijk soepel. Dat komt onder andere te danken door de infusie op bourbonvaten. Een slimme zet van de biermakers. Hoog tijd om deze creatie eens te proeven!

    Lees meer »
  6. Oktoberfest vieren? Ontdek de beste Duitse bieren!

    Oktoberfest vieren? Ontdek de beste Duitse bieren!

    Het is september, en dat betekent maar één ding in Duitsland: tijd om je lederhosen of dirndl uit de kast te halen, want het Oktoberfest staat voor de deur! Dit wereldberoemde bierfeest is veel meer dan alleen een festival – het betekent traditie, cultuur en het allerbeste Duitse bier.

    Lees meer »
  7. Bier van de maand: Goyck 75cl

    Bier van de maand: Goyck 75cl

    Er was eens een iconische, Belgische Brouwerij. Ons allemaal bekend onder de naam Lindemans. Beroemd om zijn lambiek, kriekenbier, geuze en faro. Die brouwerij wordt gerund door Geert Lindemans. En waar die woont? In het pittoreske Gooik, ook wel de Parel van het Pajottenland genoemd. Alleen is ook maar alleen, dus raakte Geert al snel bevriend met een andere bierspecialist uit hetzelfde dorp: Koenraad Goddeau, de bezieler van bierfirma Toots.

    En die combinatie, daar zat muziek in! Na jarenlang experimenteren en vooral veel proeven kwamen ze tot de perfecte combinatie van Lindemans Lambic en Toots-bier. Een mengbier van hoge gisting met een laag alcoholgehalte. Het bier moest natuurlijk ook een bijpassende naam hebben, en dat werd Goyck, de oude schrijfwijze van hun geliefde dorp. Het bier zelf? Dat is minstens even mooi en uniek als het verhaal erachter!

    Lees meer »
  8. 7 alcoholvrije bieren om te ontdekken

    7 alcoholvrije bieren om te ontdekken

    De zomer loopt op z’n eind en de festivals hebben hun laatste noten geklonken. Misschien heb je dan ook wel even genoeg zon, drankjes en late nachten gehad voor dit jaar. Tijd om even gas terug te nemen en je lichaam een pauze te gunnen.

    Maar hé, dat betekent daarom niet dat je tegen elk verfrissende biertje “nee” hoeft te zeggen! Rik heeft 7 alcoholvrije biertjes voor je klaar staan zodat jij nog kan blijven genieten van een heerlijke frisse pint zonder dat je daarna de neiging hebt om een dansje op de tafel te doen.

    Lees meer »
  9. BBQ en Bier: 4 recepten voor een smakelijke zomer

    BBQ en Bier: 4 recepten voor een smakelijke zomer

    Rik organiseert een BBQ en trakteert op: BBQ gerechten met de lekkerste Belgische bieren! Terwijl de zon hoog staat en de kolen opwarmen onthult hij zijn geheimen voor de perfecte bier BBQ. Eerder deelde Rik al een BBQ recept, de Beer Can Chicken maar dit seizoen tilt Rik het grillen naar een hoger niveau door in elk gerecht een paar van de beste biertjes te gebruiken. De robuuste smaak van Gulden Draak Imperial Stout bij je ribs of de verfrissende toets van St. Bernardus Wit bij je varkensvlees, deze recepten zorgen gegarandeerd voor de ultieme BBQ!

    Lees meer »
  10. Bier van de maand: Duchesse Cherry

    Bier van de maand: Duchesse Cherry

    What's in a name? Duchesse Cherry is – je raadt het al – een kriekenbier. Maar niet de eerste de beste, want ook de adellijke elegantie van dit brouwsel kan je uit de naam afleiden.

    Deze gravin wordt gebrouwen met 100% echte Belgische kersen uit het mooie Sint-Truiden. Smaakversterkers en kersenextracten worden compleet gebannen, zodat de vrucht zelf volledig tot zijn recht kan komen. Zodra de kersen aankomen bij Brouwerij Verhaeghe in West-Vlaanderen, worden ze verwerkt tot een roodbruin bier. Geen lambiek zoals je meestal bij kriek verwacht, maar een creatie van gemengde gisting. Daarna mag de Duchesse Cherry een hele tijd rijpen op foeders oftewel eikenhouten vaten waar ook heerlijke Bordeaux-wijnen in bewaard worden. Daar houdt het bier verfijnde tannines aan over.

    De volgende stap: de brouwer voegt maar liefst 20 kilo van de Belgische zure krieken Kriek Gorsem toe aan 100 liter basisbier.  Zes maanden lang mogen de krieken badderen en na een verwerkingsproces van 24 maanden is de Duchesse dan eindelijk klaar. En ze is het wachten meer dan waard.

    Lees meer »