Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

 1. Bier van de maand: Zeezuiper

  Een beetje verloren in de oceaan van Belgische bieren? Dan is Zeezuiper je rots in de branding! Deze tripel is het paradepaardje van de Scheldebrouwerij, een bedrijf met een mooi verhaal. Want eigenaar Peter van den Eijnden startte in de jaren ’90 met het brouwen van bijzondere bieren. Al snel werd hij gebeten door de brouwmicrobe en meer dan 25 jaar later smaken zijn bieren nog steeds even fris. Het bier van de maand september: Zeezuiper, in zijn 75 cl-fles, voor iedereen die grote dorst heeft.

  Lees meer »
 2. Reis rond de wereld in 10 bieren

  Echt chauvinistisch zijn wij Belgen niet, behalve als het over onze bieren gaat! Terecht trouwens want nergens ter wereld vind je zo’n gevarieerd aanbod van abdij- en streekbieren als hier in België. Maar de speciale bieren en craft beers zijn overal aan een razendsnelle opmars bezig. Rik neemt jullie dan ook graag mee op een reis rond de wereld in 10 bieren met daarin een aantal klassiekers maar ook enkele verrassingen. Let’s go!

  Lees meer »
 3. Bier van de maand: Ardenne Saison

  In Baillonville, op enkele kilometers van het beroemde kleinste stadje ter wereld, Durbuy, worden we in een glooiend landschap verrast door het opvallend architecturaal gebouw van de brouwerij Minne. De nieuwe brouwerij werd in 2019 in gebruik genomen, maar sinds 2008 werken Catherine en Philippe Minne (meesterbrouwer) samen met Philippe Meurisse aan de uitbouw van een indrukwekkend gamma streekbieren opgesplitst in vier categorieën: Classiques, de klassiekers dus, Humeurs, bieren die wisselen van seizoen tot seizoen, Wood, bieren die rijpen op eikenhouten vaten en Bios, de biobieren.

  Ons bier van de maand, Ardenne Saison, is een klassieke saison die dankzij de wilde Brettanomyces gist van eigen kweek een heel eigen karakter heeft. Rik en biersommelier Ben Vinken voelden deze ‘Saison Sauvage from Wild Belgium’ aan de tand.

  Lees meer »
 4. BBQ-fun met de Beer Can Chicken

  Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord, de Beer Can Chicken of de Bierblikkip. Een heel populair BBQ-gerecht, niet alleen ideaal om je vrienden te verrassen, maar vooral om rond het vuur gezellig over te babbelen.

  Lees meer »
 5. Bier van de maand: Viva Extra Brut

  Als een gepassioneerde bierbrouwer en een fan van data (en bier …) elkaar vinden dan hangt er magie in de lucht. ‘Opposites attract’ weet je wel, en dat is precies wat er gebeurde toen Marc ‘de brouwer’ Kelgtermans en Jan ‘de cijferaar’ Paesen tijdens de lockdown filosofeerden over een nieuw bier. Een uitzonderlijk nieuw product met een hart van bier en een ziel van wijn, dat moest het worden! En jawel, de twee spitsbroeders slaagden in hun opzet. Viva Extra Brut is een uniek luxebier op basis van mout en hop, chardonnaydruiven, champagnegist en wilde wijngist.

   

  Lees meer »
 6. Bier van de maand: Kasteel Xtra 75cl

  Brouwerij Vanhonsebrouck. Daar heb je vast al van gehoord. Want deze innovatieve brouwerij – de modernste van Europa – is de thuisbasis van toppers als Brigand, Barista, Filou en Kasteel Rouge.

  Eén van hun toppers is Kasteel Xtra, een blond bier van hoge gisting dat op alle gebieden een extra punch heeft. Een sterk aroma én een unieke smaak. Dat allemaal met een laag alcoholpercentage. Moet geproefd worden!

  Lees meer »
 7. Bieren voor de festivalcamping

  Yessss, de festivals komen er opnieuw aan. Live, met alles erop en eraan, dus ook de festivalcampings. Op die campings wordt een stevig pintje gedronken, maar er zijn wel enkele do’s en don’ts. Glas bijvoorbeeld is meestal geen goed idee wegens te zwaar en omdat scherven niet altijd geluk brengen. Te sterke bieren al evenmin, zeker niet als je de headliners van dag 2 en dag 3 niet wil missen!

  Rik was er als puber al bij op Jazz Bilzen en later op de allereerste edities van Rock Werchter en Pukkelpop. Een veteraan van vele veldslagen, dus en een echte ervaringsdeskundige. Hij geeft jullie graag zijn beste tips!

  Lees meer »
 8. Onze top 5 van alcoholvrije aperitieven

  Alcoholvrij en alcoholarm blijven snel groeiende en trending categorieën, niet enkel in bieren maar ook in de klassieke én minder klassieke aperitieven. En het goede nieuws is dat de keuze niet alleen groter maar ook beter en meer gevarieerd wordt. Zowel grote concerns als innovatieve nieuwkomers experimenteren volop met nieuwe en verrassende smaken. Het klinkt de liefhebbers van alcoholvrij ongetwijfeld als muziek in de oren.

  Rik zette het op een proeven en stelt jullie met plezier zijn persoonlijke top 5 voor.

  Lees meer »
 9. Fris & fruitig: onze beste fruitbieren

  Het aanbod van Belgische brouwers is ongelooflijk veelzijdig. We zijn natuurlijk wereldwijd bekend voor onze trappisten, abdijbieren en geuzes, maar er is zoveel meer. Onze fruitbieren bijvoorbeeld. Ne goeie kriek kennen we al langer, maar de keuze werd de voorbije jaren steeds maar groter en steeds beter. Gewoon steengoede bieren met een frisse en fruitige smaak en vaak met weinig alcohol. Kortom, de perfecte dorstlessers voor een zonnige dag.

  Rik koos voor jullie enkele toppers uit het Prik&Tik aanbod.

  Lees meer »
 10. Bier van de maand: Haru Sakura Infused

  Een Belgische tripel doordrenkt met aroma’s van Japanse kerselaarbloesems, lezen we dit goed? Jawel! Deze HARU is het geesteskind van Niels en Evert, de drijvende krachten achter de nieuwe Antwerpse brouwerij Ferm Beer Brews. Niels en Evert zijn gepassioneerde makers van speciaal bieren op basis van bijzondere ingrediënten. Ze creëren nieuwe, verfijnde smaken door zeer zeldzame processen te gebruiken. Eén van hun stokpaardjes is de fermentatie of vergisting van hun bieren. Vandaar ook de naam ‘FERM Beer Brews’

  Voor ons Bier van de Maand, de HARU Sakura Infused, gingen ze aan de slag met de aroma’s van Sakura kersenbloesems. We nemen aan dat je nieuwsgierig bent wij naar het resultaat van deze ongewone mix van Vlaamse brouwkunst en Japanse verfijning. 

  Lees meer »
Pagina