Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

 1. De microbrouwerij van Grimbergen houdt drie nieuwe bieren boven de doopvont

  Vanaf eind juni exclusief online verkrijgbaar bij Prik&Tik

  Voor het eerst sinds de Franse revolutionairen meer dan 200 jaar geleden de abdij van Grimbergen in de as legden, wordt er opnieuw bier gebrouwen binnen de abdijmuren. De nieuwe microbrouwerij is het resultaat van een samenwerking tussen de Abdij van Grimbergen, Alken-Maes en de Carlsberg Group. Op basis van historische informatie uit het abdijarchief ontwikkelden Pater Karel Stautemas, provisor van de abdij, en meesterbrouwer Marc-Antoine Sochon drie nieuwe bieren. Historisch erfgoed, maar gebrouwen in een spiksplinternieuwe en hypermoderne microbrouwerij.

  Lees meer »
 2. Onze beste pils

  Wereldwijd gaat de consumptie van pilsbier al enige tijd in dalende lijn. Ook in ons land grijpen we minder naar de bekende pils en kiezen we steeds vaker voor een streekbier uit het ruime assortiment om van te proeven. Hoewel pils nog altijd een heel goed doordrinkbaar biertype blijft, is het niet langer een 'zuipbier'. Maar ook een biertje waar je echt van kan genieten. Daarnaast blijft pils het allerbelangrijkste uithangbord van grote brouwerijen. Zij doen er dan ook alles aan om de kwaliteit en het imago van pils naar een hoger niveau te tillen. Dat zie je aan de opgefriste verpakkingen, nieuwe merken die op de markt worden gebracht én kan je het ook proeven aan de verbeterde recepten!

  Rik heeft zijn favoriete pilsbieren uit België voor je op een rijtje gezet:

  Lees meer »
 3. Prik&Tik bier van de maand: Vlierbeek 1125 Grand Cru

  Iedereen die ooit in Leuven studeerde, ging wel eens een pint drinken ‘In Den Rozenkrans’, de herberg van de abdij van Vlierbeek. In 2008 herstelde de abdij zijn brouwerijtraditie in ere met de lancering van de ‘Vlierbeek 1125 Grand Cru’. De naam verwijst naar de ontstaansgeschiedenis van de abdij en het goudblonde abdijbier doet de eeuwenoude traditie alle eer aan. Een bier met een hemels karakter.

  Broeder Jacob trakteert ons nu op een speciale editie van de ‘Vlierbeek 1125 Grand Cru’ in flessen van 75 cl. We zijn er fier op dat we jullie deze exclusieve grand cru als het Prik&Tik bier van de maand kunnen aanbieden.

  Lees meer »
 4. De Benidictijnen lanceren twee nieuwe Belgische trappistenbieren!

  Trappistenbieren zijn héél strikt gereglementeerd. Ze moeten binnen de muren van een Benidictijnerabdij gebrouwen worden, de winst moet grotendeels besteed worden aan goede doelen en de trappisten zelf moeten een oogje in het zeil houden bij het brouwproces.

  Dat laatste dreigde een probleem te worden voor de Achelse trappist omdat de laatste monnik de kloosterpoort achter zich heeft dichtgetrokken. Gelukkig schoot de abdij van Westmalle ter hulp. Zij garanderen nu het toezicht op het brouwproces zodat Achel zijn trappistenlabel kan behouden. Schitterend nieuws voor alle echte bierliefhebbers.

  Daardoor telt België nog steeds 6 van de 12 trappistenbrouwerijen wereldwijd: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Trappist staat voor traditie en daardoor is het iedere keer een hele gebeurtenis als er een nieuw product voorgesteld wordt. En sinds kort zijn het er plots twee: Rochefort Tripel Extra en Westmalle Extra. Rik stelt ze met heel veel plezier aan jullie voor samen met de misschien minder bekende Achel Blond.

  Lees meer »
 5. Bier van de maand: Slutte

  Het Slutte bier is een verleidelijke, hoppige IPA en een echte ontdekking. Dit Brusselse bier is een co-creatie van 13 gepassioneerde bierliefhebbers van de Cercle Sportif Saint-Pierre in Jette die door veel te experimenteren samen een bier ontwikkelden dat naadloos aansloot bij hun imago van samenhorigheid, vriendschap en humor. Met succes trouwens, want hoewel het bier pas sinds augustus 2018 op de markt is, werd de Slutte IPA tijdens de World Beer Awards 2019 in Londen al onderscheiden als ‘Belgium’s Best Beer’ en ‘World’s Best Beer’ in de categorie ‘IPA Speciality’. Ook op het Concours Internationale de Lyon ging de Slutte met de gouden medaille aan de haal. Een héél straffe Indian Pale Ale dus!

  Lees meer »
 6. For beerlovers: zo organiseer je een online bierproeverij!

  De laatste jaren worden ze steeds populairder. Biertastings, begeleid door een biersommelier of zytholoog. Maar nu we allemaal thuis moeten blijven kan je natuurlijk nergens gezellig bier gaan proeven … Dus waarom organiseer je zelf geen degustatie, via Skype of Zoom? Nodig je beste vrienden uit en ga aan de slag!

  Lees meer »
 7. Bier van de maand: Averbode Blond

  De Kempen zijn een goede biotoop voor onze Belgische abdijbieren. Trappist van Westmalle en de abdijbieren van Tongerlo en Postel kennen we allemaal, maar voor april selecteerde biersommelier Ben Vinken deze Averbode Blond. In de eeuwenoude abdij van Averbode, gesticht in 1134, werd vanaf de 14de eeuw tot het begin van de 20ste bier gebrouwen. De paters Norbertijnen knopen nu opnieuw aan bij deze traditie met dit blonde abdijbier dat in opdracht gebrouwen wordt door Brouwerij Huyghe op de Appelhoek in Melle waar al sinds 1654 brouwactiviteit is. Vandaag roert Alain De Laet, de 4de generatie Huyghe, er in de brouwketels. Het olifantje van hun bekendste bier, Delirium, werd geboren in 1989 en is een internationaal icoon geworden. Averbode Blond is sinds 2013 op de markt en rijfde sindsdien al 9 internationale beer awards binnen. Tot in Shanghai, China en Melbourne, Australië!

  Lees meer »
 8. The classics, the new kid in town and the strong one!

  Amber bieren hebben eigenlijk maar één zaak echt gemeen: hun kleur. Amber bier komt aan die mooie kleur door het gebruik van bleke moutsoorten, het zogenaamde “special B” mout. Een gedeelte van het gerst wordt wat zwaarder gebrand en dit zorgt ervoor dat de suikers in het graan lichtjes karamelliseren. Het bier kleurt mee en de granen geven een kruidige, karamelachtige smaak aan het  bier. Amber bieren zijn heel zelden echt zoet. Lichtjes bitter en hoppig is de norm. Maar verder zijn er amber bieren naar ieders smaak. Van vederlicht tot héél stevig.

  Lees meer »
 9. Bier van de maand: Scotch Silly

  Voor maart selecteerde Ben Vinken, biersommelier van Prik en Tik en drijvende kracht achter Bierpassie Magazine, deze Silly Scotch. Allesbehalve een ‘silly’ keuze, want de brouwers van Silly zijn geen dwazen, integendeel! Sinds Marcelin Hypolite Mynbrughen in 1850 in het Henegouwse Silly startte met brouwen, wordt de expertise van het ambachtelijk bier brouwen al 6 generaties lang doorgegeven. De brouwerij is een referentie op het vlak van kwaliteit. Elk bier van de Brasserie de Silly wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen met de beste grondstoffen: zuiver water, unieke gist waarvan enkel de meesterbrouwer het geheim kent, de beste hop en kwaliteitsmout. Deze stevige scotch (8% alc.) is het zoveelste bewijs van hun vakmanschap.

  Lees meer »
 10. Bier review: Triple d'Anvers

  Wie Antwerpen zegt, zegt de Meir, het MAS en misschien zelfs de Antwerpse handjes. Maar wist je dat de Sinjorenstad ook een eigen blonde tripel heeft? Ben Vinken heeft hem mogen proeven.

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.