Streekbieren

PrikenTik - Streekbieren

Onze wereldwijd gekende Belgische streek- en abdijbieren zijn opnieuw aan een ongelooflijke opmars bezig. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Oude recepten worden vanonder het stof gehaald en bijna wekelijks komen er nieuwe biercreaties op de markt. Ook buiten onze landsgrenzen brouwt men met veel liefde nieuwe ‘crafted beers’. Klik hier en ontdek de beste speciale bieren op de markt.

 1. Professional van Prik&Tik aan het woord: Danielle

  Elke maand vertelt een Prik&Tik-medewerker over zijn of haar favoriete dranken. Danielle, die sinds mei 2020 aan de slag is als e-commerce manager op ons hoofdkantoor in Lommel, mag de spits afbijten.

   

  Lees meer »
 2. Bier van de maand: Cuvée du Château

  Zo’n twaalf jaar terug wandelde brouwmeester Hans Mehuys samen met Xavier Vanhonsebrouck, inmiddels de vijfde generatie van de familiebrouwerij, door de kelders van het Kasteel van Ingelmunster. In de kelders vonden ze enkele flessen Kasteel Donker die zo’n tien jaar hadden gerijpt. Ze openden een fles en kregen een fantastisch smaakpalet voorgeschoteld dat meteen naar meer smaakte. Na de degustatie van de oude Kasteel Donker gingen Xavier en zijn brouwmeesters onmiddellijk aan de slag en ontwikkelden ze deze Cuvée du Château. Ze gebruiken dezelfde ingrediënten als voor een Kasteel Donker maar wel volgens een speciaal brouwproces dat het bier zijn unieke porto-achtige smaak geeft. Hoe dat speciale proces precies in mekaar zit blijft voorlopig ‘brouwersgeheim’.

  Lees meer »
 3. Onze 10 beste herfstbieren

  De herfst begon wel erg vroeg dit jaar. Zo ergens rond 1 augustus als ik me goed herinner, met een stevige plensbui. Maar de herfst heeft ook zijn mooie kanten met de prachtige kleuren van de natuur en de geur van mos en paddenstoelen. Geuren en kleuren die om een aangepast biertje vragen. Geen zoete fruitbieren maar iets stevigers: kruidige bieren die een warme gloed uitstralen. Rik stelt jullie graag zijn persoonlijke top 10 voor, ideaal om van te genieten na een fikse herfstwandeling!

  Lees meer »
 4. De Prik&Tik City Beer Battle

  Wat kies je: een Brugse Zot, een Antwerps Bolleke of een Gentse Strop?

  Iedere stad die zich een beetje respecteert doet vandaag aan city marketing en een eigen stadsbier mag daar zeker niet in ontbreken. Het Antwerpse Bolleke, aka ‘ne Keuning’ is al jaar en dag een begrip waarvoor de bierliefhebber graag afzakt naar het legendarische stamcafé Den Engel op de Grote Markt in Antwerpen. Maar ook onze twee andere Vlaamse kunststeden willen niet achter blijven en proberen ons te verleiden met een Brugse Zot of een Gentse Strop.

  Rik zocht voor jou uit wie de winnaar is in deze CITY BEER BATTLE.

  Lees meer »
 5. Bier van de maand: Duchesse de Bourgogne

  Brouwerij Verhaeghe-Vichte heeft een rijke geschiedenis. Deze West-Vlaamse familieonderneming werd al in 1885 opgericht. De twee wereldoorlogen zorgden beide keren voor de volledige ontmanteling van de brouwerij, maar de Verhaeghes zijn West-Vlaamse koppigaards en iedere keer knokten ze zich terug in de markt met hun speciale kwaliteitsbieren. Neem bijvoorbeeld deze Duchesse de Bourgogne. Met zijn zoet-fruitige smaak en stralende kleur is dit speciaalbier een mooie vertegenwoordiger van de Vlaamse roodbruine bierstijl, zo geroemd door de wereldwijd gewaardeerde bierauteur Michael Jackson.

  Lees meer »
 6. 10 goede redenen om voor alcoholvrij bier te kiezen

  Alcoholvrij bier wint héél snel aan populariteit en daar zijn veel goede redenen voor. Rik zet de belangrijkste even op een rij.

  Lees meer »
 7. Bier van de maand: Bar Belge

  Drink different. Een slogan die geweldig klinkt voor een bier dat echt helemaal anders is. Deze Belgische creatie, die recent op de markt kwam, brengt al het beste van bier samen om jouw smaakpapillen helemaal te verrassen. Perfect na een stevige fietstocht, op een feestje of gewoon voor een avondje in de zetel. Dit Belgisch bier, dat op de World Beer Awards Belgium een bronzen medaille wegkaapte, heeft z’n plaats in ons schap helemaal verdiend!

  Lees meer »
 8. Beer Battle! Bier mét versus bier zonder alcohol. Wie wint?

  Moet het nog gezegd worden dat alcoholvrije en alcoholarme bieren aan een onstuitbare opmars bezig zijn? De cijfers uit het jaarverslag van de Belgische Brouwers spreken boekdelen. In 2017 gaf 1,5% van de Belgen aan vaak alcoholvrij bier te drinken en 6,8% soms. In 2019 was dit al respectievelijk 3% en … 27,1%. Spectaculair! Het marktaandeel van de alcoholvrije en alcoholarme bieren bedraagt volgens de trendwatchers van Misset Horeca zo’n 9% en blijft groeien. Allemaal redenen om de alcoholvrije bieren aan een vergelijkende smaaktest te onderwerpen. Rik maakte zijn keuze uit het Prik&Tik assortiment en vergelijkt de alcoholvrije variant met de ‘klassieke’ variant mét alcohol. We zijn benieuwd!

  Lees meer »
 9. Bier van de maand: Wijnberg

  Een bier dat Wijnberg gedoopt werd? Jawel, en het is een ‘specialleke’! Wijnberg van brouwerij De Ranke uit het Henegouwse Dottignies is een verwijzing naar de wijk Wijnberg in het nabijgelegen Wevelgem, waar één van de brouwers opgroeide. Maar het is ook een knipoog naar het vineuse karakter van dit oud bruin bier. De brouwers Nino en Guido lieten zich inspireren door deze klassieke bierstijl om een oud bruin 2.0 te creëren, met een smaak die balanceert tussen zoet en zuur. Hiervoor mengen ze één derde jong bier en twee derden oud bier dat minimaal 2 jaar heeft kunnen rijpen in houten vaten. Voor extra complexiteit voegen ze een flinke slok Jacobins Oud Foederbier van brouwerij Vanderghinste in Bellegem toe.

  Het resultaat? Een heel mooi, complex, oud bruin bier. Een perfect huwelijk van de beste West-Vlaamse en Henegouwse brouwerijtradities.

  Lees meer »
 10. De microbrouwerij van Grimbergen houdt drie nieuwe bieren boven de doopvont

  Vanaf NU exclusief online verkrijgbaar bij Prik&Tik

  Voor het eerst sinds de Franse revolutionairen meer dan 200 jaar geleden de abdij van Grimbergen in de as legden, wordt er opnieuw bier gebrouwen binnen de abdijmuren. De nieuwe microbrouwerij is het resultaat van een samenwerking tussen de Abdij van Grimbergen, Alken-Maes en de Carlsberg Group. Op basis van historische informatie uit het abdijarchief ontwikkelden Pater Karel Stautemas, provisor van de abdij, en meesterbrouwer Marc-Antoine Sochon drie nieuwe bieren. Historisch erfgoed, maar gebrouwen in een spiksplinternieuwe en hypermoderne microbrouwerij.

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.