Sofie's Beer Talk

 1. Sofie's Beer Talk: Biertips voor die zomerse BBQ’s

  Het is zomer, het seizoen van smakelijke BBQ’s en gezellige tuinfeestjes. Geen betere drank om erbij te serveren dan bier. Van een verfrissend zure oude geuze als aperitief tot een heerlijke tripel bij die lekkere gegrilde en traag geroosterde BBQ-gerechten, talloze combinaties zijn er mogelijk.

  Lees meer »
 2. De comeback van de saison-bieren

  Saison- of seizoensbier. Je hebt er natuurlijk al wel eens van gehoord, maar heb je het ook al geproefd? Deze bierstijl dreigde een tijdje geleden in de vergetelheid te verdwijnen, maar veroverde het laatste decennium de harten van bierliefhebbers over de hele wereld. Van een eenvoudige dorstlesser groeide dit bier uit Henegouwen uit tot een ware ster.

  Lees meer »
 3. Sofie's Beer Talk: Zonder alcohol maar niet zonder smaak

  De tijden waarin alcoholvrij gelijk stond aan waterig en flets zijn helemaal voorbij. Mooi gehopt, lekker fruitig of heerlijk bitter, je vindt deze smaken allemaal in alcoholvrije bieren. Ik duik in het aanbod en geef alvast enkele aanraders mee. Maar wanneer mag je bier alcoholvrij noemen? En hoe wordt het gebrouwen? Ik leg het je even uit!

  Lees meer »
 4. Sofie's Beer Talk: Een blik op de biertrends van 2023

  Wat brengt 2023 ons op het gebied van bier? Een golf aan nieuwe bieren en brouwerijen waarin we enkele duidelijke trends waarnemen. Tijd om er even op in te zoomen. Wat vast staat is dat onze smaakpapillen opnieuw verwend worden in het komende bierjaar. Sofie Vanrafelghem neemt je mee in de biertrends van 2023.

  Lees meer »
 5. Sofie’s Beer Talk - De beste bieren voor je eigen geschenkmand

  Geen beter cadeau dan een mooie biermand om je bierliefhebbende vader, moeder, nonkel of tante mee te verwennen. Nog charmanter is eentje die je zelf samengesteld hebt, maar hoe begin je daar nu aan? Hou allereerst rekening met zijn of haar voorkeuren en verlies de klassiekers niet uit het oog. Durf ook te kiezen voor innovatieve bierstijlen. Een geslaagde biermand bevat een breed gamma aan diverse aroma’s en smaken en is een ontdekkingstocht doorheen de rijke biercultuur.

  Lees meer »
 6. Sofie’s Beer Talk – Bierbox Cheers in a box

  In ons bierland België zijn we verwend. Je kan steeds kiezen uit zo vele mooie bieren en brouwerijen. Bovendien werd onze biercultuur erkend door UNESCO als immaterieel werelderfgoed. Ik stelde voor Prik&Tik een bierbox samen: “Cheers in a box”, hiermee hoop ik een voorproefje mee te geven van hoe bijzonder als ook verschillend qua smaak en stijl onze bieren wel zijn. Via deze twaalf bieren ga je op een smaakvolle ontdekkingstocht doorheen het Belgische bierlandschap. In deze blog beschrijf ik alvast 5 van deze 12 heerlijke bieren.

  Oude Geuze Boon - Brouwerij Boon - 7 %
  In 1978 nam Frank Boon de geuzestekerij over van René De Vits, die toen bekend stond als één van de beste geuzemakers. Samen met zijn zonen Karel en Jos Boon bouwde hij hun lambiekbrouwerij uit tot de grootste van ons land. Een oude geuze is een blend van

  Lees meer »
 7. Sofie’s Beer Talk - Herfst in je glas

  De prachtige kleuren van de herfst kun je overal ontdekken. Op een wandeling door het bos, in de mode voor het herfstseizoen en in je bierglas! Van goudblond tot roodbruin en diep donker, het zijn de kleuren die je vaak ziet schitteren in bieren. En dan heb ik nog niet over hun aroma’s en smaken, deze combineren moeiteloos bij vele herfstgerechten. Van zuur tot zoet, van strak tot rond, van licht tot krachtig en volmondig, het is een zalig seizoen om aan foodpairing met bier te doen.

  Lees meer »
 8. Sofie's Beer Talk - Verfrissende lentebieren

  Met de komst van de lente grijpen we gemakkelijker naar verfrissende bieren. Op het zonnige terras smaken die krakende saisons, dorstlessende witbieren of lekker gehopte blonde bieren nog beter. Dit zijn er vijf voor je boodschappenlijst.

  Lees meer »
 9. Sofie's Beer Talk - Feestbieren om te delen!

  Van aperitief tot en met dessert is het fijn als je kan werken met 75 cl flessen. Niet alleen schenkt het gemakkelijker, het presenteert ook erg leuk.
  Sofie Vanrafelghem geeft vijf aanraders mee.

  Lees meer »
 10. Sofie's Beer Talk - Trappisten

  Trappisten zijn monniken die een eenvoudig leven leiden, waarin bidden en werken centraal staan. Ze maken ambachtelijke producten zoals bier om te voorzien in hun levensonderhoud en sociale doelen te steunen. Hun bieren zijn enorm geliefd, niet alleen in België maar over heel de wereld. Wat is nu het geheim van deze trappistbieren? Tijd om ze eens van dichterbij te bekijken.

  Lees meer »