Wijnstreken

PrikenTik - wijnstreken

De tijd dat de Bordeaux- en Bourgognewijnen de markt voor zich alleen hadden ligt al lang achter ons. Goede wijn vind je vandaag in heel Frankrijk, in heel Europa en over de ganse aardbol. Als wijnliefhebber is het daardoor een hele klus om de juiste keuze te maken. Spaans of Italiaans, of toch maar weer Frans? Eens een Belgisch wijntje proberen of gaan we voor de Nieuwe Wereldwijnen? Klik hier en we helpen je de juiste wijntjes te vinden voor ieder feestje en voor ieder recept.

 1. Onze allerbeste vaderdagwijnen!

  Ben je op zoek naar het ideale vaderdagcadeau? Blader dan eens door deze selectie van Rik. Als gepassioneerd wijnliefhebber maakte hij zijn eigenzinnige keuze uit ons assortiment. Zijn kinderen weten meteen wat kopen. Jij ook?

  Lees meer »
 2. Creatief met de kids: knutselen met wijnkistjes

  Heb je een paar echte knutselaars in huis? Dan kan je met een kistje wijn heel wat kanten uit! Je kan niet alleen vanalles maken met de kurk maar ook het kistje zelf kan als basis dienen voor een tof project. Wij hebben er een paar voor je getest!

  Schilderkistje

  Lees meer »
 3. Foodpairing-tip: brownies met rode wijn

  Bij een lekkere brownie hoort een goede espresso. En bij een goed glas rode wijn hoort een stukje kaas. Zo hoort het denken we …  Maar als je een beetje out-of-the-box denkt en proeft kom je tot heel verrassende en lekkere combinaties!

  Rik nam de proef op de som en selecteerde enkele rode wijnen die prima passen bij de zoete chocoladesmaak van brownies. Alle drie hebben ze flink wat alcohol om de chocolade te weerstaan en eerder zachte tannines om qua smaak mooi complementair te zijn.

  Maar we beginnen met het brownierecept van Rik.

  Lees meer »
 4. De comeback van de Merlot

  De Merlotdruif kwam de laatste jaren wat in de verdrukking door allerlei nieuwe exotische druiven die de markt inpalmden. Maar kijk, de Merlot is helemaal terug! Goede wijn behoeft geen krans, toch zet Rik graag een mooie selectie in de kijker.

  Lees meer »
 5. Pretty in pink: de beste roze bubbels

  Prik&Tik - Pretty in pink - Beste roze bubbels

  Tot voor kort was het zeker voor mannen niet cool om rosé bubbels te drinken. Maar de tijden zijn veranderd, de genders zijn gelijkgestemd en rosé bubbels zijn helemaal hip! Terecht, want ze hebben net dat tikkeltje fruitigheid extra dat hun bleke broers en zussen soms missen.

  Rik ging op zoek naar de beste rosé bubbels uit Spanje, Frankrijk en… België natuurlijk!

  Lees meer »
 6. Wijntip: lichte wijn, vol van smaak

  De zuiderse wijnen zijn de laatste jaren aan een echte opmars bezig. Fruitbommen met heel veel zon in het glas, maar ook heel veel alcohol, tot 15% zelfs. Iedereen houdt wel van de zon, maar daarom niet van een overdosis alcohol. Rik ging op zoek naar lichte wijntjes die toch vol van smaak zijn en stelt ze graag aan je voor!

  Prik&Tik - Wijntip - Lichte wijnen vol van smaak

  Lees meer »
 7. Stay cool: de opmars van de koelklimaatwijnen

  Prik&Tik - Koelklimaatwijnen

  Hoewel de stevige en pittige zuiderse wijnen nog steeds erg populair zijn, zien we dat de wijnen van druivenrassen die het best gedijen in een koeler klimaat aan een stevige opmars bezig zijn. Zeker bij wijnliefhebbers die op zoek zijn naar meer elegante wijnen zonder overdosis alcohol zijn wijnen op basis van pinot noir, merlot, pinot gris, sauvignon blanc, chardonnay en semillon erg in trek. De koelere regio’s zoals de Elzas, Bourgogne, de Rijn- en Moeselregio en zelfs België en Nederland doen het alsmaar beter. Ook de wijnen uit de koudere regio’s in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika scoren prima.

  Rik stelt graag zijn keuze van deze frisse en evenwichtige wijnen aan jullie voor.

  Lees meer »
 8. Rosé all day: waarom roséwijn niet alleen in de zomer lekker is

  Rosé all day

  De comeback van rosé begon een jaar of 15 geleden langs onze stranden. Ondertussen is rosé al lang niet meer het zoete suikerwater van weleer en een goede rosé kan vandaag gerust zijn voet zetten langs een kwalitatieve witte wijn of een lichte rode wijn. De laatste jaren is bleke rosé, het type van rosé-thuisland Provence, het ideaal. Rozerode rosé, zoals je die in Spanje vaak vindt, is tegenwoordig minder populair. Door de flinke kwaliteitsboost is een goede rosé dan ook veel meer dan een pretentieloze dorstlesser. Het is gewoon heel lekkere wijn geworden, wijn voor alle seizoenen. Wel opletten met de bewaartijd; zelfs een goede rosé drink je best erg jong.

  Rik gidst je met plezier door de beste rosés op de kaart van Prik&Tik.

  Lees meer »
 9. Wijnproeven voor beginners – 10 tips & tricks voor would-be sommeliers

  Prik en Tik - Wijnstreken - 10 tips & tricks voor would be sommeliers

  1. De eerste tip is de belangrijkste. Bij wijnproeven gaat het erom wat JIJ lekker vindt, niet wat één of andere wijngids of wijngoeroe graag lust. Wijndrinken moet een ontspannende en prettige bezigheid zijn. Plezier en genieten krijgen altijd voorrang!
  Lees meer »
 10. Knallen maar: 10 feestelijke weetjes over bubbels

  Prik en Tik - Wijnstreken - 10 feestelijke weetjes over bubbels

  Tijdens de nieuwjaarsperiode kan een lekkere sprankelende wijn, zoals champagne, prosecco, cava of mousseux, niet ontbreken. Maar wat weet je er eigenlijk over? Met deze weetjes verbluf je iedereen op de receptie!

  1. Ze zijn goed voor de lijn

  Een gemiddeld glas rode wijn bevat 125 calorieën … de meeste bubbels maar 90! Dan is de keuze snel gemaakt – want bubbels passen ook prima bij al je feestgerechten. En als aperitief kan je er ook heerlijke cocktails mee maken. Wat denk je bijvoorbeeld van deze klassieke Kir

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.