Wijnstreken

PrikenTik - wijnstreken

De tijd dat de Bordeaux- en Bourgognewijnen de markt voor zich alleen hadden ligt al lang achter ons. Goede wijn vind je vandaag in heel Frankrijk, in heel Europa en over de ganse aardbol. Als wijnliefhebber is het daardoor een hele klus om de juiste keuze te maken. Spaans of Italiaans, of toch maar weer Frans? Eens een Belgisch wijntje proberen of gaan we voor de Nieuwe Wereldwijnen? Klik hier en we helpen je de juiste wijntjes te vinden voor ieder feestje en voor ieder recept.

 1. Cocktails met porto? Jawel en héél lekker!

  Porto kennen we hier in de lage landen vooral als klassiek aperitiefje. Of zoals in de Angelsaksische landen als digestief na de maaltijd met een pittig stukje kaas zoals cheddar of stropshire. Maar wist je dat je met porto ook verrassend lekkere cocktails kan maken? Rik ging op onderzoek uit en stelt jullie graag zijn beste vondsten voor!

  Lees meer »
 2. Welke wijn drink je bij asperges?

  Tot einde juni kunnen we weer genieten van onze heerlijke Belgische asperges. Maar welke wijntjes passen het beste bij dit witte goud? Rik selecteerde een aantal interessante wijnen die mooi passen bij asperges à la flamande, met zalm of met ham. Eenvoudige maar superlekkere gerechten die tot het beste van onze Vlaamse gastronomie behoren en gewoon smeken om een lekker glas wijn!

  Lees meer »
 3. De ideale flessen voor je secretaresse!

  Op 15 april is het wereldwijd Secretaressedag, het uitgelezen moment om je personal assistant in de bloemetjes te zetten. Of wat ons betreft, en nog véél beter, om je secretaresse een heerlijke fles wijn te schenken. Omdat die dag alleen het beste goed genoeg is, ging Rik op zoek naar de echte verborgen parels in ons aanbod. Vijf topflessen die je met een gerust gemoed kan cadeau doen. Het enige wat je moet doen is even uitvissen wat zij of hij het liefst drinkt. Wit, rood, rosé of bubbels?

  Lees meer »
 4. Een stevige kaas met een goed glas porto, zalig!

  Als we aan kaas denken, dan denken we al snel aan de combinatie van Franse kaas met een goede rode wijn of aan wat blokjes Hollandse gouda met een trappist. Maar het kan ook anders en de Britten geven ons daarin het goede voorbeeld. Over de plas beschouwen ze de combinatie van een stukje stropshire, cheddar of stilton kaas met een goed glas porto als de perfecte afsluiter van de maaltijd. De pairing van de wat zoute; uitgesproken smaak van deze karakterkazen en het zoete van de porto is een ware streling voor de smaakpapillen. Het moet trouwens niet per definitie Engelse kaas zijn. Porto doet het ook prima bij bijvoorbeeld oude brokkelkaas, Italiaanse gorgonzola of Franse roquefort. Zolang de kaas maar karakter heeft.

  Lees meer »
 5. Onze meest romantische champagnes en cava’s voor Valentijn

  Ben je ook aan ’t aftellen naar Valentijn? Het moment om thuis met z’n tweetjes de liefde te vieren! En dan mag een goede fles bubbels zeker niet op je geschenkenlijstje ontbreken. Als we je een tip mogen geven, ga voor een rosé champagne of cava. Da’s pure luxe en verwennerij! En onthoud vooral, het is pas fijn als er bubbels zijn!

  Lees meer »
 6. Alcoholvrije wijn: zo hou je Tournée Minérale gezellig!

  In februari komt de vijfde editie van Tournée Minérale er weer aan. Een initiatief dat ons uitdaagt om gezelligheid te creëren zonder alcohol. Een maand dus om ons, zeker in deze uitzonderlijke tijden, meer energie te geven. Maar zelfs als je actief deelneemt aan Tournée Minérale kan je best een lekker glas wijn drinken. Wijn zonder alcohol wel te verstaan. NOLO-wijnen, wijnen met weinig of geen alcohol, zijn aan een steile opmars bezig, met een steeds betere kwaliteit als gevolg. Zeker het nieuwe procedé waarbij de alcohol pas na de vinificatie van de wijn onder lage druk en op lage temperatuur verdampt wordt, is een zegen voor de smaak van alcoholvrije wijn. Zo blijven alle aroma’s, smaken en tannines van de oorspronkelijke wijn met alcohol behouden zodat je nog amper het verschil proeft met ‘echte’ wijn! Zelfs echte kenners hebben het vandaag moeilijk om een NOLO chardonnay of merlot te onderscheiden van de tegenhangers met alcohol. Neem zelf de proef op de som, je zal verrast zijn!

  Lees meer »
 7. Heerlijke bubbels voor de eindejaarsfeesten

  Enkele toppers uit ons gamma champagne, cava, prosecco en mousserende wijn.

  December is en blijft de feestmaand bij uitstek en daar zal zelfs de coronapandemie niet echt veel aan veranderen. Wij Vlamingen zijn en blijven Bourgondiërs die willen genieten van het leven. Dit jaar weliswaar veilig in onze eigen bubbels, maar wel nog steeds met een mooie feesttafel vol lekkere hapjes. En daar mag een goed glas bubbels natuurlijk niet bij ontbreken. Om jullie te helpen maakte Rik een mooie selectie uit ons gamma. Echt voor elk wat wils!

  Lees meer »
 8. Wild van wijn: deze wijnen zijn lekker bij wild

  Het wildseizoen is weer van start gegaan. En een lekker stuk wild smeekt om een goed glas wijn! Rik ging in ons assortiment op zoek naar de wijntjes die perfect passen bij een stevige hazenrug, een mals stukje hertenkalffilet, een winterse stoofpot van everzwijn of delicate patrijsjes.

  Lees meer »
 9. Rosés voor alle seizoenen!

  Tot voor kort waren rosés eenvoudige en frisse zomerwijntjes, maar daarin kwam de voorbije decennia snel verandering. Creatieve wijnmakers beseften dat een goede rosé best een gastronomische wijn kan zijn en gingen aan de slag om hun producten te perfectioneren. De consument pikte dit op en de herontdekking van het potentieel van een goede rosé was een feit.

  Rik maakte voor jou een selectie van onze beste rosés die je perfect heel het jaar door kan drinken!

  Lees meer »
 10. Lekkere wijn in kleine flesjes

  Lust je graag af en toe een wijntje, maar sta je niet altijd te popelen om een grote fles te ontkurken? Daarom hebben we bij Prik&Tik ook een ruim assortiment flesjes wijn van 37.5 cl, 25 cl en zelfs 20 cl. Ideaal als je eens wil genieten van één of maximum twee glaasjes. Rik stelt enkele toppers aan je voor!

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.