Wijnstreken

PrikenTik - wijnstreken

De tijd dat de Bordeaux- en Bourgognewijnen de markt voor zich alleen hadden ligt al lang achter ons. Goede wijn vind je vandaag in heel Frankrijk, in heel Europa en over de ganse aardbol. Als wijnliefhebber is het daardoor een hele klus om de juiste keuze te maken. Spaans of Italiaans, of toch maar weer Frans? Eens een Belgisch wijntje proberen of gaan we voor de Nieuwe Wereldwijnen? Klik hier en we helpen je de juiste wijntjes te vinden voor ieder feestje en voor ieder recept.

 1. Bordeaux wijnen voorbij de klassiekers

  Bordeaux wijnen voorbij de klassiekers

  Fruitiger, frisser, met een nieuw karakter: de nieuwe generatie rode wijnen uit Bordeaux weerspiegelt de voortdurende evolutie van de praktijken in de wijngaard.

  De afgelopen jaren hebben wijnboeren de stijl van rode Bordeaux-wijnen aanzienlijk veranderd en wijnen geproduceerd die soepeler en voller zijn, met bijzonder expressief fruit en minder eikenhout.

  Lees meer »
 2. Tips van Rik: De beste alcoholvrije wijn en light wijn

  Tips van Rik: De beste alcoholvrije wijn en light wijn

  Dacht je dat 'wijn' en 'zonder alcohol' nooit in dezelfde zin zouden passen? Denk opnieuw! Alcoholvrije wijnen behouden de passie en de beleving van hun alcoholhoudende broers en zussen.

  Wil je gewoon een beetje minderen met alcohol? Dan zijn light wijnen jouw go-to keuze. Ze bevatten weliswaar alcohol, maar in mindere mate én ze bevatten minder calorieën.

  Maar wat is het geheim achter de productie van deze wijnen? Rik licht een tipje van de sluier op en vertelt je meer over zijn favorieten.

  Lees meer »
 3. Het is weer tijd voor sangria!

  Het is weer tijd voor sangria!

  Heb je echt wel een zomer gehad als je niet op zijn minst één keer van een sangria hebt genoten? Als de zon begint te schijnen, zie je overal meer glazen sangria verschijnen. Vraag je je af waar sangria vandaan komt? Het komt natuurlijk uit Spanje. Het woord "Sangria" is eigenlijk afgeleid van het Spaanse woord "sangre", wat "bloed" betekent, vanwege de prachtige dieprode kleur van de drank. Het is simpelweg onmisbaar tijdens gezellige zomeravonden.

  Deze traditionele Spaanse drank wordt gemaakt door wijn te mengen met fruit. Wil je de sangria op de authentieke manier proeven? Bereid het dan een paar uur van tevoren, net zoals de Spanjaarden dat doen. Op die manier krijgt het fruit voldoende tijd om de sangria nog meer smaak te geven.

  Lees meer »
 4. De 10 lekkerste cadeaus voor Moederdag

  De 10 lekkerste cadeaus voor Moederdag

  Al ooit van Anna Jarvis gehoord? Rik ook niet. Toch speelt deze dame een heel belangrijke rol in ons leven.  Ze riep na de dood van haar eigen mama namelijk Moederdag in het leven.
  Dat alle lieve moekes sinds 1914 Moederdag op de tweede zondag in mei vieren en een cadeau krijgen, hebben ze dus aan haar te danken en aan president Woodrow Wilson. In Antwerpen eren we alle mama's dan weer op 15 augustus naar aanleiding van de feestdag van Maria.  

  Wil je graag jouw moeder extra in de bloemetjes zetten? Breng haar dan een ontbijt op bed of een lunch op maat – met een lekker glaasje erbij natuurlijk. Gelukkig kun je voor allebei tot het allerlaatste moment terecht in je Prik&Tik-winkel en op de webshop! Rik heeft alvast de leukste cadeaus voor haar uitgekozen.

  Lees meer »
 5. De beste wijncocktails voor de lente

  De beste wijncocktails voor de lente

  Een glas wijn smaakt altijd. Maar soms mag het wel wat meer zijn! Daarom heeft Rik vijf heerlijke wijncocktails bedacht, met voornamelijk Spaanse en Portugese wijnen. Maak ze zoals ze hieronder staan of vervang deze cuvées door alcoholvrije wijn om er mocktails van te maken.

  Lees meer »
 6. Koken zonder alcohol: een alcoholvrij menu voor Valentijn

  Koken zonder alcohol: een alcoholvrij menu voor Valentijn

  We weten het allemaal: de liefde gaat door de maag. En dus is er voor Valentijn niets zo leuk als een romantisch diner. In veel klassieke gerechten zit een scheutje alcohol, maar wat als jullie tijdens Valentijn eens alcoholvrij willen genieten?

  Lees meer »
 7. Vind de perfecte alcoholvrije wijn voor Tournée Minérale

  Vind de perfecte alcoholvrije wijn voor Tournée Minérale

  Het is weer zover: Tournée Minérale staat voor de deur. En je weet ondertussen dat dat echt geen synoniem hoeft te zijn voor een eindeloze reeks plat water of colaatjes. Er zijn ondertussen zoveel 0%-alternatieven, van mocktails en bier tot gin en zelfs likeuren. Maar wat als je zin hebt in een glaasje goede alcoholvrije wijn? Ook op dat gebied is het assortiment de laatste jaren geëxplodeerd. En als Rik alle exemplaren uit de webshop moet opsommen, is hij morgen nog bezig. Maar hij heeft wel een paar publieksfavorieten uitgelicht.

  Lees meer »
 8. Champagne! De beste bubbels voor je nieuwjaarsreceptie

  Champagne! De beste bubbels voor je nieuwjaarsreceptie

  Het is weer zover! De tijd is aangebroken om samen met je zakencontacten, collega’s, familie of buren het nieuwe jaar in te luiden. En daar hoort natuurlijk één ding bij … champagne! Want wat is er feestelijker dan een glaasje bubbels? Rik zet enkele toppers op een rij.

  Lees meer »
 9. Enkele lekkere wijntjes die passen bij je kerstmenu

  Kerstmis is dé periode van lekker eten en drinken en gezellig samen zijn. Maar wat zet je dit jaar op het kerstmenu? Een perfect gebraden gevulde kalkoen blijft één van de klassiekers bij uitstek in onze kerstmenu’s en daarom ging Rik op zoek naar enkele wijnen uit het Prik&Tik gamma die mooi aansluiten bij de fijne smaak van een mals stukje kalkoen. Bij gevogelte kan je probleemloos zowel rood als wit drinken en dus doet Rik je graag enkele suggesties voor de twee.

  Ook voor een aantal andere klassiekers op het kerstmenu heeft Rik enkele interessante tips in petto.

  Lees meer »
 10. Het is pas fijn als er bubbels zijn! Maar het hoeft zeker niet altijd champagne te zijn

  Op 31 december gaan we weer met z’n allen klinken om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. Traditioneel doen we dat met een glaasje champagne maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn nog veel andere bubbels die minstens even feestelijk en even lekker zijn.

  Rik selecteert daarom voor jou enkele lekkere alternatieve bubbels uit het Prik&Tik gamma.

  Lees meer »