Wijnstreken

PrikenTik - wijnstreken

De tijd dat de Bordeaux- en Bourgognewijnen de markt voor zich alleen hadden ligt al lang achter ons. Goede wijn vind je vandaag in heel Frankrijk, in heel Europa en over de ganse aardbol. Als wijnliefhebber is het daardoor een hele klus om de juiste keuze te maken. Spaans of Italiaans, of toch maar weer Frans? Eens een Belgisch wijntje proberen of gaan we voor de Nieuwe Wereldwijnen? Klik hier en we helpen je de juiste wijntjes te vinden voor ieder feestje en voor ieder recept.

 1. Wijnproeven voor beginners – 10 tips & tricks voor would-be sommeliers

  Prik en Tik - Wijnstreken - 10 tips & tricks voor would be sommeliers

  1. De eerste tip is de belangrijkste. Bij wijnproeven gaat het erom wat JIJ lekker vindt, niet wat één of andere wijngids of wijngoeroe graag lust. Wijndrinken moet een ontspannende en prettige bezigheid zijn. Plezier en genieten krijgen altijd voorrang!
  Lees meer »
 2. Knallen maar: 10 feestelijke weetjes over bubbels

  Prik en Tik - Wijnstreken - 10 feestelijke weetjes over bubbels

  Tijdens de nieuwjaarsperiode kan een lekkere sprankelende wijn, zoals champagne, prosecco, cava of mousseux, niet ontbreken. Maar wat weet je er eigenlijk over? Met deze weetjes verbluf je iedereen op de receptie!

  1. Ze zijn goed voor de lijn

  Een gemiddeld glas rode wijn bevat 125 calorieën … de meeste bubbels maar 90! Dan is de keuze snel gemaakt – want bubbels passen ook prima bij al je feestgerechten. En als aperitief kan je er ook heerlijke cocktails mee maken. Wat denk je bijvoorbeeld van deze klassieke Kir

  Lees meer »
 3. Dessert-recept: Panna cotta met abrikozen en witte wijn

  Wil je tijdens de feestdagen indruk maken met je kookkunsten? Serveer dan deze verfijnde panna cotta met abrikozen en een vleugje alcohol – perfect voor het eindejaar! 

  TIP: Wil je dit recept kidsproof maken? Vervang de wijn dan door abrikozensap voor een extra zoet dessertje.

  Prik&Tik - Panna cotta met abrikozen en witte wijn

  Lees meer »
 4. De lekkerste wijnen voor de feesten

  Tijdens de feestdagen mag het net ietsje meer zijn. Daarom selecteerde Rik voor het einde van 2019 zes elegante wijnen waarmee je het gezelschap gegarandeerd aangenaam zal verrassen. 2x rode wijn, 2x witte wijn en 2x bubbels. Stuk voor stuk betaalbare toppers!

  Prik&Tik - De lekkerste wijnen voor de feesten

  Lees meer »
 5. Ga voor rode wijnen met veel body

  Tijdens de wintermaanden mag het allemaal best wat stoerder zijn. Stevige stapschoenen, een comfortabele winterjas, warme handschoenen en … een stevig glas wijn. De lichte zomerwijntjes mogen enkele maanden rusten in de kelder langs de flipflops en de strandballen.

  Rik maakt voor jullie een selectie van stevige maar betaalbare rode wijnen die het prima doen bij een stoofpotje of een stukje wild.

  Prik&Tik - Rode wijnen met veel body - Gezellig

  Lees meer »
 6. Portugese wijnen, veel meer dan alleen maar porto

  Portugal is een vrij apart wijnland. De Portugese wijncultuur ontwikkelde zich relatief afgezonderd van de rest van Europa en daardoor zijn er veel druivenrassen die je nergens anders in de wereld vindt. Als je weet dat er meer dan 250 inheemse druivenvariëteiten geteeld worden, is het de normaalste zaak ter wereld dat je de druivensoort op een Portugees wijnetiket niet herkent. De bekendste wijnstreken zijn de Douro-vallei, Alentejo en Dão, maar je kan overal echte pareltjes ontdekken. Rik ging voor jullie op zoek.

  Prik en Tik - Wijnstreken - Portugese wijnen

  Lees meer »
 7. Wijnpairing: deze wijnen tillen je junkfood naar een hoger niveau

  Je kent het wel: je hebt een lange dag gehad, honger en echt geen zin om te koken. Je bestelt junkfood of haalt wat snacks uit de kast, maar hebt ook zin in een lekker glaasje. Met deze tips hoef je niet meer na te denken en maak je altijd combinaties die geweldig smaken. Want zelfs ‘trashy’ eten verdient een fancy drankje.

  Chips & Chardonnay

  Wijnpairing-junkfood-Prik-en-tik

  Zin om je in de zetel te ploffen met een zak chips? Schenk dan ook meteen een Chardonnay in, want de zuurtegraad van die wijn maakt een mooi contrast met het vet en het zout in aardappelchips.

  Lees meer »
 8. Wijnhack: hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

  Prik&Tik - Wijn bewaren - wijnflessen

  Zolang de kurk of schroefdop op de fles blijft, kan je een goede fles wijn jarenlang bewaren. Maar eens geopend moet het snel gaan. Oxidatie is namelijk de grootste vijand van wijn. Door het contact met zuurstof kan je wijn verzuren. Er zijn twee vuistregels. Een geopende fles rode wijn kan je maximaal twee dagen bewaren. Witte en rosé wijnen blijven maximaal vier dagen goed.

  In de koelkast!

  Een fles die je niet leegdrinkt, moet je uiteraard zo goed mogelijk afsluiten – handiger met een schroefdop dan met een kurk – en dan bewaren in de koelkast. Dat geldt ook voor rode wijn! De koude zal het oxidatieproces vertragen.

  Tip: koop voor een paar euro een plastic of metalen wijnstop voor die dagen dat je de kurk er echt niet opnieuw in krijgt.

  Lees meer »
 9. Wijnpairing: Hoe kies je de perfecte wijn bij kaaspizza?

  Prik&Tik - Wijnpairing - Welke wijn bij pizza?

  Verse tomaten en smeuïge kaas … het zijn de basisingrediënten van één van de meest populaire gerechten van de hele wereld: pizza! En bij een lekker stuk pizza hoort natuurlijk een goed glas wijn. Wij leggen uit hoe je deze het beste kiest.

  Rood of wit?

  Als je een Italiaans restaurant binnenloopt, zie je daar traditiegetrouw flessen rode wijn op tafel staan. Daar zijn goede redenen voor, want pasta en pizza zijn stevige gerechten, met een vrij hoog vetgehalte. Rood is de wijnsoort die daar het beste tegengewicht aan kan bieden. Maar dat wil niet zeggen dat witte wijn uitgesloten is voor je pizza party. Als je een variant uitkiest met een stevige body, kunnen wit en zelfs bubbels ook prima.

  Veel aciditeit, weinig tannines

  Lees meer »
 10. Wijnhack: hoe open je wijn zonder flessenopener?

  Prik&Tik - Wijnhack - Hoe open je een fles zonder kurkentrekker?

  Een heerlijke fles wijn? Check. Aangepaste glazen? Check. Flessenopener? Potverdorie, waar is die weer naartoe …? Geen zorgen, met onze tips open je je fles wijn zelfs zonder flessenopener in no time! Welke methode kies je?

  De sleutelmethode

  Ok, je kan je flessenopener nergens vinden. Maar een sleutel heb je altijd wel bij de hand!

  Steek de sleutel schuin in de kurk en gebruik hem om de kurk helemaal rond te doen draaien in de richting van de klok. Wikkel nu een handdoek rond de sleutel en trek de sleutel – en de kurk – eruit.

  Let op: met deze methode kunnen er soms kleine stukjes kurk loskomen. Heb je dat aan de hand? Giet je wijn dan door een koffiefilter om ze

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.