Wijnstreken

PrikenTik - wijnstreken

De tijd dat de Bordeaux- en Bourgognewijnen de markt voor zich alleen hadden ligt al lang achter ons. Goede wijn vind je vandaag in heel Frankrijk, in heel Europa en over de ganse aardbol. Als wijnliefhebber is het daardoor een hele klus om de juiste keuze te maken. Spaans of Italiaans, of toch maar weer Frans? Eens een Belgisch wijntje proberen of gaan we voor de Nieuwe Wereldwijnen? Klik hier en we helpen je de juiste wijntjes te vinden voor ieder feestje en voor ieder recept.

 1. Stay cool: de opmars van de koelklimaatwijnen

  Prik&Tik - Koelklimaatwijnen

  Hoewel de stevige en pittige zuiderse wijnen nog steeds erg populair zijn, zien we dat de wijnen van druivenrassen die het best gedijen in een koeler klimaat aan een stevige opmars bezig zijn. Zeker bij wijnliefhebbers die op zoek zijn naar meer elegante wijnen zonder overdosis alcohol zijn wijnen op basis van pinot noir, merlot, pinot gris, sauvignon blanc, chardonnay en semillon erg in trek. De koelere regio’s zoals de Elzas, Bourgogne, de Rijn- en Moeselregio en zelfs België en Nederland doen het alsmaar beter. Ook de wijnen uit de koudere regio’s in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika scoren prima.

  Rik stelt graag zijn keuze van deze frisse en evenwichtige wijnen aan jullie voor.

   

  Feniks wit

  Een op-en-top Belgische wijn, gevinifieerd door de Petrushoeve in het Brabantse Hageland. Liefhebbers van de één-serie Thuis

  Lees meer »
 2. Rosé all day: waarom roséwijn niet alleen in de zomer lekker is

  Rosé all day

  De comeback van rosé begon een jaar of 15 geleden langs onze stranden. Ondertussen is rosé al lang niet meer het zoete suikerwater van weleer en een goede rosé kan vandaag gerust zijn voet zetten langs een kwalitatieve witte wijn of een lichte rode wijn. De laatste jaren is bleke rosé, het type van rosé-thuisland Provence, het ideaal. Rozerode rosé, zoals je die in Spanje vaak vindt, is tegenwoordig minder populair. Door de flinke kwaliteitsboost is een goede rosé dan ook veel meer dan een pretentieloze dorstlesser. Het is gewoon heel lekkere wijn geworden, wijn voor alle seizoenen. Wel opletten met de bewaartijd; zelfs een goede rosé drink je best erg jong.

  Rik gidst je met plezier door de beste rosés op de kaart van Prik&Tik.

   

  Fado Rosé

  Een moderne lichte rosé uit Portugal. Een wijn vol stuivende, fruitige aoma’s. Je proeft bos

  Lees meer »
 3. Wijnproeven voor beginners – 10 tips & tricks voor would-be sommeliers

  Prik en Tik - Wijnstreken - 10 tips & tricks voor would be sommeliers

  1. De eerste tip is de belangrijkste. Bij wijnproeven gaat het erom wat JIJ lekker vindt, niet wat één of andere wijngids of wijngoeroe graag lust. Wijndrinken moet een ontspannende en prettige bezigheid zijn. Plezier en genieten krijgen altijd voorrang!
  Lees meer »
 4. Knallen maar: 10 feestelijke weetjes over bubbels

  Prik en Tik - Wijnstreken - 10 feestelijke weetjes over bubbels

  Tijdens de nieuwjaarsperiode kan een lekkere sprankelende wijn, zoals champagne, prosecco, cava of mousseux, niet ontbreken. Maar wat weet je er eigenlijk over? Met deze weetjes verbluf je iedereen op de receptie!

  1. Ze zijn goed voor de lijn

  Een gemiddeld glas rode wijn bevat 125 calorieën … de meeste bubbels maar 90! Dan is de keuze snel gemaakt – want bubbels passen ook prima bij al je feestgerechten. En als aperitief kan je er ook heerlijke cocktails mee maken. Wat denk je bijvoorbeeld van deze klassieke Kir

  Lees meer »
 5. Dessert-recept: Panna cotta met abrikozen en witte wijn

  Wil je tijdens de feestdagen indruk maken met je kookkunsten? Serveer dan deze verfijnde panna cotta met abrikozen en een vleugje alcohol – perfect voor het eindejaar! 

  TIP: Wil je dit recept kidsproof maken? Vervang de wijn dan door abrikozensap voor een extra zoet dessertje.

  Prik&Tik - Panna cotta met abrikozen en witte wijn

  Lees meer »
 6. De lekkerste wijnen voor de feesten

  Tijdens de feestdagen mag het net ietsje meer zijn. Daarom selecteerde Rik voor het einde van 2019 zes elegante wijnen waarmee je het gezelschap gegarandeerd aangenaam zal verrassen. 2x rode wijn, 2x witte wijn en 2x bubbels. Stuk voor stuk betaalbare toppers!

  Prik&Tik - De lekkerste wijnen voor de feesten

  Lees meer »
 7. Ga voor rode wijnen met veel body

  Tijdens de wintermaanden mag het allemaal best wat stoerder zijn. Stevige stapschoenen, een comfortabele winterjas, warme handschoenen en … een stevig glas wijn. De lichte zomerwijntjes mogen enkele maanden rusten in de kelder langs de flipflops en de strandballen.

  Rik maakt voor jullie een selectie van stevige maar betaalbare rode wijnen die het prima doen bij een stoofpotje of een stukje wild.

  Prik&Tik - Rode wijnen met veel body - Gezellig

  Lees meer »
 8. Portugese wijnen, veel meer dan alleen maar porto

  Portugal is een vrij apart wijnland. De Portugese wijncultuur ontwikkelde zich relatief afgezonderd van de rest van Europa en daardoor zijn er veel druivenrassen die je nergens anders in de wereld vindt. Als je weet dat er meer dan 250 inheemse druivenvariëteiten geteeld worden, is het de normaalste zaak ter wereld dat je de druivensoort op een Portugees wijnetiket niet herkent. De bekendste wijnstreken zijn de Douro-vallei, Alentejo en Dão, maar je kan overal echte pareltjes ontdekken. Rik ging voor jullie op zoek.

  Prik en Tik - Wijnstreken - Portugese wijnen

  Lees meer »
 9. Wijnpairing: deze wijnen tillen je junkfood naar een hoger niveau

  Je kent het wel: je hebt een lange dag gehad, honger en echt geen zin om te koken. Je bestelt junkfood of haalt wat snacks uit de kast, maar hebt ook zin in een lekker glaasje. Met deze tips hoef je niet meer na te denken en maak je altijd combinaties die geweldig smaken. Want zelfs ‘trashy’ eten verdient een fancy drankje.

  Chips & Chardonnay

  Wijnpairing-junkfood-Prik-en-tik

  Zin om je in de zetel te ploffen met een zak chips? Schenk dan ook meteen een Chardonnay in, want de zuurtegraad van die wijn maakt een mooi contrast met het vet en het zout in aardappelchips.

  Lees meer »
 10. Wijnhack: hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

  Prik&Tik - Wijn bewaren - wijnflessen

  Zolang de kurk of schroefdop op de fles blijft, kan je een goede fles wijn jarenlang bewaren. Maar eens geopend moet het snel gaan. Oxidatie is namelijk de grootste vijand van wijn. Door het contact met zuurstof kan je wijn verzuren. Er zijn twee vuistregels. Een geopende fles rode wijn kan je maximaal twee dagen bewaren. Witte en rosé wijnen blijven maximaal vier dagen goed.

  In de koelkast!

  Een fles die je niet leegdrinkt, moet je uiteraard zo goed mogelijk afsluiten – handiger met een schroefdop dan met een kurk – en dan bewaren in de koelkast. Dat geldt ook voor rode wijn! De koude zal het oxidatieproces vertragen.

  Tip: koop voor een paar euro een plastic of metalen wijnstop voor die dagen dat je de kurk er echt niet opnieuw in krijgt.

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.