Wijnstreken

PrikenTik - wijnstreken

De tijd dat de Bordeaux- en Bourgognewijnen de markt voor zich alleen hadden ligt al lang achter ons. Goede wijn vind je vandaag in heel Frankrijk, in heel Europa en over de ganse aardbol. Als wijnliefhebber is het daardoor een hele klus om de juiste keuze te maken. Spaans of Italiaans, of toch maar weer Frans? Eens een Belgisch wijntje proberen of gaan we voor de Nieuwe Wereldwijnen? Klik hier en we helpen je de juiste wijntjes te vinden voor ieder feestje en voor ieder recept.

 1. Wijnhack: hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

  Zolang de kurk of schroefdop op de fles blijft, kan je een goede fles wijn jarenlang bewaren. Maar eens geopend moet het snel gaan. Oxidatie is namelijk de grootste vijand van wijn. Door het contact met zuurstof kan je wijn verzuren. Er zijn twee vuistregels. Een geopende fles rode wijn kan je maximaal twee dagen bewaren. Witte en rosé wijnen blijven maximaal vier dagen goed.

  In de koelkast!

  Een fles die je niet leegdrinkt, moet je uiteraard zo goed mogelijk afsluiten – handiger met een schroefdop dan met een kurk – en dan bewaren in de koelkast. Dat geldt ook voor rode wijn! De koude zal het oxidatieproces vertragen.

  Tip: koop voor een paar euro een plastic of metalen wijnstop voor die dagen dat je de kurk er echt niet opnieuw in krijgt.

  Modern materiaal

  Er bestaan apparaatjes om je fles vacuüm te trekken of om stiks

  Lees meer »
 2. Wijnpairing: Hoe kies je de perfecte wijn bij kaaspizza?

  Prik&Tik - Wijnpairing - Welke wijn bij pizza?

  Verse tomaten en smeuïge kaas … het zijn de basisingrediënten van één van de meest populaire gerechten van de hele wereld: pizza! En bij een lekker stuk pizza hoort natuurlijk een goed glas wijn. Wij leggen uit hoe je deze het beste kiest.

  Rood of wit?

  Als je een Italiaans restaurant binnenloopt, zie je daar traditiegetrouw flessen rode wijn op tafel staan. Daar zijn goede redenen voor, want pasta en pizza zijn stevige gerechten, met een vrij hoog vetgehalte. Rood is de wijnsoort die daar het beste tegengewicht aan kan bieden. Maar dat wil niet zeggen dat witte wijn uitgesloten is voor je pizza party. Als je een variant uitkiest met een stevige body, kunnen wit en zelfs bubbels ook prima.

  Veel aciditeit, weinig tannines

  Lees meer »
 3. Wijnhack: hoe open je wijn zonder flessenopener?

  Prik&Tik - Wijnhack - Hoe open je een fles zonder kurkentrekker?

  Een heerlijke fles wijn? Check. Aangepaste glazen? Check. Flessenopener? Potverdorie, waar is die weer naartoe …? Geen zorgen, met onze tips open je je fles wijn zelfs zonder flessenopener in no time! Welke methode kies je?

  De sleutelmethode

  Ok, je kan je flessenopener nergens vinden. Maar een sleutel heb je altijd wel bij de hand!

  Steek de sleutel schuin in de kurk en gebruik hem om de kurk helemaal rond te doen draaien in de richting van de klok. Wikkel nu een handdoek rond de sleutel en trek de sleutel – en de kurk – eruit.

  Let op: met deze methode kunnen er soms kleine stukjes kurk loskomen. Heb je dat aan de hand? Giet je wijn dan door een koffiefilter om ze

  Lees meer »
 4. In vuur en vlam: de beste wijnpairings voor je BBQ

  Prik&Tik - Beste wijnpairings voor je BBQ - BBQ party

  Weer of geen weer: deze zomer wordt er gebarbecued! En als je zoveel tijd steekt in een lekker stukje vlees, perfecte bijgerechten en zelfs decoratie, is er één element dat zeker aandacht verdient: de wijn! Wij hebben voor jou uitgezocht welke wijnen – en alcoholvrije alternatieven – perfect bij deze populaire stukken BBQ-vlees passen.

  Burgers

  Prik&Tik - Wijnpairing voor je BBQ - Burgers

  Een barbecue zonder burgers is als een café zonder bier. Maar een hamburger is niet zo’n makkelijk gerecht om te pairen omdat er heel wat factoren

  Lees meer »
 5. Wijnhack: hoe krijg je je wijn snel koud?

  “Schat, staat de witte wijn koud?” “Oeps, nee!” Het kan de beste overkomen: je witte wijn vergeten te koelen of gewoon de wijnconsumptie tijdens de BBQ lichtjes onderschat. Hoe los je dat in een handomdraai op zonder dat je witte of roséwijn aan kwaliteit inboet?

  Een gouden tip: je wijn zeker NIET in de diepvries leggen. Toegegeven, hij zal snel koel zijn maar zijn lekkere smaak zal hij onverbiddelijk verliezen. Die blijft door de abrupte afkoeling achter in de diepvries.

  Een betere tip is de klassieke ijsemmer. Die vul je niet enkel met ijsblokjes maar ongeveer fifty/fifty met ijsblokjes en koel water. Na 15 à 20 minuutjes zal je favoriete witte of rosé voldoende koel zijn om je BBQ of terras op te leuken.

  Een extra tip om je ijsemmer nog efficiënter te doen koelen? Zout! Zout zal de ijsblokjes sneller laten smelten en de broodnodige warmte die daarvoor nodig is, onttrekken de ijsblokjes aan de fles. Pure chemie!

  Koelen in de ijskast kan natuurl

  Lees meer »
 6. Proef de zon in je glas!: 5 frisse zomerwijnen

  Wat is er fijner dan samen met je partner genieten van een fris wijntje en een mooie zonsondergang? Rik koos uit ons aanbod vijf lichte zomerwijntjes die de perfecte begeleider zijn van je zomerbrunch, je BBQ met vrienden of een romantische tête-à-tête.

  Prik en Tik - Wijnstreken - 5 frisse zomerwijnen

  Freixenet Ice

  We starten de dag met een zomers ontbijt en een glaasje bubbels om de spijsvertering te stimuleren. Deze Freixenet Ice is een heel bijzondere cava die speciaal gecreëerd werd om te schenken in een groot glas met ijsblokjes. Voor de kenners: Freixenet verrijkte de klassieke cavablend van Macabeo, Xarello en Parellada met Chardonnay-druiven van de beste kwaliteit.

  Lees meer »
 7. Wijnhack: Wat als er kurk in je fles zit?

  Eerst het goede nieuws. Als je bij het ontstoppen van de wijn de ontkurker te ver doordraait, kan het best zijn dat er kleine kurkdeeltjes in je lekkere fles wijn terechtkomen. Geen probleem! Die kleine stukjes gaan de smaak van de wijn echt niet beïnvloeden. Je kan kurk tussen je tanden voorkomen door de wijn door een fijne zeef te decanteren of gewoon door de kurkdeeltjes met een lepeltje uit je glas te vissen. Opgelost!

  Prik&Tik - Wijnhack - Kurk in je fles

  Een echte kurksmaak in je wijn is echter een ander paar mouwen. Wijn moet een lekkere wijnsmaak hebben, dat is logisch. Toch kan het gebeuren dat wijn naar kurk smaakt. Een wijn met kurksmaak komt naar schatting bij 3% van de wijnflessen voor. Maar hoe komt dat? Kurksmaak is een chemische reactie die veroorzaakt wordt door bacteriën e

  Lees meer »
 8. Beroemde châteaux!

  Het is de week van het kasteel en dus zetten we enkele beroemde kastelen in de kijker. Niet voor hun architectuur maar voor hun hemelse wijn. Heb je interesse in een van deze wijnen? Best toch maar eerst even je spaarrekening checken! Deze wijnen zijn echt van absolute topkwaliteit, mèt bijhorend prijskaartje uiteraard.

  Château Pétrus

  De Pétrus is zonder twijfel de beroemdste Pomérol ter wereld. Gek genoeg heeft deze topwijn geen enkele officiële classificatie. Het is gewoon een ‘Grand Vin’ zoals de eerste de beste kleine Bordeaux in het winkelrek. Zin om deze heerlijke Merlot in huis te halen? Reken dan toch maar op minimum 2.500 euro voor een fles uit 2016. Oudere jaargangen halen met gemak de 7.000 euro.

  Prik&Tik - Beroemde châteaux - Château Pétrus

  Châ

  Lees meer »
 9. Zuid-Afrikaanse wijn, een aparte geschiedenis!

  Prik&Tik - Zuid-Afrikaanse wijn - wijnlanden

  Meestal rekenen we Zuid-Afrika tot de zogenaamde ‘nieuwe wijnlanden’. Dat mag misschien een beetje vreemd lijken voor een land dat al sinds 1659 (!) wijn produceert, maar toch is dit niet geheel onterecht. Zuid-Afrika heeft namelijk al een woelige wijngeschiedenis achter de rug: eerst verwoestte een parasiet de prestigieuze wijngaarden van Constantia, die voorheen wereldvermaarde wijnen opleverden. En tijdens het apartheidsregime kreeg de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie nog meer klappen door de handelsblokkade tegen het land en de concentratie van de productie in grote, door de regering gecontroleerde, coöperaties.

  Maar de Zuid-Afrikaanse wijnen beleven nu een echte revival. Jonge, energieke wijnmakers namen het over van de oude coöp

  Lees meer »
 10. Around the world: kan je de herkomst van een wijn proeven?

  Wijn is al lang niet meer een op-en-top Frans product. Argentinië, Italië, Zuid-Afrika … over heel de wereld kan je nu topcuvées vinden. Maar proef je aan een wijn ook echt waar hij vandaan komt? We hebben het even voor je onderzocht en delen graag de 3 elementen waarin je het verschil kan proeven!

  Prik en Tik - Wijnstreken - Herkomst van wijn proeven

  De druivensoort

  Dat er een groot smaakverschil is tussen rode en witte druiven wist je natuurlijk al. Maar ook binnen éénzelfde kleur kunnen twee variëteiten soms wel volledig anders smaken. Zo hebben Riesling-druiven (origineel uit Duitsland) intense citrustoetsen, die contrasteren met het eikachtige aroma van Spaanse Macabeo’s. Franse Malbec-druiven doen dan weer aan rode pruimen denken, terwijl Italiaanse Nebbiolo’s gekenmerkt

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.