Wijnstreken

PrikenTik - wijnstreken

De tijd dat de Bordeaux- en Bourgognewijnen de markt voor zich alleen hadden ligt al lang achter ons. Goede wijn vind je vandaag in heel Frankrijk, in heel Europa en over de ganse aardbol. Als wijnliefhebber is het daardoor een hele klus om de juiste keuze te maken. Spaans of Italiaans, of toch maar weer Frans? Eens een Belgisch wijntje proberen of gaan we voor de Nieuwe Wereldwijnen? Klik hier en we helpen je de juiste wijntjes te vinden voor ieder feestje en voor ieder recept.

 1. Onze 5 beste wijnen voor bij de BBQ

  Een goede wijn kiezen voor bij de barbecue is minder eenvoudig dan het lijkt. BBQ is een echte outdooractiviteit voor een mooie dag. De worstjes, kippenbillen en gemarineerde steaks knisperen op het houtskoolvuur en aan de zijkant gaart langzaam de vis in papillot. Je moet dus een wijn selecteren die niet te zwaar is, want op zo’n warme dag wil je verfrissing. Maar tegelijkertijd moet die wijn voldoende body hebben om te kunnen opboksen tegen een stevige portie vlees én vis van de grill.
  Rik selecteerde voor jullie een aantal lekkere wijnen die voldoen aan alle BBQ-criteria.

  Lees meer »
 2. De lekkerste alcoholvrije wijnen in de kijker

  Voluit meedoen aan Tournée Minérale in februari en toch genieten van een lekker wijntje? Rik heeft een idee! Prik&Tik heeft een uitgebreide keuze aan alcoholvrije wijnen die op geen enkel vlak moeten onder doen voor z’n tipsy broers en zusjes. Bij moderne alcoholvrije wijnen wordt de alcohol op een nieuwe manier uit de wijn gehaald waardoor het smaakpalet volledig intact blijft. En dat proef je!

  Rik selecteerde enkele interessante wijnen zonder alcohol in het Prik&Tik gamma.

  Lees meer »
 3. Les Bories du Sud: kwaliteitswijnen aan scherpe prijzen!

  Een goede wijn op de kop tikken voor zo’n 50 euro per fles is geen kunst. Je slaat er even de Parker wijngids op na, kijkt enkel naar de scores boven de 90% en je hebt prijs. Ook letterlijk, want goedkoop zijn die kleppers niet. Maar goede wijn kopen zonder je spaarvarken leeg te maken is wel een kunst en daarvoor ben je bij Prik&Tik aan het juiste adres. Onze vaste leverancier ‘Les Bories du Sud’ is een wijnhuis gespecialiseerd in wijnen uit het Pays D’Oc dat erin slaagt om ieder jaar opnieuw kwaliteitswijnen met een zuiders temperament op de markt te brengen aan een meer dan correcte prijs. Vriendelijke en toegankelijke wijnen om zelf van te genieten of te delen met je gasten! Rik proefde een rode, een witte en een rosé van Les Bories du Sud en geeft jullie graag zijn indrukken mee.

  Lees meer »
 4. BRU® water bij de wijn

  BRU® is een unieke smaakmaker aan tafel. Bedoel je het water? Jazeker! De unieke smaak en samenstelling van de waters van BRU® doen je gerechten en wijnen namelijk alle eer aan. Dat komt zo… Bij BRU® water is het minerale evenwicht tussen calcium en magnesium net hetzelfde als bij een goede wijn. Daarnaast heeft het water ook een laag zoutgehalte, wat zorgt voor een neutrale smaak. Hierdoor komen gerechten en wijnen helemaal tot hun recht. Vergeet dus zeker niet om voor je diner een fles BRU®  op tafel te zetten, smaak gegarandeerd!

  Lees meer »
 5. Cava GM - Leave a little sparkle wherever you go!

  De Belgen zijn levensgenieters, feestvierders en zeker als er bubbels zijn. De mousserende wijnen, en dan vooral de Spaanse cava’s, worden steeds populairder. In 2008 werden er in België zo’n 10 miljoen flessen cava verkocht. Tien jaar later waren er dat al meer dan 30 miljoen. Twee op drie van alle bubbels die op de Belgische markt verkocht worden zijn cava’s. Het is volgens de Belgen dan ook het perfecte aperitief!

  Lees meer »
 6. Glühwein 3X anders

  Glühwein is het ideale drankje om je heerlijk snel op te warmen. Geen wonder dat glühwein zo populair is op kerstmarkten, rond vuurkorven of langs de skipistes. Rik stelt jullie graag zijn drie favoriete recepten voor.

  Lees meer »
 7. Proef de herfst in je glas

  Wijnen zijn eigenlijk net zoals seizoensgerechten. Een stevig stoofpotje smaakt nu eenmaal stukken beter in de herfst of de winter dan op een zwoele zomeravond. En dat geldt ook voor wijnen. In de herfst drinken we liefst een robuuste wijn met flink wat kruidigheid. Die frisse roséwijnen sparen we wel op tot het eerste lentezonnetje daar is.

  Rik ging op zoek naar de beste herfstwijnen in het Prik&Tik aanbod die het prima doen bij een stoofpotje, een wildschotel of zomaar in die luie zetel bij de haard.

  Lees meer »
 8. Onze beste budgetwijnen voor op je kot

  Vanaf half september start het nieuwe academiejaar en trekken onze Vlaamse studenten opnieuw massaal naar hun kot. En dat mag gerust gevierd worden met een biertje of een goed glas wijn. Maar een studentenbudget is meestal een beperkt budget. Betekent dat dan dat onze studenten helaas veroordeeld zijn tot zure Chateau Migraine wijnen? Helemaal niet! Onder het motto ‘het studentenleven is veel te kort om slechte wijn te drinken’ ging Rik op zoek naar onze beste budgetwijnen voor een stijlvol kotfeestje.

  Lees meer »
 9. Onze beste barbecuewijnen

  Wijn hoort bij barbecue zoals boter bij de vis. De vraag is alleen welke wijn, want vaak gaat het om heel diverse smaken door de verschillende vlees-, vis- en vegetarische gerechten.

  Omdat het dikwijls wat sterkere smaken zijn met rokerige aroma’s, veel kruiden en marinades, mag er best wel een stevige wijn naast gezet worden. Een krachtige rode medoc, een mooie Argentijnse malbec of juist een fijnere bourgogne. Het kan allemaal. Ook rosé is een uitstekende optie. Een diepgekleurde, droge rosé heeft vaak genoeg power en smaak om de barbecue-aroma’s aan te kunnen. Vis- en kipgerechten kunnen dan weer heel lekker zijn met een volle witte chardonnay.

  Rik selecteerde voor jullie de beste barbecuewijnen uit het Prik&Tik-gamma!

  Lees meer »
 10. IJs in je wijn: mag dat nu wel of niet?

  Een peperdure Chateau Pétrus of een zeldzame Chateau d’Yquem ga je natuurlijk niet serveren met ijsblokjes, maar ben je nu écht zo'n cultuurbarbaar als je wijn met ijs drinkt? We vroegen het aan Rik.

  “Er zijn sowieso enkele goede redenen om het niet te doen. Wijn is geen water en water is geen wijn. Als je ijsblokjes bij je wijn doet, verwatert dus je smaak. En koelen vermindert de smaak. Des te kouder je wijn is, des te minder je ervan proeft. Maar de meeste wijnen die we thuis drinken, vallen onder de categorie 'gewone' wijnen voor elke dag en als je die extra wil koelen met een ijsblokje kan dat best. Als je het ijs slechts kort in je glas doet en dan de blokjes er weer uithaalt, koel je de wijn, zonder hem te verwateren. En dat geldt niet enkel voor rosé en witte wijn, maar ook voor rode wijn. Die drinken we meestal op kamertemperatuur, maar dit is eigenlijk van lang geleden; van vóór de centrale verwarming. De temperatuur thuis was toen zo'n 18 graden, nu is dat eerder 21 graden. Voor veel rode wijnen is dat net te warm. Lichte rode wijnen zijn heerlijk gekoeld. Je zet ze dus best een half uurtje voor het ontkurken in de koelkast of je doet er, jawel, een ijsblokje bij.”

  Je kan dus met een gerust hart een ijsblokje bij je wijn doen. Daar drinken we eentje op!

  Lees meer »
Pagina