Wijnstreken

PrikenTik - wijnstreken

De tijd dat de Bordeaux- en Bourgognewijnen de markt voor zich alleen hadden ligt al lang achter ons. Goede wijn vind je vandaag in heel Frankrijk, in heel Europa en over de ganse aardbol. Als wijnliefhebber is het daardoor een hele klus om de juiste keuze te maken. Spaans of Italiaans, of toch maar weer Frans? Eens een Belgisch wijntje proberen of gaan we voor de Nieuwe Wereldwijnen? Klik hier en we helpen je de juiste wijntjes te vinden voor ieder feestje en voor ieder recept.

 1. Proef de herfst in je glas

  Wijnen zijn eigenlijk net zoals seizoensgerechten. Een stevig stoofpotje smaakt nu eenmaal stukken beter in de herfst of de winter dan op een zwoele zomeravond. En dat geldt ook voor wijnen. In de herfst drinken we liefst een robuuste wijn met flink wat kruidigheid. Die frisse roséwijnen sparen we wel op tot het eerste lentezonnetje daar is.

  Rik ging op zoek naar de beste herfstwijnen in het Prik&Tik aanbod die het prima doen bij een stoofpotje, een wildschotel of zomaar in die luie zetel bij de haard.

  Lees meer »
 2. Onze beste budgetwijnen voor op je kot

  Vanaf half september start het nieuwe academiejaar en trekken onze Vlaamse studenten opnieuw massaal naar hun kot. En dat mag gerust gevierd worden met een biertje of een goed glas wijn. Maar een studentenbudget is meestal een beperkt budget. Betekent dat dan dat onze studenten helaas veroordeeld zijn tot zure Chateau Migraine wijnen? Helemaal niet! Onder het motto ‘het studentenleven is veel te kort om slechte wijn te drinken’ ging Rik op zoek naar onze beste budgetwijnen voor een stijlvol kotfeestje.

  Lees meer »
 3. Onze beste barbecuewijnen

  Wijn hoort bij barbecue zoals boter bij de vis. De vraag is alleen welke wijn, want vaak gaat het om heel diverse smaken door de verschillende vlees-, vis- en vegetarische gerechten.

  Omdat het dikwijls wat sterkere smaken zijn met rokerige aroma’s, veel kruiden en marinades, mag er best wel een stevige wijn naast gezet worden. Een krachtige rode medoc, een mooie Argentijnse malbec of juist een fijnere bourgogne. Het kan allemaal. Ook rosé is een uitstekende optie. Een diepgekleurde, droge rosé heeft vaak genoeg power en smaak om de barbecue-aroma’s aan te kunnen. Vis- en kipgerechten kunnen dan weer heel lekker zijn met een volle witte chardonnay.

  Rik selecteerde voor jullie de beste barbecuewijnen uit het Prik&Tik-gamma!

  Lees meer »
 4. IJs in je wijn: mag dat nu wel of niet?

  Een peperdure Chateau Pétrus of een zeldzame Chateau d’Yquem ga je natuurlijk niet serveren met ijsblokjes, maar ben je nu écht zo'n cultuurbarbaar als je wijn met ijs drinkt? We vroegen het aan Rik.

  “Er zijn sowieso enkele goede redenen om het niet te doen. Wijn is geen water en water is geen wijn. Als je ijsblokjes bij je wijn doet, verwatert dus je smaak. En koelen vermindert de smaak. Des te kouder je wijn is, des te minder je ervan proeft. Maar de meeste wijnen die we thuis drinken, vallen onder de categorie 'gewone' wijnen voor elke dag en als je die extra wil koelen met een ijsblokje kan dat best. Als je het ijs slechts kort in je glas doet en dan de blokjes er weer uithaalt, koel je de wijn, zonder hem te verwateren. En dat geldt niet enkel voor rosé en witte wijn, maar ook voor rode wijn. Die drinken we meestal op kamertemperatuur, maar dit is eigenlijk van lang geleden; van vóór de centrale verwarming. De temperatuur thuis was toen zo'n 18 graden, nu is dat eerder 21 graden. Voor veel rode wijnen is dat net te warm. Lichte rode wijnen zijn heerlijk gekoeld. Je zet ze dus best een half uurtje voor het ontkurken in de koelkast of je doet er, jawel, een ijsblokje bij.”

  Je kan dus met een gerust hart een ijsblokje bij je wijn doen. Daar drinken we eentje op!

  Lees meer »
 5. Cocktails met porto? Jawel en héél lekker!

  Porto kennen we hier in de lage landen vooral als klassiek aperitiefje. Of zoals in de Angelsaksische landen als digestief na de maaltijd met een pittig stukje kaas zoals cheddar of stropshire. Maar wist je dat je met porto ook verrassend lekkere cocktails kan maken? Rik ging op onderzoek uit en stelt jullie graag zijn beste vondsten voor!

  Lees meer »
 6. Welke wijn drink je bij asperges?

  Tot einde juni kunnen we weer genieten van onze heerlijke Belgische asperges. Maar welke wijntjes passen het beste bij dit witte goud? Rik selecteerde een aantal interessante wijnen die mooi passen bij asperges à la flamande, met zalm of met ham. Eenvoudige maar superlekkere gerechten die tot het beste van onze Vlaamse gastronomie behoren en gewoon smeken om een lekker glas wijn!

  Lees meer »
 7. De ideale flessen voor je secretaresse!

  Op 15 april is het wereldwijd Secretaressedag, het uitgelezen moment om je personal assistant in de bloemetjes te zetten. Of wat ons betreft, en nog véél beter, om je secretaresse een heerlijke fles wijn te schenken. Omdat die dag alleen het beste goed genoeg is, ging Rik op zoek naar de echte verborgen parels in ons aanbod. Vijf topflessen die je met een gerust gemoed kan cadeau doen. Het enige wat je moet doen is even uitvissen wat zij of hij het liefst drinkt. Wit, rood, rosé of bubbels?

  Lees meer »
 8. Een stevige kaas met een goed glas porto, zalig!

  Als we aan kaas denken, dan denken we al snel aan de combinatie van Franse kaas met een goede rode wijn of aan wat blokjes Hollandse gouda met een trappist. Maar het kan ook anders en de Britten geven ons daarin het goede voorbeeld. Over de plas beschouwen ze de combinatie van een stukje stropshire, cheddar of stilton kaas met een goed glas porto als de perfecte afsluiter van de maaltijd. De pairing van de wat zoute; uitgesproken smaak van deze karakterkazen en het zoete van de porto is een ware streling voor de smaakpapillen. Het moet trouwens niet per definitie Engelse kaas zijn. Porto doet het ook prima bij bijvoorbeeld oude brokkelkaas, Italiaanse gorgonzola of Franse roquefort. Zolang de kaas maar karakter heeft.

  Lees meer »
 9. Onze meest romantische champagnes en cava’s voor Valentijn

  Ben je ook aan ’t aftellen naar Valentijn? Het moment om thuis met z’n tweetjes de liefde te vieren! En dan mag een goede fles bubbels zeker niet op je geschenkenlijstje ontbreken. Als we je een tip mogen geven, ga voor een rosé champagne of cava. Da’s pure luxe en verwennerij! En onthoud vooral, het is pas fijn als er bubbels zijn!

  Lees meer »
 10. Alcoholvrije wijn: zo hou je Tournée Minérale gezellig!

  In februari komt de vijfde editie van Tournée Minérale er weer aan. Een initiatief dat ons uitdaagt om gezelligheid te creëren zonder alcohol. Een maand dus om ons, zeker in deze uitzonderlijke tijden, meer energie te geven. Maar zelfs als je actief deelneemt aan Tournée Minérale kan je best een lekker glas wijn drinken. Wijn zonder alcohol wel te verstaan. NOLO-wijnen, wijnen met weinig of geen alcohol, zijn aan een steile opmars bezig, met een steeds betere kwaliteit als gevolg. Zeker het nieuwe procedé waarbij de alcohol pas na de vinificatie van de wijn onder lage druk en op lage temperatuur verdampt wordt, is een zegen voor de smaak van alcoholvrije wijn. Zo blijven alle aroma’s, smaken en tannines van de oorspronkelijke wijn met alcohol behouden zodat je nog amper het verschil proeft met ‘echte’ wijn! Zelfs echte kenners hebben het vandaag moeilijk om een NOLO chardonnay of merlot te onderscheiden van de tegenhangers met alcohol. Neem zelf de proef op de som, je zal verrast zijn!

  Lees meer »
Pagina

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van al onze laatste acties.