Wijnstreken

PrikenTik - wijnstreken

De tijd dat de Bordeaux- en Bourgognewijnen de markt voor zich alleen hadden ligt al lang achter ons. Goede wijn vind je vandaag in heel Frankrijk, in heel Europa en over de ganse aardbol. Als wijnliefhebber is het daardoor een hele klus om de juiste keuze te maken. Spaans of Italiaans, of toch maar weer Frans? Eens een Belgisch wijntje proberen of gaan we voor de Nieuwe Wereldwijnen? Klik hier en we helpen je de juiste wijntjes te vinden voor ieder feestje en voor ieder recept.

 1. Rosé all day: de lekkerste rosé bubbels

  Rosé all day: de lekkerste rosé bubbels

  Eindelijk! De dagen worden langer en de zon begint lekker warm aan te voelen. De perfecte tijd dus om een fles rosé bubbels open te trekken. Of je met vrienden in de tuin zit of gewoon wilt ontspannen na een lange dag, een glas gekoelde rosé bubbel is altijd de perfecte keuze!

  Lees meer »
 2. Top 7 Moederdag cadeaus bij Prik&Tik: verras met smaak

  Top 7 Moederdag cadeaus bij Prik&Tik: verras met smaak

  Moederdag is dé gelegenheid om de bijzondere vrouwen in ons leven extra in het zonnetje te zetten. En wat is een betere manier om je dankbaarheid te tonen dan met heerlijke lekkernijen en verfrissende drankjes? Rik tovert graag een glimlach op het gezicht van elke mama op de tweede zondag van mei dus hij maakte alvast een handig cadeaulijstje!

  Lees meer »
 3. Alleen maar rozeschijn met rosé wijn!

  Alleen maar rozeschijn met rosé wijn!

  Ah, de lente, een seizoen dat ons uitnodigt om het leven door een roze bril te zien, letterlijk en figuurlijk. Is er iets dat meer synoniem staat voor deze heerlijke overgang dan een verfrissend glas rosé? Rik denkt van niet.

  Dit is dus het ideale moment om jezelf te trakteren op de verleidelijke aroma's en complexe smaken van roséwijn. Met een scala aan stijlen, variërend van droog tot fruitig, kan het kiezen van de juiste fles soms een uitdaging zijn. Geen zorgen, in deze blog leidt Rik onze drankenspecialist je door het selectieproces.

  Lees meer »
 4. De wereld van Rode Wijn: Van Merlot tot Pinot Noir en Cabernet Sauvignon

  De wereld van Rode Wijn: Van Merlot tot Pinot Noir en Cabernet Sauvignon

  Rode wijn is niet zomaar een drankje; het is een uitnodiging tot genieten, ontdekken en delen. Of je nu de perfecte fles voor een gezellig diner kiest, een toast uitbrengt op een bijzondere gelegenheid, of gewoon wilt ontspannen na een lange dag, rode wijn is altijd de ideale metgezel.

  Vanwege zijn rijke, volle smaken en complexiteit is een glas rode wijn overal ter wereld een geliefde drank. Maar ken jij het verschil in smaak tussen de drie populairste rode druivensoorten: Merlot, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon? Rik vertelt je er alles over. Dus pak je glas, open een fles rode wijn en laat je meenemen door deze blog!

  Lees meer »
 5. Tournée Minérale? Een fluitje van een cent met alcoholvrije wijnen en bubbels!

  Tournée Minérale? Een fluitje van een cent met alcoholvrije wijnen en bubbels!

  De populariteit van Tournée Minérale heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke stijging doorgemaakt. Zodra februari aanbreekt, omarmen velen enthousiast de uitdaging om een hele maand lang geen alcohol te drinken.

  Hoewel deze jaarlijkse traditie een gemeenschappelijk doel deelt – een maand zonder alcohol – doet niet iedereen mee om dezelfde reden. Sommigen nemen deel aan Tournée Minerale voor hun gezondheid, sommigen willen gewoon even een pauze van alcohol inlassen na de zware feestmaanden en nog anderen willen gewoon kijken of ze het kunnen volhouden.

  Lees meer »
 6. Organiseer een alcoholvrije tasting!

  Organiseer een alcoholvrije tasting!

  Een tasting voor wijnen, sterke dranken of bieren - het zijn allemaal boeiende proeverijen voor drankenliefhebbers om zo nieuwe smaken te ontdekken. Maar wat als we je vertelden dat je dezelfde leuke ervaring kunt hebben zonder alcohol?

  Het organiseren van een tasting met alcoholvrije drank is een gezellige manier om samen te komen, te genieten en je drankenkennis uit te breiden, terwijl je toch nuchter blijft. Rik vertelt je graag hoe je een geweldige (alcoholvrije) tasting kan organiseren.

  Lees meer »
 7. 7 rode wijnen voor jouw kerstdiner

  7 rode wijnen voor jouw kerstdiner

  Wat is er beter dan de feestdagen te vieren met een glas heerlijke rode wijn in de hand? De diepe, rijke smaken van rode wijn kunnen gewoonweg niet missen bij je kerstdiner. Maar welke rode wijn kies je nu? Of je nu op zoek bent naar een rode wijn bij je hoofdgerecht of een iets zoetere variant voor het dessert, Rik helpt je bij je keuze. Maar eerst vertelt hij je hoe je volop kan genieten van de volle smaak van je rode wijn.

  Lees meer »
 8. Bordeaux wijnen voorbij de klassiekers

  Bordeaux wijnen voorbij de klassiekers

  Fruitiger, frisser, met een nieuw karakter: de nieuwe generatie rode wijnen uit Bordeaux weerspiegelt de voortdurende evolutie van de praktijken in de wijngaard.

  De afgelopen jaren hebben wijnboeren de stijl van rode Bordeaux-wijnen aanzienlijk veranderd en wijnen geproduceerd die soepeler en voller zijn, met bijzonder expressief fruit en minder eikenhout.

  Lees meer »
 9. Tips van Rik: De beste alcoholvrije wijn en light wijn

  Tips van Rik: De beste alcoholvrije wijn en light wijn

  Dacht je dat 'wijn' en 'zonder alcohol' nooit in dezelfde zin zouden passen? Denk opnieuw! Alcoholvrije wijnen behouden de passie en de beleving van hun alcoholhoudende broers en zussen.

  Wil je gewoon een beetje minderen met alcohol? Dan zijn light wijnen jouw go-to keuze. Ze bevatten weliswaar alcohol, maar in mindere mate én ze bevatten minder calorieën.

  Maar wat is het geheim achter de productie van deze wijnen? Rik licht een tipje van de sluier op en vertelt je meer over zijn favorieten.

  Lees meer »
 10. Het is weer tijd voor sangria!

  Het is weer tijd voor sangria!

  Heb je echt wel een zomer gehad als je niet op zijn minst één keer van een sangria hebt genoten? Als de zon begint te schijnen, zie je overal meer glazen sangria verschijnen. Vraag je je af waar sangria vandaan komt? Het komt natuurlijk uit Spanje. Het woord "Sangria" is eigenlijk afgeleid van het Spaanse woord "sangre", wat "bloed" betekent, vanwege de prachtige dieprode kleur van de drank. Het is simpelweg onmisbaar tijdens gezellige zomeravonden.

  Deze traditionele Spaanse drank wordt gemaakt door wijn te mengen met fruit. Wil je de sangria op de authentieke manier proeven? Bereid het dan een paar uur van tevoren, net zoals de Spanjaarden dat doen. Op die manier krijgt het fruit voldoende tijd om de sangria nog meer smaak te geven.

  Lees meer »