Er doen heel wat hardnekkige mythes over alcohol de ronde… Maar net zoals echte mythes zijn ze niet allemaal waar. Rik zocht het allemaal haarfijn uit, zodat jij weet wat je mag geloven en wat niet.

PrikenTik - Bartender - alcohol mythes 1

FEIT OF FABEL : Wijn na bier is plezier, bier na wijn is venijn

Als je een mythe over alcohol zou moeten kennen, dan is het deze wel. Het idee bij deze mythe is dat je van een pintje veel minder snel dronken wordt dan van bijvoorbeeld shotjes vodka. En dus zou je rustig moeten starten, met bier, om op te werken naar het stevigere werk. Dit allemaal om misselijkheid te vermijden. Als je de volgorde omdraait, en na sterke drank of wijn een lichter biertje drinkt, wordt in de volksmond gezegd dat je wel eens heel snel ziek zou kunnen worden.

FABEL: Dat dit een fabeltje is, wist je waarschijnlijk al. Het maakt namelijk niet uit in welke volgorde je drinkt. Enkel de hoeveelheid drank die je naar binnen werkt, is belangrijk. Teveel drinken van eender welke alcohol maakt je ziek. Je let dus beter op het ritme waarop je drinkt.

Een feit is dat deze mythe eerder een historische, en dus figuurlijke, achtergrond heeft. In de middeleeuwen was het drinken van wijn enkel weggelegd voor de allerrijksten, waardoor de rest zich vooral aan bier tegoed deed. Onder andere omdat men dacht dat dat gezonder was dan water. Kon je overschakelen van bier naar wijn? Dan had je dus waarschijnlijk ook een financiële meevaller gehad!

PrikenTik - Bartender - alcohol mythes 2

FEIT OF FABEL: Dranken met bubbels zorgen ervoor dat je sneller onder invloed raakt.

Deze is minder gekend maar toch maakt men ons wijs dat je sneller dronken wordt wanneer je bubbels drinkt. Een cava als aperitief zou er dus voor zorgen dat je dubbel zo snel boven je theewater bent dan wanneer je een martini zou drinken. 

FEIT: Dit lijkt eerder een fabel, maar bubbels in je drank zorgen er echt voor dat je sneller onder invloed raakt. Dit proces wordt versneld omdat de carbondioxide die in bubbels zit de alcoholopname in je lichaam versnelt. Dit effect is wel tijdelijk, en is vaak na een uurtje alweer uitgewerkt!

FEIT OF FABEL: Hoe ouder de wijn, hoe beter

Men zegt vaak dat je wijn best zo lang mogelijk in je kelder laat liggen. De flessen van je grootvader smaken daarom ook het beste. Hoe ouder en meer stof, des te beter en duurder de wijn moet zijn.

FABEL: Voor sommige wijnen is dit natuurlijk wel een feit. Zo heb je bijvoorbeeld een Châteauneuf-du-Pape uit 1998 die zeer goed smaakt en die we dus niet snel zullen afslaan. Maar er zijn ook heel veel cuvées die meteen gedronken kunnen worden, en niet lekkerder worden met de tijd. Laat je wijn tot voorbij de bewaardatum liggen? Dan verslechtert z’n kwaliteit zelfs.

Nog tips nodig voor het bewaren van je favoriete wijnen? Lees dan ook dit artikel!

PrikenTik - Bartender - alcohol mythes 3

FEIT OF FABEL: Alcohol mixen is absoluut uit den boze

Het is een algemene wijsheid: start je met bier, dan blijf je best de hele avond pintjes drinken. Vlieg je meteen in de gin? Dan wordt dat jouw drink of choice voor de hele avond.

FABEL: Dat dit een fabel is, had je al kunnen weten aan de hand van mythe 1. Ook hier is het weer de hoeveelheid die telt. Voel je dus vrij om verschillende drankjes te proeven op één en dezelfde avond maar je blijft wel best binnen dezelfde categorie. Teveel drank mixen is namelijk nooit een goed idee!

PrikenTik - Bartender - alcohol mythes 4

FEIT OF FABEL: Een goed gevulde maag zorgt ervoor dat je minder snel dronken wordt

Dit weetje is waarschijnlijk ook wel bij iedereen gekend. Net voordat je gaat feesten, een lekkere (liefst vettige) maaltijd nuttigen en je bent klaar voor een heerlijk avondje dansen!

FEIT: Een volle maag zorgt er namelijk voor dat de alcohol minder snel opgenomen wordt in het bloed. Daardoor stijgt het bloedalcoholpercentage minder snel en raak je dus ook minder snel onder invloed.

FEIT OF FABEL: Alcohol is nefast voor je gewicht

Van alcohol gaat je taille uitzetten, dat weet iedereen. Waarom heet het anders een bierbuik?

FABEL: Het klinkt misschien geloofwaardig en in zekere zin is het toename van je gewicht ook een gevolg van de alcohol. Net als in veel soorten frisdrank zitten er in alcohol namelijk wel wat suikers. Maar als je slim kiest, hoeft je alcoholconsumptie geen effect te hebben op je gewicht. Ruil de fruitcocktails en zware abdijbieren in voor heldere alcohol zoals vodka en rode wijn, en schrik niet wanneer je de volgende keer op de weegschaal staat.

PrikenTik - Bartender - alcohol mythes 5

FEIT OF FABEL: Een aspirine voor het slapen helpt tegen een kater

Wie heeft het nog niet gedaan? Gewoon een pilletje innemen voordat je na een zware feestnacht naar bed gaat en je staat de volgende ochtend weer zo fris als een hoentje op. Sommigen beweren zelfs dat je een aspirine moet innemen vóór je gaat drinken.

FABEL: Jammer genoeg is deze mythe een fabeltje en haalt het pilletje in realiteit weinig uit… Tegen de ochtend is het zelfs al uitgewerkt! En een aspirientje nemen terwijl je nog volop aan het drinken bent is zelfs ronduit gevaarlijk, want dat kan tot leverontsteking leiden. Hou het dus toch maar bij de meer klassieke anti-katermethodes zoals veel water drinken.

PrikenTik - Bartender - alcohol mythes 6

FEIT OF FABEL: Start met wat je gestopt bent.

Vaak beweert men dat je moet starten met wat je de dag daarvoor gestopt bent. Je kater zou dus opgelost zijn door je ochtend te beginnen met een frisse pint of een Bloody Mary .

FABEL: Niks is minder waar! Je kan best veel vezels eten, op druivensuikertjes zuigen om je suikergehalte weer op te krikken en – raar maar waar – Sprite drinken, omdat dit drankje de afbraak van alcohol versnelt. En water natuurlijk!