Prik&Tik - Whiskey Highball

Volgens het ‘Handbook for Hosts’, een beroemde gids voor iedereen die een feestje organiseert, zou de whisky highball ‘uitgevonden’ zijn door een zekere Patrick Gavin Duffy, barman in Ashland House in Manhattan. Het begrip ‘uitvinden’ is wel wat overtrokken voor deze supereenvoudige cocktail. Maar goed, we houden het er dan maar op dat Duffy de naam bedacht voor wat in essentie een whisky soda is. Je doet enkele heldere ijsblokjes in een mooi recht Tom Collins glas, je schenkt hierover 5 cl blended whisky, je lengt aan met fris sodawater en je versiert het glas met een verfrissend partje citroen, en voilà je hebt de perfecte whisky highball.

Het moeilijkste van de highball is de keuze van de juiste whisky. Rik raadt jullie aan om een niet te zachte en niet te dure blended whisky te kiezen. Ballantines, William Lawson’s of Famous Grouse bijvoorbeeld, zijn zeker goede keuzes.

Kies ook voor echt sodawater zoals Thomas Henry en niet voor een meer courant bruiswater. Soda bevat beduidend meer belletjes zodat je whisky highball mooi parelt. 

Tip van Rik: vind je een whisky highball te flets? Vervang dan het sodawater door ginger ale, verrassend lekker! Schweppes Premium of Fever Tree zijn excellente mixers.