In 1999 probeerde Vincent Dillewyns eens iets helemaal nieuws: hij brouwde bier in zijn garage. De Vicaris was geboren! En nu, 23 jaar later komt de brouwerij op de proppen met een nieuwe versie van hun Ros Beiaardbier. Dat is een specialleke, want in 2019 was dit het allereerste bier gebrouwen op basis van vlas – een lokaal gewas uit de streek rond Dendermonde. Dat wil Rik dus zeker wel eens proeven!

Proefnotities van Ben Vinken

Uiterlijk: een helder blond bier met een volle schuimkraag van 3 centimeter. Ook niet naast te kijken: het prachtige, kleurrijke etiket.

Aroma’s: het vlas geeft een bijzondere geur aan dit bier. Compleet uniek en feestelijk.

Smaak en afdronk: dit bier wordt gemaakt op basis van vlas en heeft daarna gelagerd op Franse eikensnippers. Dat geeft dit bier extra complexiteit en body. Ook een mooie referentie naar het Ros Beiaard zelf, dat gemaakt is uit Franse eik.

Foodpairing: heerlijk met een feestelijk visgerecht zoals pasta met look en scampi’s of een mooi stuk zalm. Maar ook met jonge kaas proeft dit bier heerlijk.

Conclusie: een bijzonder bier dat na jaren corona-vertraging eindelijk het licht ziet. En het heeft meteen ook een make-over gekregen. Deze nieuwe, ‘oaked’ versie is nog verfijnder dan het eerste brouwsel. Serveer tussen 5 en 7°C en maak er een feest van.

Tip van Rik: de andere bieren van Vicaris zijn zeker ook de moeite waard. En je kan ze gewoon in je Prik&Tik-winkel of online kopen.