Westvleteren

Een duik in de geschiedenis

De geschiedenis van de brouwerij St. Bernardus is onlosmakelijk verbonden met twee trappistengemeenschappen: ‘van de ene kregen we onze naam, van de andere ons bier’.

 In het begin van de vorige eeuw verhuisde de Franse abdijgemeenschap van de Catsberg, in Godewaersvelde, Noord-Frankrijk, naar het Belgische grensdorpje Watou. Daar vormden de monniken een boerderij om tot de ‘Refuge de Notre Dame de St. Bernard’. Om te overleven maakten en verkochten ze paterskaas. In 1934 keerden de paters terug naar Frankrijk en werd de kaasmakerij overgenomen door Evarist Van Doninck, die de overheerlijke kaas verder verkocht onder de merknaam St.Bernard Watou.

Net na de tweede wereldoorlog zochten de paters van de nabijgelegen trappistenabdij van Westvleteren een partner om hun bier op de markt te brengen. Zo verhuisden zowel brouwmeester Mathieu Szafranski, als de recepten en de originele St.Sixtus-gist van Vleteren naar Watou. De brouwerij St. Bernardus was geboren! St. Bernardus brouwde eerst zijn bieren onder de merknamen ‘Trappist Westvleteren’, ‘St. Sixtus’ en later onder de naam ‘Sixtus’. In 1992 kreeg het bier z’n huidige naam: St.Bernardus.

 

Poëzie in je glas

Ondertussen werd de brouwerij in Watou, tegen de Franse grens, uitgebouwd tot een multifunctioneel geheel met onder meer een authentiek café, degustatiezaaltje, B&B ‘het Brouwershuis’ en zelfs een eigen hopveld, pal langs de brouwerij. De brouwerij ligt bovendien op wandelafstand van het centrum van het kunstdorpje, waar elke zomer opnieuw het Kunstenfestival haar tenten opslaat. Zeker een aanrader om te bezoeken!

 

Acht authentieke abdijbieren

Vandaag brouwt St. Bernardus acht donkere en blonde abdijbieren met eigen gist, hop van het eigen hopveld en mout van de beste kwaliteit. De Abt 12, de Prior 8, de Pater 6 en de Extra 4 worden nog steeds gebrouwen volgens de originele recepten van de abdij van Westvleteren. De gelijkenis in smaak tussen de St. Bernardus Abt 12 en de Westvleteren 12 is dan ook niet toevallig. Maar deze laatste kan je enkel kopen in de St. Sixtus abdij van Westvleteren zelf. De St. Bernardus Abt 12 is daarentegen te koop in al onze Prik&Tik winkels of onze webshop.

St. Bernardus


We stellen graag enkele toppers van Brouwerij St. Bernardus aan je voor:

  1. Abt 12, een pareltje met wereldfaam

    Hét absolute topbier van St. Bernardus! Dit donkere, complexe  en stevige bier met 10% alc. vol. wordt al sinds 1946 gebrouwen volgens hetzelfde originele recept. Een donker bier met een volle ivoorkleurige schuimkraag, een fruitig aroma en een lange, bitterzoete afdronk.

    Foodpairing: lekker bij wild, grill- of barbecuegerechten en pittige kazen.

     

  2. Prior 8, een karaktervolle dubbele

    Een heerlijk donkerbruin bier van hoge gisting met een moutig-fruitige, volle smaak. Dit dubbel abdijbier gaat met 8% alc. vol. iets minder hoog in alcohol maar compenseert dat moeiteloos met een perfecte smaakbalans tussen zoet en bitter.

    Foodpairing: past goed bij chocolade, zachte kazen en – héél verrassend – schaaldieren.

     

  3. Pater 6, het ‘Paterke’

    Een Pater 6 is in de volksmond beter gekend als een ‘Paterke’. Net zoals de Abt 12 en de Prior 8 is dit een kastanjebruin bier van hoge gisting met een rijke, volle smaak. Met slechts 6,7% alc. heeft een Paterke meer het karakter van een doordrinker dan de vorige twee degustatiebieren.

    Foodpairing: past mooi in en bij stoofvlees.

     

  4. St. Bernardus Extra 4, het echte monnikenbier

    De Extra 4 is een bleek, goudkleurig bier met slechts 4,8% alc. dat de monniken oorspronkelijk enkel brouwden voor eigen gebruik. De brouwerij St. Bernardus gaf dit bier sinds kort zijn welverdiende eerherstel. De hoppige aroma’s van de dit ‘single’ bier sluiten trouwens perfect aan bij de hoppy trend. Opgelet! Dit bier is ieder jaar vanaf einde mei slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar.

    Foodpairing: ideaal bij de dagelijkse lunch en Aziatische gerechten.