PrikenTik - Streekbieren - Brugge1

Op zoek naar de ultieme citytrip in eigen land? Dan is Brugge een echte aanrader. Een sublieme smeltkroes van geschiedenis, cultuur, gastronomie en romantiek. We nemen je mee langs enkele hoogtepunten die je zeker niet mag missen en stellen je brouwerij Bourgogne des Flandres voor.

De Markt met het belfort

Vanuit het station of nadat we onze wagen geparkeerd hebben aan de rand van de stad, wandelen we naar de beroemde Brugse Markt. Het marktplein wordt gedomineerd door het middeleeuwse belfort, dat eeuwenlang dienst deed als uitkijkpost voor naderend onheil. De moedigen onder ons kunnen nog steeds naar de top van de toren klimmen met een adembenemend zicht over de stad en de wijde omgeving als beloning. Heb je honger gekregen van de beklimming? Dan is het tijd voor een frietje van ’s werelds beroemdste frietkoten aan de voet van het belfort. Zet je neer op een zitbank of één van de terrasjes en droom in de schaduw van het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck weg naar het Vlaanderen van 1302.

PrikenTik streekbieren - Brugge2

De Vlaamse Primitieven in het Groeningemuseum

In 1930 centraliseerde de stad zijn indrukwekkende schilderijenverzameling in het Groeningemuseum. Alleen al de wereldberoemde verzameling Vlaamse primitieven met topwerken van Jan van Eyck, Hans Memling, Hugo van der Goes en Gerard David maken van dit museum een echte must see. Ook de neoclassicistische topwerken uit de 18de en 19de eeuw, de meesterwerken van het Vlaamse expressionisme en heel wat naoorlogse moderne kunst zijn echte pareltjes.

Tip: de toegang voor jongeren tot en met 17 jaar is gratis! Ideaal dus om je kinderen kennis te laten maken met deze collectie.

PrikenTik -streekbieren - Brugge Groeningemuseum

Groeningmuseum (bron: uitivlaanderen.be)

Een boottochtje op de Brugse reien

Brugge wordt niet voor niets het Venetië van het noorden genoemd. De Brugse reien zijn kleine kanaaltjes die kriskras het Middeleeuwse centrum doorkruisen. Via een boottocht op de reien ontdek je prachtige stukjes Brugge die zelfs voor de aandachtige wandelaar verborgen blijven. Zeker doen!

Tip: een volwassene betaalt voor een boottocht circa 8 euro, kinderen tot en met 11 jaar 4 euro en voor kinderen onder de 3 jaar is de boottocht gratis. Véél goedkoper dus dan in het ‘echte’ Venetië.

PrikenTik - Streekbieren - Brugge3

Bezoek de brouwerij Bourgogne des Flandres

Als echte bierliefhebber wil je natuurlijk ook een stuk biercultuur meepikken en dus gingen we voor jou op zoek naar iets speciaals. Bijna 60 jaar nadat de vijfde generatie van Houtryve de roerstok van Brouwerij ‘Den Os’ uit de kuip haalde, is de Bourgogne des Flandres teruggekeerd naar de Brugse binnenstad. Je kan de brouwerij die geurt naar mout en verse hop bezoeken onder begeleiding van de brouwer. Gepassioneerd licht hij toe hoe hij zijn Bourgogne des Flandres brouwt. Ondertussen kunnen de kinderen zich uitleven in een spannende zoektocht. Jong geleerd …

Na het bezoek kan je een Bourgogne des Flandres degusteren op het romantische terras van de brouwerij langs de reien van de Kartuizerinnenstraat nr. 6. De brouwerij is iedere dag, uitgezonderd maandag, geopend van 10 tot 18 uur. Om de twintig minuten start er een rondleiding.

PrikenTik Streekbieren - Brugge - brouwerij Bourgogne des Flandres

Brouwerij Bourgogne des Flandres (bron: bourgognedesflandres.be)

Een uniek bier!

‘Uniek’ is een adjectief dat we zo zuinig mogelijk gebruiken, maar hier is het echt wel op zijn plaats. Bourgogne des Flandres is namelijk een blend van twee totaal verschillende bieren: Den Bruinen Os (hoge gisting) die In Brugge gebrouwen wordt en ambachtelijke lambiek (spontane gisting) van Brouwerij Timmermans. Het resultaat is een zoetzuur, roodbruin bier, complex van smaak maar perfect in balans. Met slechts 5% alcohol is dit de perfecte dorstlesser na een wandeling door het mooie Brugge.