Het wordt steeds sneller donker. Op die momenten maken we het graag gezellig en warm. Op zulke koude herfst- of winteravonden laat een krachtig en karaktervol donker bier zich des te meer smaken. In ons land bestaan er gelukkig zo veel mooie hartverwarmende bruine bieren. Alle hebben ze één ding gemeen: je moet er langzaam van genieten.
Buffalo Belgian Stout – Brouwerij Van den Bossche - 9%
Dit krachtige donkere bier uit Sint-Lievens-Esse is een pareltje. Het bier dankt zijn naam aan de doortocht in 1907 van het circus van Buffalo Bill. Terwijl de brouwers het spektakel bijwoonden, moest een knecht het brouwsel op temperatuur houden. Hij vergat echter te roeren, waardoor het bier aanbrandde. Toen Brouwerij Van Den Bossche het bier toch in de cafés bracht, viel het zo in de smaak dat de Buffalo een vaste waarde werd. Deze zwaardere versie was oorspronkelijk enkel bedoeld voor de Amerikaanse markt. Hij is iets zoeter en voller van smaak. Het bier bezit aroma’s van karamel, chocolade en kandij.
Foodpairingtip: gesmoord rundsvlees met pompoen, pastinaak en rammenas
Adriaen Brouwer Oaked - Brouwerij Roman – 10 %
De oudste brouwerij van ons land bevindt zich in Mater. Al bijna vijf eeuwen lang wordt er bier gebrouwen. Met de veertiende generatie aan het roer durft de brouwerij ook te innoveren. Zo werd hun gamma onder andere uitgebreid met een geslaagde IPA, een alcoholvrij mooi gehopt bier en ook deze karaktervolle Adriaen Brouwer Oaked. Het donkere biologische bier rijpte op eikenhout van sherry- en whiskyvaten, wat het bier leuke houttonen en aroma’s van gedroogd fruit en vanille geeft. Het bier heeft een intense en zoete moutpersoonlijkheid dat vervolledigd.
Foodpairingtip: butternut gnocchi met salie, tijm en room
St. Bernardus Abt – Brouwerij St. Bernardus – 10 %
Dit topbier uit de Westhoek is de favoriet van velen en dat is helemaal terecht. Vooral dankzij het krachtig moutkarakter en heerlijke smaak van dit bier heeft St. Bernardus Abt zo vele fans. Het donkerbruine gerstenat krijgt zijn kleur en aroma’s van karamel en donkere chocolade voornamelijk van de verschillende mouten. Voeg daar nog accenten van rozijnen en kersen als ook een mooie volmondigheid aan toe, en je hebt een delicieus bier in je glas.
Foodpairingtip: traag gegaard buikspek met een teriyaki marinade en zoete aardappelmousse
Trappist Rochefort 10 – Abdij de Notre-Dame de Saint-Rémy – 11,3 %
Er wordt al sinds 1899 gebrouwen in de Trappistenabdij van Rochefort. Van de vier trappistbieren die de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy produceert, is de 10 het krachtigste bier. Deze donkere schoonheid zag het levenslicht in 1953 en heeft een zoete en volmondige smaak met tonen van chocolade, koffie en karamel. Dit enorm karaktervolle bier veroudert erg mooi. Na 4 à 5 jaren ervaar je in dit enorm krachtige bier een complexer en minder zoet moutkarakter met accenten van porto en madeira.
Foodpairingtip: pasta met Gorgonzola, kastanjechampignons en walnoten